Coronavirus

Dansk forskning: Scanning viser, om coronapatienter står foran et alvorligt eller mildt forløb

Ifølge forskningslederen vil opdagelsen især have stor betydning, når der er kommet en medicin mod covid-19.

En ultralydskanning af en coronapatients hjerte kan med stor sandsynlighed afgøre, om patienten står foran et mildt eller alvorligt forløb.

Sådan lyder konklusionen i et dansk forskningsprojekt fra Københavns Universitet med Tor Biering Sørensen, som er forskningsleder og hjertelæge på Herlev og Gentofte Hospital, i spidsen. Det skriver Politiken.

- Det, vi har set, er, at op mod 80 procent af de indlagte vi har undersøgt, har påvirket hjertefunktion, siger Tor Biering Sørensen til TV 2.

Forundrede over hjertets betydning

174 coronasmittede personer har deltaget i undersøgelsen. Tor Biering Sørensen er meget overrasket over, at så mange af patienterne viste tegn på påvirket hjertefunktion.

- Vi er forundrede over, at hjertet har så stor en betydning for patienternes forløb, som vores undersøgelser viser, siger han.

Desuden viser forskningen, at de af patienterne, der ikke havde en påvirket hjertefunktion eller forhøjede infektionstal, de var stort set uden for risiko for at få et alvorligt forløb og for eksempel ende i respirator.

Vil især have betydning, når medicinen kommer

Ifølge Tor Biering Sørensen vil opdagelsen især have stor betydning, når der er kommet en medicin mod covid-19.

- Når medicinen kommer, er den nok ikke helt billigt. Med denne opdagelse kan man bruge medicinen på dem, der har højest risiko for at alvorligt forløb.

Tor Biering Sørensen oplyser, at resultaterne af undersøgelsen blev opgjort i sidste uge, og nu afventer man svar fra et medicinsk tidsskrift, før forskningsprojektet officielt bliver offentliggjort.

Projektet begyndte i slutningen af marts og er støttet af Novo Nordisk Fonden med 1,8 millioner kroner.

To medicinstuderende stod for undersøgelsen

Det er to medicinstuderende, der har stået for at køre rundt i forskellige afdelinger med coronavirus og foretage skanningerne. Den ene – Kristoffer Grundtvig Skaarup – siger til Politiken, at det kræver et trænet blik, at kunne se på skanningsbillederne, om hjertet er svækket.

- Når vi kan se på skærmen, at hjertet er påvirket, så ved man, at lungerne må være påvirket meget voldsomt. Vi tror ikke, at påvirkningen af hjertet er det, som vælter folk. Men hjertet afslører, hvor voldsom en infektion man har, før man bliver rigtig syg af infektionen, siger han til avisen.