Coronavirus

Intet bliver helt som før: Sådan kan en flyrejse se ud efter coronakrisen

Forandringerne vil kunne mærkes, når du 24 timer inden take-off checker ind på computeren.

Husk immunitetspas, maske og handsker og forbered dig på en desinficering, så snart du sætter dine ben i lufthavnen.

Lufthavnsanalysefirmaet SimpliFlying har i en ny rappport udpeget 70 forholdsregler, der kan komme i spil, når lufttrafikken igen begynder efter flere måneder, hvor coronavirussen har så godt som lammet luftfarten.

De mange tiltag tyder på en noget anderledes flyrejse, end vi er vant til, og hos brancheforeningen Dansk Luftfart finder man ikke scenarierne utænkelige.

- Grundlæggende vil vi få en anderledes måde at rejse på efter coronakrisen, for hvis vi skal have folk ud at flyve, skal de have en tryg rejse, siger direktør Michael Svane.

Han ser det for eksempel som "meget sandsynligt", at der vil komme krav om masker i både lufthavne og på fly. Og så vil de mange coronarestriktioner - uanset hvilken form de ender med at få - med sikkerhed betyde længere rejsetid for passagerne.

- Hele processen med at komme ind og ud af flyet uden en øget smitterisiko vil kræve markant mere styring, end vi har været vant til. Hvis man for eksempel kun kan lukke ti passagerer ind ad gangen, så tager det ekstra tid, siger han.

Flere ting bliver afgørende

Fremtidsforsker Marianne Levinsen mener, at virussen har givet "en kæmpe knockout" til luftfarten. Hun forventer, at vores flyrejser kommer tilbage i en anden form end før. Det handler om tryghed - også selvom det ikke er helt rationelt.

- Vi kan ligeså godt få coronavirus i en børnehave herhjemme, men der er en frygt forbundet med det ukendte, og coronavirussen er en global pandemi, siger hun.

Om ekstrabetaling for mere plads, maskekrav og en times ekstra ventetid i lufthavnen kommer til at blive modtaget godt, afhænger ifølge fremtidsforskeren af både merprisen, og om der er enighed om hygiejnetiltagene også landene i mellem.

- Hvis vi skal bruge en time ekstra på at checke ind, og der ikke er nogen garanti for, at det virker, så bliver folk trætte af det, siger Marianne Levinsen.

Tag med på en flyrejse, som den kan komme til at se ud efter coronapandemien:

Inden afrejse:

Du checker ind på computeren, og udover det rødbedefarvede pas skal du også uploade dit immunitetpas, der viser, at du har antistoffer mod covid-19.

Du vælger, om du vil betale ekstra for en maske, et sæt handsker eller et ekstra tomt sæde ved siden af dit.

Der er også mulighed for at vælge en ekstra forsikring, der dækker, hvis du bliver afvist ved boarding på grund af coronasymptomer.

Ankomst til lufthavnen:

Du vinker farvel til familien på forhånd, for det er kun rejsende, der må komme ind i lufthavnen.

For at være sikker på ingen smittefare skal passagererne gå gennem en port, der sprayer med desinficerende væske eller UV-stråling. Til sidst skal du scannes med en infrarød temperaturscanner - hvis din temperatur er for høj, kommer du ikke med flyet.

I lufthavnen vil indretningen være anderledes. Folk skal sidde længere fra hinanden, og der er sat plexiglasbarrierer og håndsprit op mange steder.

Bagageindlevering:

Du får udleveret handsker og maske ved skranken, hvor du selv checker tasken ind. Det manuelle tjek af passet er erstattet af en teknologi, hvor et billede af dit ansigtet skal genkendes.

Inden din store rullekuffert kan køre ind på bagagebåndet, skal den igennem en desinfektion. Derefter får kufferten et mærkat på, der viser, at den er smittesikker.

Under sikkerhedstjekket skal håndbagagen udover den sædvanlige scanning også igennem en desinfektion for at få samme mærke.

Ombord på flyet:

Stewardesser og stewarder på flyet er iført masker og handsker, og inden du sætter dig i flysædet, udleverer de en spritserviet, du tørrer sædet af med.

Nogle sæder eller rækker af sæder vil være blokeret, så der er afstand mellem passagererne eller for at beskytte personalet.

Mens personalet tjekker om sikkerhedsselerne er spændt, tjekker de også, om passagererne har værnemidlerne forsvarligt på.

Sikkerhedsvideoen vil have en sekvens, der handler om hygiejneforanstaltninger, og hver halve time kommer personalet gennem gangen med håndsprit.

Maden vil være pakket ind i plastik. Desuden vil snacks blive begrænset.

Skærmen på sædet foran dig er ikke en touchscreen, fordi kontaktfladerne skal begrænses.

Af samme grund er der heller ikke de almindelige magasiner i lommen foran dig, og det er ikke muligt at betale med kontanter.