- Vi danskere kan ikke forvente at m√łde pr√¶cis det samme velf√¶rdssamfund, n√•r vi er ovre p√• den anden side

Torsdag skal politikerne debattere, hvordan vi skal komme ud af coronakrisen. Her er partiernes modstridende bud på, hvordan og hvem, der skal betale.

Torsdag kl. 19:30-21:00 sender TV 2 debat mellem folketingets partiledere.

Corona-pandemien har bragt Danmark og resten af verden i den st√łrste krise i mange √•r, og den ekstraordin√¶re situation har f√łrt til omfattende indgreb i danskernes liv. I den st√łrste nutidige krise for Danmark har TV 2 derfor inviteret partilederne til debat under overskriften ‚ÄĚHvordan f√•r vi Danmark tilbage?‚ÄĚ

Se debatten LIVE på TV 2 PLAY.

- Vi danskere kan ikke forvente at m√łde pr√¶cis det samme velf√¶rdssamfund, n√•r vi er ovre p√• den anden side, sagde statsminister Mette Frederiksen p√• sit pressem√łde 23. marts.

Ordene fra Spejlsalen p√• Christiansborg fik TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, til sp√¶rre √łjnene op.

- Den s√¶tning kunne alts√• godt bruge en uddybning, t√¶nkte han h√łjt p√• Twitter.

For hvad skal vi så forvente fremover, når vi bliver syge eller på anden vis har brug for velfærdsstaten?

Statsministeren pegede dengang blandt andet på udskudte operationer og en offentlig sektor præget af sygemeldinger, også efter selve epidemien er overstået. Siden er det blevet tydeligt, at der kommer en regning, og at den bliver i milliardklassen.

Derfor har vi forud for torsdagens partilederrunde, som sendes p√• TV 2, unders√łgt, hvordan partierne forestiller sig det danske velf√¶rdssamfund post corona.

***o

Kristian Thulesen Dahl.
Kristian Thulesen Dahl. Foto: TV 2

DANSK FOLKEPARTI

Klimaomstillingen skal gå langsommere

If√łlge DF-formand Kristian Thulesen Dahl betyder krisen, at enkelte partiers "dr√łmmerier" om √łget velf√¶rd bliver sat p√• pause, at klimakrisen og "den n√łdvendige klimaomstilling" ikke kan l√łses s√• hurtigt, som nogle politikere p√• venstrefl√łjen √łnsker det.

- Men det kan nu også være meget godt med lidt mere realisme på det område, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil is√¶r spare p√• udl√¶ndingeomr√•det og g√• efter at friholde dem med de laveste indkomster for de negative konsekvenser af coronakrisen. Han understreger dog, at alle kommer til at betale en del af corona-regningen, n√•r √łkonomien skrumper, som den g√łr. Men der skal findes en balance mellem kernevelf√¶rden og firmaernes muligheder for at skabe opsving.

- Det betyder også, at vi ikke bare kan læsse nye skatter og afgifter over på virksomhederne.

**

Den her melding fra DF-formanden er med garanti én, der vil få kritikken fra rød blok til at hagle ned.
Det er få måneder siden, at DF selv var med til at indgå en ambitiøs klimalov - som de nu tilsyneladende mener er for ambitiøs.
Det er ikke længe siden, at DF-formanden bakkede op om idéen om at lade nedslidte gå tidligere på pension. Mener Thulesen, at det er den slags ”drømmerier”, der nu må droppes?
Coronakrisen ser ud til at trække nogle konflikter op mellem DF og S, som ellers i sidste valgperiode nærmede sig hinanden. Og Thulesens svar hér viser, at DF stadig hører til i blå blok.

***b

Morten √ėstergaard.
Morten √ėstergaard. Foto: TV 2

RADIKALE VENSTRE

Corona- og klimakrisen skal l√łses samtidig

- Vi har netop set, hvor hurtigt og bredt vi kan tr√¶ffe store beslutninger. Det mod og den vilje skal vi overf√łre til klimaet, siger den radikale formand, Morten √ėstergaard, der vil t√¶nke corona- og klimakriserne sammen for at g√łre Danmark gr√łnnere:

- For hvis vi f√•r genstartet Danmark gr√łnt, skaber vi ogs√• muligheder for eksport, vi kan leve af fremover.

