- Vi danskere kan ikke forvente at mÞde prÊcis det samme velfÊrdssamfund, nÄr vi er ovre pÄ den anden side

Torsdag skal politikerne debattere, hvordan vi skal komme ud af coronakrisen. Her er partiernes modstridende bud pÄ, hvordan og hvem, der skal betale.

Torsdag kl. 19:30-21:00 sender TV 2 debat mellem folketingets partiledere.

Corona-pandemien har bragt Danmark og resten af verden i den stĂžrste krise i mange Ă„r, og den ekstraordinĂŠre situation har fĂžrt til omfattende indgreb i danskernes liv. I den stĂžrste nutidige krise for Danmark har TV 2 derfor inviteret partilederne til debat under overskriften ”Hvordan fĂ„r vi Danmark tilbage?”

Se debatten LIVE pÄ TV 2 PLAY.

- Vi danskere kan ikke forvente at mÞde prÊcis det samme velfÊrdssamfund, nÄr vi er ovre pÄ den anden side, sagde statsminister Mette Frederiksen pÄ sit pressemÞde 23. marts.

Ordene fra Spejlsalen pÄ Christiansborg fik TV 2s politiske analytiker, Hans Redder, til spÊrre Þjnene op.

- Den sÊtning kunne altsÄ godt bruge en uddybning, tÊnkte han hÞjt pÄ Twitter.

For hvad skal vi sÄ forvente fremover, nÄr vi bliver syge eller pÄ anden vis har brug for velfÊrdsstaten?

Statsministeren pegede dengang blandt andet pÄ udskudte operationer og en offentlig sektor prÊget af sygemeldinger, ogsÄ efter selve epidemien er overstÄet. Siden er det blevet tydeligt, at der kommer en regning, og at den bliver i milliardklassen.

Derfor har vi forud for torsdagens partilederrunde, som sendes pÄ TV 2, undersÞgt, hvordan partierne forestiller sig det danske velfÊrdssamfund post corona.

***o

Kristian Thulesen Dahl.
Kristian Thulesen Dahl. Foto: TV 2

DANSK FOLKEPARTI

Klimaomstillingen skal gÄ langsommere

IfÞlge DF-formand Kristian Thulesen Dahl betyder krisen, at enkelte partiers "drÞmmerier" om Þget velfÊrd bliver sat pÄ pause, at klimakrisen og "den nÞdvendige klimaomstilling" ikke kan lÞses sÄ hurtigt, som nogle politikere pÄ venstreflÞjen Þnsker det.

- Men det kan nu ogsÄ vÊre meget godt med lidt mere realisme pÄ det omrÄde, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil isÊr spare pÄ udlÊndingeomrÄdet og gÄ efter at friholde dem med de laveste indkomster for de negative konsekvenser af coronakrisen. Han understreger dog, at alle kommer til at betale en del af corona-regningen, nÄr Þkonomien skrumper, som den gÞr. Men der skal findes en balance mellem kernevelfÊrden og firmaernes muligheder for at skabe opsving.

- Det betyder ogsÄ, at vi ikke bare kan lÊsse nye skatter og afgifter over pÄ virksomhederne.

**

Den her melding fra DF-formanden er med garanti én, der vil fÄ kritikken fra rÞd blok til at hagle ned.
Det er fĂ„ mĂ„neder siden, at DF selv var med til at indgĂ„ en ambitiĂžs klimalov - som de nu tilsyneladende mener er for ambitiĂžs.
Det er ikke lĂŠnge siden, at DF-formanden bakkede op om idĂ©en om at lade nedslidte gĂ„ tidligere pĂ„ pension. Mener Thulesen, at det er den slags ”drĂžmmerier”, der nu mĂ„ droppes?
Coronakrisen ser ud til at trĂŠkke nogle konflikter op mellem DF og S, som ellers i sidste valgperiode nĂŠrmede sig hinanden. Og Thulesens svar hĂ©r viser, at DF stadig hĂžrer til i blĂ„ blok.

***b

morten Þstergaard
morten Þstergaard Foto: TV 2

RADIKALE VENSTRE

Corona- og klimakrisen skal lĂžses samtidig

- Vi har netop set, hvor hurtigt og bredt vi kan trÊffe store beslutninger. Det mod og den vilje skal vi overfÞre til klimaet, siger den radikale formand, Morten Østergaard, der vil tÊnke corona- og klimakriserne sammen for at gÞre Danmark grÞnnere:

- For hvis vi fÄr genstartet Danmark grÞnt, skaber vi ogsÄ muligheder for eksport, vi kan leve af fremover.

