Facebook betaler 360 millioner kroner til moderatorer, som arbejder med brutalt indhold

Facebooks moderatorer fjerner brutalt indhold som eksempelvis billeder og videoer af drab og voldtægt.

Det kan være hårdt at luge ud i kontroversielt indhold på Facebook.

Derfor sagsøgte en gruppe af tidligere moderatorer i 2018 det sociale medie, da de mente, de har fået PTSD af at se på billeder af voldtægt, drab og selvmord.

I et forlig har Facebook nu indvilliget i at betale en erstatning på 52 millioner amerikanske dollars, knap 360 millioner danske kroner, til moderatorer, der er ansat eller tidligere har været ansat i virksomheden.

Det oplyser Facebook ifølge det amerikanske medie The Verge.

Facebooks moderatorer står for at fjerne kontroversielt indhold fra Facebook, og amerikanske moderatorer har før fortalt, at en del af indholdet er meget brutalt. Det er for eksempel henrettelsesvideoer eller voldtægtsvideoer.

Advokat: Vi er meget glade

Hver moderator får 1000 amerikanske dollars, lidt under 7000 danske kroner - i alt 11.250 moderatorer vil modtage 1000 dollars i kompensation.

Alle med en psykisk diagnose vil kunne modtage yderligere 1500 dollars, og nogle moderatorer vil modtage op til 50.000 dollars yderligere.

- Vi er meget glade for, at Facebook har samarbejdet med os for at skabe et enestående forlig, der kan hjælpe folk med at udføre et arbejde, som man for bare få år siden slet ikke kunne forestille sig. Skaden, som kan blive forårsaget af den her type arbejde, er reel og alvorlig, har advokaten for sagsøgerne, Steve Williams, sagt.

Vil ændre i værktøjer

Efter det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev Facebook kritiseret for ikke at moderere deres indhold tilstrækkeligt, og det betød, at virksomheden hyrede flere store konsulentfirmaer til at moderere indhold.

Moderatorer for Facebook har siden da stået frem og fortalt om det brutale arbejde. Blandt andre den tidligere moderator for Facebook Selena Scola sagsøgte Facebook i 2018, hvor hun også påstod, at hun havde udviklet PTSD på grund af jobbet.

Meningen med kompensationen, som hun og hendes kolleger nu modtager, er, at de kan bruge pengene på behandling.

I forliget siger Facebook også, at de vil lave ændringer i de værktøjer, de bruger til at moderere indholdet. Ændringerne betyder blandt andet, at lyden på videoer som standard vil være slået fra.

Desuden vil moderatorer, som dagligt sidder med brutalt indhold, blive tilbudt samtaler med en terapeut.

De nye retningslinjer gælder Facebooks moderatorer i de amerikanske stater Californien, Texas, Arizona og Florida.