Han vil ogs√• se p√• afgifterne, s√• de st√łtter op om den gr√łnne omstilling. S√¶nkelsen af registreringsafgiften p√• benzin- og dieselbiler b√łr rulles tilbage og i stedet bruges p√• den gr√łnne omstilling. Morten √ėstergaard ser ikke, at der er dele af velf√¶rdssamfundet, som der ikke vil v√¶re r√•d til p√• grund af krisen, men han erkender, at alle kommer til at betale en bid af regningen. Det er dog vigtigt, at det ikke kommer til at g√• ud over de fattigste b√łrn.

**

Det er tydeligt, at der er to udlægninger af, hvad corona betyder for klimaudfordringen:
Dem, som mener, at den økonomiske krise, vi pludselig befinder os i, gør det urealistisk at få råd til en stor klimaomstilling.
Og dem, der modsat mener, at krisen faktisk er en oplagt mulighed for at nå i mål med den grønne omstilling. Både fordi grønne milliardinvesteringer kan være med til at kickstarte økonomien, og fordi corona netop har vist, at Danmark og verden faktisk er i stand til at handle hurtigt og effektivt på en krise.
Dén debat bliver en af de allervigtigste i dansk politik de kommende år.

***k

S√łren Pape Poulsen.
S√łren Pape Poulsen. Foto: TV 2

KONSERVATIVE

Nej, det bliver ikke Arnes tur

Det Konservative Folkepartis formand, S√łren Pape Poulsen, er ut√•lmodig. Han vil have mere af samfundet √•bnet og have gang i forhandlinger om en v√¶kstpakke, der skal f√• gang i √łkonomien og skabe arbejdspladser.

Han forestiller sig ikke, at der på den anden side er råd til at lade den offentlige sektor vokse. Her peger han helt specifikt på, at der ikke er penge at bruge til tidligere pension - Socialdemokratiets store politiske projekt.

- Vi bliver n√łdt til at v√¶re √łkonomisk ansvarlige, siger han.

S√łren Pape mener, at vi i f√¶llesskab kommer til at betale regningen, som coronakrisen efterlader. Han retter i stedet blikket mod bureaukrati og processer i det offentlige som et sted at spare, fordi det ikke har nogen v√¶rdi. Og s√• skal vi holde igen med udgifterne, siger han.

**

Det her er et klassisk borgerligt svar på, hvordan krisen skal håndteres. At der nu er behov for økonomisk ansvarlighed og tilbageholdenhed med de offentlige udgifter og ikke plads til nye ordninger – som for eksempel at sende Arne tidligere på pension.
Dén har vi hørt før.
Det store spørgsmål er, hvor Mette Frederiksen vil kigge hen, når der skal laves politik for at håndtere coronakrisen. Vil hun vende sig mod de borgerlige og forsøge at lave aftaler over midten? Eller vil hun først og fremmest vende sig mod rød blok og dermed parkere Pape og hans borgerlige kolleger uden megen indflydelse?

***√ł

Pernille Skipper.
Pernille Skipper. Foto: TV 2

ENHEDSLISTEN

Regningen skal sendes til dem, der har mest

Enhedslistens Pernille Skipper frygter, at denne krise bliver en undskyldning for at skære på velfærd og udskyde klimaopgaven.

- Det er et sp√łrgsm√•l om politisk prioritering, hvordan vi vil igennem det her. Vi kan godt investere i velf√¶rdssamfundet og dermed skabe arbejdspladser og sikre vores velf√¶rd, samtidig med at vi investerer i den gr√łnne omstilling. Men det kr√¶ver, vi er villige til at sende regningen til nogle af dem, der har mest, siger Pernille Skipper.