Han vil ogsÄ se pÄ afgifterne, sÄ de stÞtter op om den grÞnne omstilling. SÊnkelsen af registreringsafgiften pÄ benzin- og dieselbiler bÞr rulles tilbage og i stedet bruges pÄ den grÞnne omstilling. Morten Østergaard ser ikke, at der er dele af velfÊrdssamfundet, som der ikke vil vÊre rÄd til pÄ grund af krisen, men han erkender, at alle kommer til at betale en bid af regningen. Det er dog vigtigt, at det ikke kommer til at gÄ ud over de fattigste bÞrn.

**

Det er tydeligt, at der er to udlĂŠgninger af, hvad corona betyder for klimaudfordringen:
Dem, som mener, at den Þkonomiske krise, vi pludselig befinder os i, gÞr det urealistisk at fÄ rÄd til en stor klimaomstilling.
Og dem, der modsat mener, at krisen faktisk er en oplagt mulighed for at nĂ„ i mĂ„l med den grĂžnne omstilling. BĂ„de fordi grĂžnne milliardinvesteringer kan vĂŠre med til at kickstarte Ăžkonomien, og fordi corona netop har vist, at Danmark og verden faktisk er i stand til at handle hurtigt og effektivt pĂ„ en krise.
DĂ©n debat bliver en af de allervigtigste i dansk politik de kommende Ă„r.

***k

SĂžren Pape Poulsen.
SĂžren Pape Poulsen. Foto: TV 2

KONSERVATIVE

Nej, det bliver ikke Arnes tur

Det Konservative Folkepartis formand, SÞren Pape Poulsen, er utÄlmodig. Han vil have mere af samfundet Äbnet og have gang i forhandlinger om en vÊkstpakke, der skal fÄ gang i Þkonomien og skabe arbejdspladser.

Han forestiller sig ikke, at der pÄ den anden side er rÄd til at lade den offentlige sektor vokse. Her peger han helt specifikt pÄ, at der ikke er penge at bruge til tidligere pension - Socialdemokratiets store politiske projekt.

- Vi bliver nĂždt til at vĂŠre Ăžkonomisk ansvarlige, siger han.

SÞren Pape mener, at vi i fÊllesskab kommer til at betale regningen, som coronakrisen efterlader. Han retter i stedet blikket mod bureaukrati og processer i det offentlige som et sted at spare, fordi det ikke har nogen vÊrdi. Og sÄ skal vi holde igen med udgifterne, siger han.

**

Det her er et klassisk borgerligt svar pĂ„, hvordan krisen skal hĂ„ndteres. At der nu er behov for Ăžkonomisk ansvarlighed og tilbageholdenhed med de offentlige udgifter og ikke plads til nye ordninger – som for eksempel at sende Arne tidligere pĂ„ pension.
DĂ©n har vi hĂžrt fĂžr.
Det store spÞrgsmÄl er, hvor Mette Frederiksen vil kigge hen, nÄr der skal laves politik for at hÄndtere coronakrisen. Vil hun vende sig mod de borgerlige og forsÞge at lave aftaler over midten? Eller vil hun fÞrst og fremmest vende sig mod rÞd blok og dermed parkere Pape og hans borgerlige kolleger uden megen indflydelse?

***Ăž

pernille skipper
pernille skipper Foto: TV 2

ENHEDSLISTEN

Regningen skal sendes til dem, der har mest

Enhedslistens Pernille Skipper frygter, at denne krise bliver en undskyldning for at skÊre pÄ velfÊrd og udskyde klimaopgaven.

- Det er et spÞrgsmÄl om politisk prioritering, hvordan vi vil igennem det her. Vi kan godt investere i velfÊrdssamfundet og dermed skabe arbejdspladser og sikre vores velfÊrd, samtidig med at vi investerer i den grÞnne omstilling. Men det krÊver, vi er villige til at sende regningen til nogle af dem, der har mest, siger Pernille Skipper.

Hun vil finde pengene ved indfÞre en hÞjere beskatning af aktier og kapitalindkomst, som Enhedslisten foreslÄr at beskatte pÄ lige fod med arbejdsindkomsten. Det vil give samfundet en hel del milliarder til grÞnne investeringer og til velfÊrd, som Pernille Skipper selv formulerer det.

