Coronavirus

Her er de nye retningslinjer for efterskoler: Som at slå hovedet mod en mur, siger forstander

Elever på efterskoler og frie fagskoler skal organiseres i ”familiegrupper”, når de fra på mandag kan vende tilbage til deres skole. Emil Hougaard / Scanpix Denmark

Børne- og Undervisningsministeriet opfordrer elever til at undgå for tæt kontakt med lokalsamfundet.

Elever på efterskoler og frie fagskoler skal organiseres i ”familiegrupper”, når de fra på mandag kan vende tilbage til deres skole.

Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en opdatering af deres retningslinjer torsdag.

Familiegrupperne må maksimalt omfatte otte elever. Den gruppe kan så bo sammen, dele toiletter, bad og eventuelt opholdsrum.

Derudover bliver medlemmerne af en familiegruppe undtaget fra kravet om en meters afstand.

Mens samværet mellem de otte elever bliver intenst frem mod afslutningen på skoleåret, bliver det umiddelbart småt med anden social omgang.

Ministeriet skriver, at elever kun må dele værelse med elever, de er i familiegruppe med, og at det kun er elever i samme familiegruppe, som må opholde sig på hinandens værelser.

Ved samvær med andre elever uden for familiegruppen skal afstandskravet på en meter i videst muligt omfang respekteres.

Medarbejdere på efterskoler og fagskoler kommer ikke til at indgå familiegrupperne, skriver ministeriet.

Undervisning på tværs af familiegrupper

Selvom der umiddelbart er skrappe krav til familiegrupperne, åbner Børne- og Undervisningsministeriet også op for, at undervisningen godt kan organiseres på tværs af familiegrupper, så eleverne kan deltage på niveauhold og indgå i valgfag på tværs.

Sport og idrætsaktiviteter med fysisk kontakt kan gennemføres, hvis der er god fokus på hygiejne og forebyggelse af kontaktsmitte.

Også måltiderne på efterskoler og fagskoler bliver markant anderledes, end det som eleverne tidligere har oplevet.

For eksempel skriver ministeriet, at færdsel i spisesale skal ensrettes, hvis det er muligt.

Maden skal enten serveres i portioner eller ved bordene – hvor eleverne sidder i familiegrupperne som udgangspunkt - men buffeter er ikke udelukket, hvis den betjenes af personale eller få udvalgte elever.

Eleverne kan deltage i madlavningen.

Skal undgå butikker

For at begrænse eventuel smitte fra skolerne og ud i lokalsamfundet, bør eleverne kun i begrænset omfang gå uden for skolens område, skriver ministeriet.

Eleverne bør derfor undgå steder som eksempelvis butikker. På den måde skal smitten begrænses fra skolen til lokalsamfundet og omvendt, lyder det fra ministeriet.

Samtidig opfordres eleverne til at blive på skolerne i weekenderne.

Hvis en elev udviser symptomer på covid-19, skal vedkommende i isolation og hentes hurtigst muligt af sine forældre.

Eleven må først vende tilbage til skolen, når mistanken om covid-19 er udelukket ved test eller 48 timer efter, at symptomer er væk.

Syge elever, der af særlige årsager ikke kan tage hjem, skal sættes i karantæne på skolen, indtil 48 timer efter symptomerne er ophørt

Som at slå hovedet mod en mur

Forstander på Odsherred Efterskole, Tom Hagedorn, siger til TV 2, at han næsten følte det som om, at han havde slået hovedet ind mod en mur, da han så reglerne.

Odsherreds Efterskole.

Efterskolens elever bor i huse med plads til 12, og derfor kunne han med det samme se, at der var en logistisk udfordring for dem.

- Nu har vi arbejdet lidt på det, og jeg tror nok, at vi skal finde ud af det.

Odsherred Efterskole havde egentlig håbet, det ville blive muligt at blande piger og drenge, i håbet om en god dynamik i grupperne, men det ser Tom Hagedorn ikke som muligt nu. I stedet bliver det nu rene drenge og pigefamilier.

Og det kan så igen give nogle nye udfordringer, påpeger han.

- Hvis man nu har en kæreste i en anden familiegruppe end ens egen, så er der jo en risiko for, at det næsten kan blive helt romantisk at bryde de her regler og snige sig væk for at sidde at kysse. Men der må vi virkelig appellere til elevernes fornuft og ansvarlighed, lyder det fra forstanderen.

Retningslinjerne er udarbejdet i samarbejde mellem Børne- og Undervisningsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet, Sundhedsstyrelsen, Efterskoleforeningen, Frie Fagskoler, Frie Skolers Lederforening og Frie Skolers Lærerforening.