Coronavirus

Minister vil undersøge mulighed for vognkørsel - Mette Frederiksen ikke afvisende

Minister har bedt sundhedsmyndighederne vurdere, om blandt andet studenterkørsel vil være forsvarligt.

Om få uger træder vi ind i sommeren, og med sommeren følger afsluttede semestre på landets mange uddannelsesinstitutioner - herunder det almene gymnasium.

Og da tallene fra fase 1 ser positive ud, og antallet af indlagte er under 150, skal det undersøges, om studenter kan få deres vogntur.

Det siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) til nyhedsbureauet Ritzau.

- Regeringen øjner en mulighed for, at det kan blive lidt mere festligt at afslutte både 9. klasse, svendeprøver og studentereksaminer, end vi havde frygtet, siger ministeren.

Ministeren understreger, at der ikke er taget stilling til, hvorvidt vognkørsel vil kunne lade sig gøre.

Forskellige scenarier skal vurderes

Hun har bedt sundhedsmyndighederne vurdere forskellige scenarier for, hvordan studenter, erhvervsskoleelever og skoleelever kan få en normal afslutning på deres skoletid.

- Hvor langt vil det være forsvarligt at gå smittesituationen taget betragtning, hvor det jo har udviklet sig langt mere positivt, end nogen havde turde håbe på, siger Pernille Rosenkrantz-Theil om den opgave, hun har sat sundhedsmyndighederne på.

Så med andre ord åbner du nu for, at studenterkørsel kan blive en realitet?

- Vi aner jo ikke, om hestevognskørslen kan lade sig gøre, men jo mere der kan lade sig gøre, jo gladere bliver vi. Jeg tror, de fleste af os godt kan huske, hvordan det var at være unge, og det er jo en kæmpe begivenhed, når man afslutter sin uddannelse, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der kalder de seneste dages smittevurderinger "virkelig positive" og takker de unge for at have båret en stor byrde.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) ser en åbning for studenterkørsel - og andre afslutninger:

- Jeg synes, vi skal finde en løsning, hvor alle dem, der er færdige kan få en fest, hvad enten det er 9. klasse, hf eller studenter, eller unge der får et svendebrev.

- Jeg under studenterne at få en god sommer. Men vi har masser af unge, der går på erhvervsuddannelse. Vi skal finde en god løsning for dem alle sammen, siger Mette Frederiksen torsdag aften til en partilederrunde.

Ved samme partilederrunde foreslog Alternativets Josefine Fock, at en eventuel vogntur blev uden alkohol, mens Nye Borgerliges Pernille Vermund sagde det modsatte.

Glæde hos gymnasieelever

Blandt gymnasieeleverne bliver der naturligt nok taget positivt imod nyheden - også selv om de endnu ikke er lovet noget.

- Studentertiden er utrolig vigtig og studenterkørslen er forløsningen på gymnasietiden, siger Martin Mejlgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

- Det er et øjeblik med fuldstændig frihed, hvor man kan se tilbage på tre år, hvor man virkelig har knoklet.

Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil har hun ikke fået besked om, hvornår sundhedsmyndighederne kan have vurderingerne omkring studenterkørsel færdige.

Smitten med coronavirus i Danmark er ifølge en ny rapport fra Statens Serum Institut under kontrol.

Det er den rapport, som ifølge børne- og undervisningsministeren har givet anledning til at undersøge, hvordan elever og studenter kan få lov at fejre.

Den samme rapport har også fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at indkalde partierne til drøftelser om muligheden for at udvide genåbningen af Danmark.