Coronavirus

Skuffelse hos efterskolerne: Kan ikke bruge nye retningslinjer til noget

Efterskoler arbejder hårdt for at genåbne på mandag, men mangler svar på alle spørgsmål, siger forstanderne.

Tirsdag udsendte Børne- og Undervisningsministeriet nye retningslinjer for næste fase i genåbningen af skoler og uddannelsesinstitutioner.

Men retningslinjerne falder ikke i god jord hos landets efterskoler. De savner konkrete retningslinjer for, hvordan de skal gribe genåbningen an.

- Vi gætter os frem og bruger vores sunde fornuft, siger Thomas Yung til TV 2.

Han er forstander for Københavns Idrætsefterskole, der lige nu forbereder sig på, at eleverne vender tilbage på mandag.

Mange spørgsmål - ingen svar

Det samme gør man på Kastanievej Efterskole i Frederiksberg Kommune.

Men efter at have læst onsdagens udspil står forstander Karen Toftlund Krog tilbage med lige så mange spørgsmål som før.

Kan skolen undervise elever på tværs? Have linjefagsundervisning? Må eleverne cirkulere til og fra skolen? Må de være mere end ti sammen i en gruppe?

- Med det nye står der sådan set bare, at vi skal blive nærmere enige. Så jeg mangler stadig en del svar, siger Karen Toftlund Krog.

I en pressemeddelelse fra ministeriet står der, at retningslinjerne for efterskolerne er foreløbige, da der i samarbejde mellem efterskolerne, de frie fagskoler og sundhedsmyndighederne skal udarbejdes nærmere retningslinjer.

Det kan efterskolerne, der står til at åbne om bare fem dage, ikke bruge til noget, lyder det fra skolernes forening.

- Vi kan blive klar til på mandag, hvis vi får de retningslinjer nu. Men jo længere tid der går, jo sværere er det for skolerne, for det er et stort arbejde at indrette en skole til de retningslinjer, der måtte komme, siger Torben Vind Rasmussen, der er formand for Efterskolerne.

Han savner eksempelvis konkrete svar på, hvor tæt eleverne må være sammen, hvordan de skal indordne sig i fritiden, hvordan de skal spise sammen, og hvordan toilet- og badeforholdene skal være.

Også kritik fra Skolelederforeningen

Af de nye retningslinjer fremgår det, at undervisningen på efterskolerne som udgangspunkt skal foregå fysisk på skolen. Der vil dog fortsat være tale om nødundervisning, da det ikke alle steder vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisning, for eksempel normalt timetal.

Der står også, at skolerne skal tage sundhedsmæssige hensyn i organiseringen af undervisning for undgå smittespredning og gøre brug af for eksempel forskudte pauser.

Efterskolerne står ikke alene med kritikken af de nye retningslinjer.

Formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal mener, der er lagt for meget op til, at den enkelte skoleleder skal tolke og vurdere Sundhedsstyrelsens anvisninger.

- Vi synes, det er begrænset, hvad vi har fået af retningslinjer, og vi har fået alt for meget ansvar i forhold til, hvad vi har brug for, siger han til Ritzau.