Hun vil finde pengene ved indf√łre en h√łjere beskatning af aktier og kapitalindkomst, som Enhedslisten foresl√•r at beskatte p√• lige fod med arbejdsindkomsten. Det vil give samfundet en hel del milliarder til gr√łnne investeringer og til velf√¶rd, som Pernille Skipper selv formulerer det.

- Det er ikke og må aldrig blive en naturlov, at når krisen kradser, og regningen skal betales, så bliver det hos dem, der har mindst.

**

Et meget ideologisk ”rent” bud fra Enhedslisten: De rige skal betale.
Nogle af Skippers forslag vil garanteret blive skudt ned af de øvrige partier i rød blok som værende for vidtgående.  
Men alle til venstre fra midten, fra S til Ø, har de seneste år talt meget om, at regningen for den sidste store krise endte hos de forkerte. At de reformer, der blev gennemført i kølvandet på finanskrisen, gik hårdest ud over dem, der i forvejen havde mindst og forringede velfærdssamfundet.
Nu har rød blok magten og dermed chancen for at vise, at en stor økonomisk krise kan håndteres fundamentalt anderledes.

***v

Jakob Ellemann-Jensen.
Jakob Ellemann-Jensen. Foto: TV 2

VENSTRE

Det må ikke gå ud over virksomhederne

Venstre er optaget af, at corona-regningen ikke ender hos det danske erhvervsliv i form af h√łjere skatter og afgifter. I stedet er det skattelettelser, der skal sparke gang i den danske √łkonomi og skabe arbejdspladser.

- Vi skal have gang i √łkonomien. Og derfor skal vi have nogle penge ud blandt befolkningen, s√• pengene kan komme ud og arbejde, sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen onsdag til TV 2s S√łren Lippert.

Venstre vil fremrykke skattelettelser for 4,5 milliarder kroner. Skattelettelserne skal blandt andet findes ved at fremrykke afskaffelsen af PSO-afgiften, der if√łlge formanden giver en almindelig dansk familie 3400 kroner ekstra om √•ret. Derudover vil formanden fremrykke offentlige investeringer i blandt andet havvindm√łlleparker og infrastruktur.

**

En række konkrete forslag fra V-formanden, som godt kunne blive til virkelighed. Fremrykning af offentlige investeringer og af allerede aftalte skatte- og afgiftslettelser vil kunne være med til at holde hånden under arbejdspladser og sætte gang i danskernes forbrug.
Til gengæld er det værd at bemærke, at Ellemann ikke er lige så konkret, når det kommer til de mere ubehagelige spørgsmål om, hvem der egentlig skal betale kriseregningen. Skal der ske besparelser i den offentlige sektor? Er der behov for nye reformer af velfærdssamfundet? Her venter vi fortsat på svar fra statsministerkandidaten.

***a

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: TV 2

SOCIALDEMOKRATIET

Det må ikke gå ud over de svageste igen

Genopretningen af dansk √łkonomi skal if√łlge statsminister Mette Frederiksen v√¶re retf√¶rdig, gr√łn af hensyn til klimaet, og s√• skal den v√¶re √łkonomisk ansvarlig. Hun har foresl√•et at afs√¶tte 30 milliarder kroner til renovering af den almene sektor. Dele af de penge skal g√• til gr√łnne renoveringer som for eksempel udskiftning af oliefyr. De byggeprojekter skal v√¶re med til at skabe arbejdspladser.

Hun har gjort klart, at tiden efter coronakrisen ikke må blive som tiden efter finanskrisen.

- Dengang var det jer, der havde mindst, der blev h√•rdest ramt. Og ikke nok med det: Bagefter var det ogs√• jer, der i h√łj grad skulle samle regningen op. S√•dan m√• det ikke blive igen, sagde Mette Frederiksen 1. maj.

**

Håndteringen af coronakrisen er pludselig blevet statsministerens største og vigtigste projekt – og det kommer til at definere hele denne valgperiode.
Statsministeren og flere af de andre røde partiledere fremhæver håndteringen af finanskrisen som eksemplet på, hvordan man ikke bør gøre. Dengang gennemførte man reformer af blandt andet efterlønnen og en stram styring af de statslige udgifter.
Nu er det op til hende at bevise, at rød blok faktisk er i stand til at få Danmark ud af krisen på en anden måde. Store, svære og historisk vigtige politiske forhandlinger venter de kommende måneder.

