Coronavirus

EU overvejer særlige coronapas til turister

Flere europæiske lande begynder så småt at åbne grænserne, men Mette Frederiksen har ingen planer om at åbne Danmarks grænser foreløbigt.

På fredag genåbner de tre baltiske lande deres grænser mod hinanden.

I mandags åbnede Schweiz flere grænser mod Frankrig og Italien, efter at de havde været lukket siden marts.

Og nu vil EU-Kommissionen presse på for, at endnu flere lande genåbner grænserne, så der kan komme gang i samhandel og ikke mindst turisme.

- Der er lande, hvor over 50 procent af økonomien er baseret på turisme - her gælder det nu om at redde, hvad reddes kan, siger Stina Soewarta, leder af EU-kommissionens afdeling i København, til TV 2.

Planerne fremlægges onsdag, og et af elementerne går ud på at undersøge, om der kan udarbejdes et særligt coronapas til at fremme turismen.

En idé, som to danske forskere dog ikke bakker op om.

Turismen taber milliarder

Idéen med et coronapas går ifølge Stina Soewarta ud på, at potentielle turister forlods tager en coronatest, der kan vise, om de har dannet antistoffer mod virussen - altså har haft virus i kroppen - og dermed har mindre risiko for at bringe smitte med ind over turistmålets grænser.

Blandt andre den store feriedestination Kroatien er fortaler for den idé, fortæller Stina Soewarta.

- Det ville være en kreativ måde at få flere afsted på. Det svarer til, at visse lande kræver vaccinationer, før man kan rejse ind, siger hun.

Stina Soewarta understreger vigtigheden af, at EU-landene hurtigst muligt får gang i økonomien, og her er bevægeligheden mellem landene essentiel.

- Grænseåbninger er op til de enkelte lande at beslutte. Men det er vigtigt at gøre det attraktivt for medlemslandene at åbne op, fordi det indre marked betyder meget for velfærden.

Ifølge EU-Kommissionen kan konsekvenserne af coronavirus komme til at koste den globale turistindustri op mod 2.982 milliarder kroner.

Regeringen har ingen planer om grænseåbning

Endnu har kun få lande genåbnet deres grænser, efter at den galopperende coronavirus fra midten af marts fik stort set alle lande til at lukke ned. Et af dem er Finland, der fra torsdag 14. maj tillader arbejdstagere fra Estland at rejse ind over grænsen, så de kan passe deres job.

Men både herhjemme og i udlandet er grænseåbningen et stort debatemne.

I Danmark har flere partier, herunder Venstre og de radikale, presset på for, at regeringen skal komme med en plan for genåbningen af grænserne. Blandt andet så det til sommer bliver muligt for tyske turister at besøge de populære sommerhuse på den jyske vestkyst.

Men statsminister Mette Frederiksen fastslog tirsdag under en debat i Folketinget, at regeringen ikke har umiddelbare planer om at åbne grænsen til Tyskland. Statsministeren har dog samtidig lovet at komme med en plan for, hvad der skal ske med Danmarks grænser senest ved udgangen af maj.

Ifølge Politiken drøfter Danmark sammen med otte andre lande med lav smittespredning desuden muligheden for at åbne såkaldte rejsekorridorer for at fremme turismen. Landene i gruppen tæller blandt andet populære feriemål som Grækenland og Australien. Også det blev afvist af Mette Frederiksen tirsdag.

Forskere: Coronapas giver ikke mening

Spørger man videnskaben, er EU-Kommissionens idé om et coronapas ikke realistisk i en nærmere fremtid. Lektor på Aarhus Universitet Martin Tolstrup, der for tiden undersøger antistoffer mod coronavirus, forklarer, at man endnu ikke ved nok om immuniteten mod coronavirus.

- Hvis vi vidste det, ville et coronapas være en udmærket idé. Men vi har simpelthen ikke data, der siger, at antistoffer betyder, at man er beskyttet mod smitte.

Visse lande kræver, at turister er vaccineret mod nogle sygdomme som eksempelvis virusinfektionen gul feber. Det giver mening, fordi man ved, at vaccinen medfører immunitet, forklarer Martin Tolstrup.

- Men så langt er man bare ikke med coronavirus. Vi har kun haft epidemien i få måneder, og det er ikke nok tid til sige noget sikkert om antistofferne og immunitet, siger han.

Klinisk professor i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, påpeger yderligere, at antistoftestene ikke er pålidelige nok.

- Det vil være umuligt med de tests, der findes. I øjeblikket kan de kun bruges til at give et generelt billede af størrelsen af befolkningen, der har været smittet. De kan ikke være grundlag for, at den enkelte ændrer adfærd såsom at rejse med et immunitetspas eller undlade brug af værnemidler, siger han.

Sundhedsstyrelsen: Beskeden dokumentation for effekt af grænselukning

Siden regeringen 14. marts lukkede grænserne for alle, der ikke har et "anerkendelsesværdigt" formål i Danmark, er der sat spørgsmålstegn ved, om det overhovedet har en effekt på smittespredningen.

Allerede på et pressemødet kort efter meldingen gjorde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, det klart, at der ikke er noget sundhedsfagligt belæg for at lukke grænserne.

- Det er en politisk beslutning. Den respekterer vi selvfølgelig, sagde han og forklarede, at der er "ret beskeden dokumentation for, at det er effektivt".

Statens Serum Institut, der står bag de sundhedsfaglige prognoser for smittespredning, oplyser til TV 2, at deres eksperter ikke har regnet på, hvilken effekt genåbningen af grænserne vil have for smitten i Danmark.