- Det er ikke og mÄ aldrig blive en naturlov, at nÄr krisen kradser, og regningen skal betales, sÄ bliver det hos dem, der har mindst.

**

Et meget ideologisk ”rent” bud fra Enhedslisten: De rige skal betale.
Nogle af Skippers forslag vil garanteret blive skudt ned af de Ăžvrige partier i rĂžd blok som vĂŠrende for vidtgĂ„ende.  
Men alle til venstre fra midten, fra S til Ø, har de seneste Ă„r talt meget om, at regningen for den sidste store krise endte hos de forkerte. At de reformer, der blev gennemfĂžrt i kĂžlvandet pĂ„ finanskrisen, gik hĂ„rdest ud over dem, der i forvejen havde mindst og forringede velfĂŠrdssamfundet.
Nu har rÞd blok magten og dermed chancen for at vise, at en stor Þkonomisk krise kan hÄndteres fundamentalt anderledes.

***v

Jakob Ellemann-Jensen.
Jakob Ellemann-Jensen. Foto: TV 2

VENSTRE

Det mÄ ikke gÄ ud over virksomhederne

Venstre er optaget af, at corona-regningen ikke ender hos det danske erhvervsliv i form af hĂžjere skatter og afgifter. I stedet er det skattelettelser, der skal sparke gang i den danske Ăžkonomi og skabe arbejdspladser.

- Vi skal have gang i Þkonomien. Og derfor skal vi have nogle penge ud blandt befolkningen, sÄ pengene kan komme ud og arbejde, sagde Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen onsdag til TV 2s SÞren Lippert.

Venstre vil fremrykke skattelettelser for 4,5 milliarder kroner. Skattelettelserne skal blandt andet findes ved at fremrykke afskaffelsen af PSO-afgiften, der ifĂžlge formanden giver en almindelig dansk familie 3400 kroner ekstra om Ă„ret. Derudover vil formanden fremrykke offentlige investeringer i blandt andet havvindmĂžlleparker og infrastruktur.

**

En rÊkke konkrete forslag fra V-formanden, som godt kunne blive til virkelighed. Fremrykning af offentlige investeringer og af allerede aftalte skatte- og afgiftslettelser vil kunne vÊre med til at holde hÄnden under arbejdspladser og sÊtte gang i danskernes forbrug.
Til gengÊld er det vÊrd at bemÊrke, at Ellemann ikke er lige sÄ konkret, nÄr det kommer til de mere ubehagelige spÞrgsmÄl om, hvem der egentlig skal betale kriseregningen. Skal der ske besparelser i den offentlige sektor? Er der behov for nye reformer af velfÊrdssamfundet? Her venter vi fortsat pÄ svar fra statsministerkandidaten.

***a

Mette Frederiksen.
Mette Frederiksen. Foto: TV 2

SOCIALDEMOKRATIET

Det mÄ ikke gÄ ud over de svageste igen

Genopretningen af dansk Þkonomi skal ifÞlge statsminister Mette Frederiksen vÊre retfÊrdig, grÞn af hensyn til klimaet, og sÄ skal den vÊre Þkonomisk ansvarlig. Hun har foreslÄet at afsÊtte 30 milliarder kroner til renovering af den almene sektor. Dele af de penge skal gÄ til grÞnne renoveringer som for eksempel udskiftning af oliefyr. De byggeprojekter skal vÊre med til at skabe arbejdspladser.

Hun har gjort klart, at tiden efter coronakrisen ikke mÄ blive som tiden efter finanskrisen.

- Dengang var det jer, der havde mindst, der blev hÄrdest ramt. Og ikke nok med det: Bagefter var det ogsÄ jer, der i hÞj grad skulle samle regningen op. SÄdan mÄ det ikke blive igen, sagde Mette Frederiksen 1. maj.

**

HĂ„ndteringen af coronakrisen er pludselig blevet statsministerens stĂžrste og vigtigste projekt – og det kommer til at definere hele denne valgperiode.
Statsministeren og flere af de andre rÞde partiledere fremhÊver hÄndteringen af finanskrisen som eksemplet pÄ, hvordan man ikke bÞr gÞre. Dengang gennemfÞrte man reformer af blandt andet efterlÞnnen og en stram styring af de statslige udgifter.
Nu er det op til hende at bevise, at rÞd blok faktisk er i stand til at fÄ Danmark ud af krisen pÄ en anden mÄde. Store, svÊre og historisk vigtige politiske forhandlinger venter de kommende mÄneder.