***d

Pernille Vermund.
Pernille Vermund. Foto: TV 2

NYE BORGERLIGE

På tide at skære i den offentlige sektor

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er ikke i tvivl om, at denne krise er en oplagt mulighed for at sk√¶re de "ekstra kilo" af den offentlige sektor, som er kommet p√• i l√łbet af de gode √•r. Det ene sted, hun vil sk√¶re, er p√• jobcentrene, hvor hun mener, samfundet bruger for mange penge p√• administration uden at f√• noget ud af det. Det andet er udl√¶ndingeomr√•det.

- Det m√• v√¶re et krav til udenlandske statsborgere, som er i Danmark og vil bevare deres ophold her, at de fors√łrger sig selv. Og ellers m√• de rejse ud, siger Pernille Vermund.

Derudover vil partiformanden give danskerne flere penge mellem h√¶nderne for at √łge v√¶ksten i samfundet igen efter krisen. F√łrst de indefrosne feriepenge, og derefter skal byrderne p√• virksomhederne ned. Lavere afgifter p√• el, √łl, vin og spiritus. Ogs√• selskabsskatten og skatten p√• kapitalgevinster skal ned.

**

- Man skal aldrig lade en god krise gå til spilde, lød det engang fra den legendariske britiske premierminister Winston Churchill.
Dét mantra har danske politikere taget til sig. En krise kan nemlig pludselig skabe muligheder for at få gennemført politik, der ellers ikke tidligere kunne lade sig gøre.
Og mens andre på Christiansborg altså bruger krisen til at understrege behovet for en hurtigere grøn omstilling, fremhæver Vermund her sin største mærkesag, som en del af løsningen på krisen: En markant strammere udlændingepolitik. Flere hjemsendelser. Færre offentlige penge brugt på integration.

***f

Pia Olsen Dyhr.
Pia Olsen Dyhr. Foto: TV 2

SF

Vi skal ikke g√łre som efter finanskrisen

SF tror ikke på præmissen om et forandret velfærdssamfund, når vi kommer over på den anden side.

- Velfærden er fundamentet for det danske arbejdsmarked og for vores sundhedsvæsen, siger siger SF's leder, Pia Olsen Dyhr, der vil investere i minimumsnomeringer i daginstitutionerne, mere omsorg i ældreplejen og sygehusene.

- Vi skal kickstarte √łkonomien ved at investere i velf√¶rd og gr√łn omstilling. P√• den m√•de styrker vi f√¶llesskabet og skaber arbejdspladser til nogle af dem, der har mistet deres job under krisen, siger Pia Olsen Dyhr, som angriber den m√•de, tiden efter finanskrisen blev h√•ndteret p√•. Denne gang skal Danmark have et styrket velf√¶rdssamfund ud af krisen:

- Vi skal ikke spare os ud af krisen, som vi gjorde efter finanskrisen.

**

Den venlige analyse af SF-formandens tanker er, at hun er optimist. Ikke bare afviser hun, at coronakrisen vil gøre det nødvendigt at gennemføre besparelser – hun mener, at det er muligt, ja faktisk nødvendigt, at udbygge velfærdssamfundet på den anden side.
Den mindre venlige analyse: At hun er politisk naiv, når hun tror, at der ikke bliver en enorm regning at betale - og at det også må få konsekvenser for vores velfærdssamfund på den ene eller anden måde.
Hvilken af ovenstående udlægninger, man abonnerer på, afhænger især af, hvor man befinder sig på det politiske spektrum.

***å

Josephine Fock.
Josephine Fock. Foto: TV 2

ALTERNATIVET

30 timers arbejdsuge, så der er arbejde til flere

- Jeg vil gerne forts√¶tte med det fleksible arbejdsmarked, s√•dan s√• folk, der har mulighed for det, kan arbejde meget mere hjemme. B√•de fordi det er godt for familierne, og fordi det er godt for milj√łet, n√•r man ikke skal transportere sig s√• meget, siger Alternativets leder, Josephine Fock.

