Coronavirus

Forbrugerrådet kritiserer ny hjælpepakke: Aflyses din pakkerejse får du først pengene tilbage om et år

En konsekvens af den nye hjælpepakke til rejsebranchen kan blive, at kunder skal vente et år, hvis de vil have penge tilbage for aflyste rejser.

På et pressemøde tirsdag annoncerede erhvervsminister Simon Kollerup (S) en hjælpepakke til den hårdt trængte rejsebranche på i alt 725 millioner kroner.

Som et led i den politiske aftale om hjælpepakken vil det midlertidigt blive tilladt rejsebureauerne at udstede gavekort - såkaldte vouchers - til kunder med aflyste pakkerejser på grund af coronavirus. Som det er nu, har kunderne ellers ret til at få pengene tilbage med det samme.

Den del af aftalen er man ikke begejstret for hos Forbrugerrådet Tænk.

- Vi synes, det er en forkert løsning, der er valgt. Når en forbruger køber en vare, der ikke bliver leveret, har forbrugeren helt grundlæggende krav på at få pengene tilbage, siger Mads Reinholdt, direktør i Forbrugerrådet Tænk, til TV 2.

De danske politikere har med aftalen om hjælpepakken forpligtet sig til at bakke op om en voucher-ordning for rejsebranchen i hele EU.

- Såfremt en voucher-ordning muliggøres gennem EU, vil forbrugeren ved aflyste rejser på grund af corona få en voucher, der er gyldig i 18 måneder, skriver Erhvervsministeriet om ordningen, som skal godkendes i EU, før den træder i kraft.

Hvis voucheren ikke er brugt efter halvandet år, får kunden automatisk pengene tilbage. Kunden kan dog også vælge at få pengene tilbage efter ét år.

En bjørnetjeneste

Hos Forbrugerrådet Tænk mener man ikke, aftalen er god - hverken for kunderne eller for rejsebranchen.

- Desuden er det at gøre rejsebranchen en bjørnetjeneste. For vi risikerer, at forbrugertilliden til branchen forsvinder, især når det gennemføres med tilbagevirkende kraft, hvilket betyder, at folk nu og her ikke kan få penge tilbage for rejser, der er købt tidligere på året. Og mange forbrugere vil naturligvis være forbeholdende over for at købe rejser, når vilkårene er så usikre, siger Mads Reinholdt.

Aftalen har tilbagevirkende kraft og vil også gælde for rejser, der i marts og april er blevet aflyst på grund af coronavirus.

Forbrugerrådet Tænk kritiserer voucher-ordning i ny hjælpepakke til rejsebranchen, og heller ikke alle rejsebureauer er begejstrede.

Det er heller ikke alle rejsebureauer, der er begejstret for aftalen.

- Vi synes ikke nødvendigvis, det er er fair at binde vores kunder op på sådan en løsning, hvor de ikke har mulighed for at bruge pengene på andre ting. Vi lever af tilfredse kunder, siger Morten Aaberg Sørensen, administrerende direktør hos Aller Leisure A/S, der ejer og driver flere rejseselskaber.

Men Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører hos Venstre, der er et af partierne bag aftalen, forsvarer løsningen.

- Det er et forsøg på at finde en balance, hvor alle bidrager lidt, men så er der også en rejsebranche på den anden side, siger Torsten Schack Pedersen.

Rejsegarantifond betaler penge tilbage

Rejsegarantifonden oplyser lige nu på sin hjemmeside, at man, hvis man har købt en pakkerejse hos et selskab, der er med i Rejsegarantifonden, kan man få pengene tilbage, hvis rejsen er aflyst på grund af udbruddet af coronavirus. Fondens hjemmeside er dog senest opdateret 7. maj - inden den nye aftale.

Fonden regner lige nu med at kunne betale pengene tilbage i starten af juni for rejser, der er blevet aflyst på grund af coronavirus i perioden fra og med 13. marts til og med 13. april. Men på Rejsegarantifondens hjemmeside opfordrer man dog kunderne om at udvise tålmodighed.

Rejsegarantifonden kan i øjeblikket ikke oplyse, hvornår kunderne kan få penge tilbage for rejser, der aflyst på grund af coronavirus fra 14. april til og med 10. maj.