EU vil redde sommerferien: Her er planen
Turistbranchen er hårdt ramt af coronakrisen og de lukkede grænser. Nye retningslinjer fra EU skal sætte gang i turismen og redde den vigtige branche.
Grænserne er lukket langt de fleste steder i Europa, og flyene holder stille rundt omkring i lufthavnene.
Det har fået turistbranchen til at styrtbløde overalt i Europa.
En branche, der udgør cirka 10 procent af EU's samlede BNP, og som beskæftiger omkring 27 millioner europæere direkte eller indirekte, ifølge tal fra EU-kommissionen.
Derfor præsenterede kommissionen i dag en række retningslinjer, der skal sikre, at landene kan åbne for turister igen og dermed redde lidt af sommersæsonen.
- Turisme er en vital del af den europæiske økonomi. Millioner af job afhænger af turisme, men vi bliver nødt til at genåbne på en sikker måde. Det betyder, at vi må tage små og gradvise skridt, fortalte den danske kommissær Margrethe Vestager, da hun fremlagde retningslinjerne.
EU-kommissionen lægger blandt andet op til, at landene åbner grænserne i to faser.
Lande med samme smittetal kan åbne for hinanden
I den første fase kan lande med den samme epidemiologiske situation åbne grænserne for hinanden. Et eksempel kunne være Grækenland og Danmark, da begge lande har samme lave smittetal. Eller endnu bedre nabolande, hvor rejsen ikke er så lang.
Og først i anden fase vil hele Schengen-områdets grænser så åbne helt igen.
- Vores anbefaling er, at grænserne bliver åbnet. Sundhedsprotokollerne skal selvfølgelig være på plads, men vores anbefaling er, at grænserestriktionerne bliver løftet for lande, der har et nogenlunde ensartet tryk, så det kan forsvares sundhedsfagligt. Det er en fundamental ting for europæere, at man har fri bevægelighed, siger Margrethe Vestager.
Kommissionen arbejder også på et interaktivt kort, der skal gøre det lettere at planlægge en corona-sikker tur som turist. Helt ned til hver enkelt restaurant og hotel skal det være muligt at se, hvor god corona-hygiejnen er det pågældende sted, og om det er muligt at overholde reglerne om social distance.
Nu er det op til medlemslandene, om de vil følge kommissionens retningslinjer.
Ingen diskrimination
Helt afgørende for EU-kommissionen er det dog, at der ikke opstår diskrimination internt i unionen.
Åbnes grænsen mellem Tyskland og Østrig, så skal alle EU-borgere, der opholder sig i de pågældende lande, have lov til at krydse den grænse - og altså ikke kun østrigere og tyskere.
Kommissionen appellerer også til, at der findes fornuftige løsninger på karantænereglerne, så der heller ikke diskrimineres på dette område.
Bange for at tabe det hele på gulvet
Coronakrisen kommer til at koste turistbranchen i Europa enorme summer. Faktisk hele 2982 milliarder kroner i år ifølge EU-kommissionen.
Særligt de sydeuropæiske lande som Italien, Spanien og Grækenland er dybt afhængige af udenlandske turister.
- Der har ikke været skyggen af en turist i flere måneder, og udsigterne er heller ikke ligefrem rosenrøde. Hele turistbranchen skriger på hjælp og er desperat, fordi de ikke kan se et formål med at åbne, når der ikke er mennesker, fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.
Men selvom branchen skriger på hjælp, så det er ikke uden bekymringer, at landene kan begynde at åbne for turister igen, fortæller TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede.
- Det er virkelig et dilemma. Alle sukker efter retningslinjer, så man langsomt kan åbne grænserne, men det skal være uden, at man sætter det hele over styr og smittespredningen blusser op igen, fortæller hun.
Strid om passagerers rettigheder
Mange mennesker har måttet se deres flyafgange blive aflyst de seneste måneder.
Ifølge EU-lov skal kunderne have mulighed for at få deres penge tilbage ved en aflysning.
Men flyselskaberne er hårdt ramt af krisen, så flere medlemslande har appelleret til at suspendere reglerne, så selskaberne i stedet kan nøjes med at udstede tilgodebeviser.
Det afvises dog af kommissionen i dag. Også den danske kommissær, Margrethe Vestager, mener, at det fortsat skal være muligt at få pengene tilbage.
- Til gengæld kan man gøre det mere attraktivt for kunderne at tage imod en voucher fra flyselskaberne. Jeg har selv fået et tilgodebevis, hvor der så er 50 euro ekstra, fortæller hun i et interview med en række danske journalister.