***d

Pernille Vermund.
Pernille Vermund. Foto: TV 2

NYE BORGERLIGE

PĂ„ tide at skĂŠre i den offentlige sektor

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, er ikke i tvivl om, at denne krise er en oplagt mulighed for at skÊre de "ekstra kilo" af den offentlige sektor, som er kommet pÄ i lÞbet af de gode Är. Det ene sted, hun vil skÊre, er pÄ jobcentrene, hvor hun mener, samfundet bruger for mange penge pÄ administration uden at fÄ noget ud af det. Det andet er udlÊndingeomrÄdet.

- Det mÄ vÊre et krav til udenlandske statsborgere, som er i Danmark og vil bevare deres ophold her, at de forsÞrger sig selv. Og ellers mÄ de rejse ud, siger Pernille Vermund.

Derudover vil partiformanden give danskerne flere penge mellem hÊnderne for at Þge vÊksten i samfundet igen efter krisen. FÞrst de indefrosne feriepenge, og derefter skal byrderne pÄ virksomhederne ned. Lavere afgifter pÄ el, Þl, vin og spiritus. OgsÄ selskabsskatten og skatten pÄ kapitalgevinster skal ned.

**

- Man skal aldrig lade en god krise gÄ til spilde, lÞd det engang fra den legendariske britiske premierminister Winston Churchill.
Dét mantra har danske politikere taget til sig. En krise kan nemlig pludselig skabe muligheder for at fÄ gennemfÞrt politik, der ellers ikke tidligere kunne lade sig gÞre.
Og mens andre pÄ Christiansborg altsÄ bruger krisen til at understrege behovet for en hurtigere grÞn omstilling, fremhÊver Vermund her sin stÞrste mÊrkesag, som en del af lÞsningen pÄ krisen: En markant strammere udlÊndingepolitik. Flere hjemsendelser. FÊrre offentlige penge brugt pÄ integration.

***f

Pia Olsen Dyhr.
Pia Olsen Dyhr. Foto: TV 2

SF

Vi skal ikke gĂžre som efter finanskrisen

SF tror ikke pÄ prÊmissen om et forandret velfÊrdssamfund, nÄr vi kommer over pÄ den anden side.

- VelfĂŠrden er fundamentet for det danske arbejdsmarked og for vores sundhedsvĂŠsen, siger siger SF's leder, Pia Olsen Dyhr, der vil investere i minimumsnomeringer i daginstitutionerne, mere omsorg i ĂŠldreplejen og sygehusene.

- Vi skal kickstarte Þkonomien ved at investere i velfÊrd og grÞn omstilling. PÄ den mÄde styrker vi fÊllesskabet og skaber arbejdspladser til nogle af dem, der har mistet deres job under krisen, siger Pia Olsen Dyhr, som angriber den mÄde, tiden efter finanskrisen blev hÄndteret pÄ. Denne gang skal Danmark have et styrket velfÊrdssamfund ud af krisen:

- Vi skal ikke spare os ud af krisen, som vi gjorde efter finanskrisen.

**

Den venlige analyse af SF-formandens tanker er, at hun er optimist. Ikke bare afviser hun, at coronakrisen vil gĂžre det nĂždvendigt at gennemfĂžre besparelser – hun mener, at det er muligt, ja faktisk nĂždvendigt, at udbygge velfĂŠrdssamfundet pĂ„ den anden side.
Den mindre venlige analyse: At hun er politisk naiv, nÄr hun tror, at der ikke bliver en enorm regning at betale - og at det ogsÄ mÄ fÄ konsekvenser for vores velfÊrdssamfund pÄ den ene eller anden mÄde.
Hvilken af ovenstÄende udlÊgninger, man abonnerer pÄ, afhÊnger isÊr af, hvor man befinder sig pÄ det politiske spektrum.

***Ă„

Josephine Fock.
Josephine Fock. Foto: TV 2

ALTERNATIVET

30 timers arbejdsuge, sÄ der er arbejde til flere

- Jeg vil gerne fortsÊtte med det fleksible arbejdsmarked, sÄdan sÄ folk, der har mulighed for det, kan arbejde meget mere hjemme. BÄde fordi det er godt for familierne, og fordi det er godt for miljÞet, nÄr man ikke skal transportere sig sÄ meget, siger Alternativets leder, Josephine Fock.