Derfor finder Alternativet tilbage til et forslag fra deres f√łrste folketingsvalg i 2015, nemlig at samfundet skal sigte efter en 30 timers arbejdsuge.

- P√• den m√•de kan vi dele arbejdet mellem flere. Det vil hj√¶lpe i den her arbejdsl√łshedssituation, siger Josephine Fock, der ikke mener, at der er nogen steder i samfundet, hvor der skal spares p√• baggrund af coronakrisen.

- Hvis vi kan investere klogt nu i den gr√łnne omstilling, samtidig med at vi skyder penge i samfundet i forhold til at genoprette arbejdspladser, s√• vil vi ret hurtigt kunne komme godt ud af det her.

**

Her lever Alternativet op til sit navn.
I løbet af de seneste årtier har de fleste partier været med til at vedtage politik, der har haft til hensigt at få danskerne til at arbejde mere. Reformer af efterløn, dagpenge, pensionsalder og skat.
Fock vil i den stik modsatte retning: Danskerne skal arbejde mindre og ”dele” det arbejde, der er.
Idéen vil uden tvivl blive mødt af hovedrysten fra mange af de øvrige partier. Især de borgerlige vil sige, at det er lige præcis det modsatte, der er behov for.
Læg dertil at en 30-timers arbejdsuge ifølge økonomer vil koste statskassen et svimlende beløb.

***i

Alex Vanopslagh.
Alex Vanopslagh. Foto: TV 2

LIBERAL ALLIANCE

Bureaukrati og dokumentation skal suspenderes i et år

Det vigtigste bliver at f√• gang i v√¶ksten igen for ikke at sk√¶re i velf√¶rden. Danskerne skal have lov til at forbruge mere oven p√• krisen, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der vil udbetale de indefrosne feriepenge og √łge jobfradraget samt s√¶nke skatten p√• investeringer og virksomheder for at skabe arbejdspladser.

Han foreslår også at lave et eksperiment:

- M√•ske vi skal suspendere al bureaukrati og dokumentationskrav for sygeplejersker, p√¶dagoger og SOSU‚Äôer et √•r frem, og se hvor mange ressourcer, det vil frig√łre, siger Alex Vanopslagh og n√¶vner et kommunalt ans√¶ttelsesstop det n√¶ste √•r som et andet sted, hvor det er oplagt at spare penge.

- Vi kan stoppe med at ansætte akademikere, journalister og kommunikationsfolk ude i kommunerne. Så vil vi ikke have det her vokseværk i bureaukratiet og i embedsværket.

**

En interessant idé fra LA-lederen – og én, der ikke straks vil blive skudt ned af hans politiske modstandere.
For både til højre og venstre i Folketinget er der et ønske om at mindske bureaukrati og frigøre flere ressourcer til ”varme hænder”.
Der udestår dog en masse spørgsmål: Hvordan skal man i praksis kunne suspendere alt ”papirarbejde”? Er det ikke nødvendigt med en vis grad af dokumentation på eksempelvis landets sygehuse?
Vanopslaghs idé bliver formentlig ikke gennemført til punkt og prikke, men statsministeren har selv varslet en ”nærhedsreform”, og den debat kan LA være med til at præge.

Det har siden mandag eftermiddag ikke været muligt at interviewe Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen til denne artikel. De er ikke vendt tilbage til TV 2 inden artiklens deadline. Derfor er deres svar stykket sammen på baggrund af tidligere taler eller interviews.

De vil dog sammen med de andre partiledere debattere den ekstraordinære situation med de andre partiledere torsdag klokken 19.30-21.00 i programmet 'Hvordan får vi Danmark tilbage?'.

Du kan v√¶re med til at bestemme, hvad politikerne skal diskutere ved at sende et videosp√łrgsm√•l.

Se debatten LIVE på TV 2 PLAY.