Derfor finder Alternativet tilbage til et forslag fra deres fĂžrste folketingsvalg i 2015, nemlig at samfundet skal sigte efter en 30 timers arbejdsuge.

- PÄ den mÄde kan vi dele arbejdet mellem flere. Det vil hjÊlpe i den her arbejdslÞshedssituation, siger Josephine Fock, der ikke mener, at der er nogen steder i samfundet, hvor der skal spares pÄ baggrund af coronakrisen.

- Hvis vi kan investere klogt nu i den grÞnne omstilling, samtidig med at vi skyder penge i samfundet i forhold til at genoprette arbejdspladser, sÄ vil vi ret hurtigt kunne komme godt ud af det her.

**

Her lever Alternativet op til sit navn.
I lÞbet af de seneste Ärtier har de fleste partier vÊret med til at vedtage politik, der har haft til hensigt at fÄ danskerne til at arbejde mere. Reformer af efterlÞn, dagpenge, pensionsalder og skat.
Fock vil i den stik modsatte retning: Danskerne skal arbejde mindre og ”dele” det arbejde, der er.
Idéen vil uden tvivl blive mÞdt af hovedrysten fra mange af de Þvrige partier. IsÊr de borgerlige vil sige, at det er lige prÊcis det modsatte, der er behov for.
LĂŠg dertil at en 30-timers arbejdsuge ifĂžlge Ăžkonomer vil koste statskassen et svimlende belĂžb.

***i

Alex Vanopslagh.
Alex Vanopslagh. Foto: TV 2

LIBERAL ALLIANCE

Bureaukrati og dokumentation skal suspenderes i et Ă„r

Det vigtigste bliver at fÄ gang i vÊksten igen for ikke at skÊre i velfÊrden. Danskerne skal have lov til at forbruge mere oven pÄ krisen, siger Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, der vil udbetale de indefrosne feriepenge og Þge jobfradraget samt sÊnke skatten pÄ investeringer og virksomheder for at skabe arbejdspladser.

Han foreslÄr ogsÄ at lave et eksperiment:

- MĂ„ske vi skal suspendere al bureaukrati og dokumentationskrav for sygeplejersker, pĂŠdagoger og SOSU’er et Ă„r frem, og se hvor mange ressourcer, det vil frigĂžre, siger Alex Vanopslagh og nĂŠvner et kommunalt ansĂŠttelsesstop det nĂŠste Ă„r som et andet sted, hvor det er oplagt at spare penge.

- Vi kan stoppe med at ansĂŠtte akademikere, journalister og kommunikationsfolk ude i kommunerne. SĂ„ vil vi ikke have det her voksevĂŠrk i bureaukratiet og i embedsvĂŠrket.

**

En interessant idĂ© fra LA-lederen – og Ă©n, der ikke straks vil blive skudt ned af hans politiske modstandere.
For bĂ„de til hĂžjre og venstre i Folketinget er der et Ăžnske om at mindske bureaukrati og frigĂžre flere ressourcer til ”varme hĂŠnder”.
Der udestĂ„r dog en masse spĂžrgsmĂ„l: Hvordan skal man i praksis kunne suspendere alt ”papirarbejde”? Er det ikke nĂždvendigt med en vis grad af dokumentation pĂ„ eksempelvis landets sygehuse?
Vanopslaghs idĂ© bliver formentlig ikke gennemfĂžrt til punkt og prikke, men statsministeren har selv varslet en ”nĂŠrhedsreform”, og den debat kan LA vĂŠre med til at prĂŠge.

Det har siden mandag eftermiddag ikke vÊret muligt at interviewe Mette Frederiksen og Jakob Ellemann-Jensen til denne artikel. De er ikke vendt tilbage til TV 2 inden artiklens deadline. Derfor er deres svar stykket sammen pÄ baggrund af tidligere taler eller interviews.

De vil dog sammen med de andre partiledere debattere den ekstraordinÊre situation med de andre partiledere torsdag klokken 19.30-21.00 i programmet 'Hvordan fÄr vi Danmark tilbage?'.

Du kan vÊre med til at bestemme, hvad politikerne skal diskutere ved at sende et videospÞrgsmÄl.

Se debatten LIVE pÄ TV 2 PLAY.