Coronavirus

Den Blå Planet i krise - børn tømmer sparegrisen for at hjælpe, siger direktør

Flere virksomheder støttes af private personer under coronakrisen. Akvariet Den Blå Planet har på tre dage modtaget 1,7 millioner kroner.

Mange virksomheder er hårdt ramt på økonomien som følge af coronakrisen, fordi de har måttet lukke deres forretning ned.

Det har blandt andet fået Den Blå Planet, Aalborg Zoo og fodboldklubben Brøndby IF til at tage utraditionelle midler i brug.

Den Blå Planet på Amager var ikke med i fase to af genåbningen af Danmark.

Vi har fået mange rørende historier fra børn, der har tømt deres sparegris, fordi de ønsker at støtte deres yndlingsdyr

Jon Diderichsen, direktør Den Blå Planet

Det fik direktør Jon Diderichsen til at bede danskerne om at donere et beløb, som skal sikre mad og medicin til de tusindvis af dyr på Den Blå Planet.

Rørende historier fra børn

Indsamlingen begyndte fredag 8. maj, og allerede efter tre dage er der indsamlet 1,7 millioner kroner til akvariet.

- Det er meget, meget flot. Men det, der glæder mig allermest, er, at omkring 7500 personer har doneret penge. Den brede opbakning betyder alverden for os, siger Jon Diderichsen til TV 2.

Direktøren fortæller, at der blandt bidragsyderne er rigtig mange børn.

- Vi har fået mange rørende historier fra børn, der har tømt deres sparegris, fordi de ønsker at støtte deres yndlingsdyr. Folk elsker at komme her, så det giver en enorm tro på fremtiden, siger Jon Diderichsen.

På trods af den flotte start på indsamlingen kigger Den Blå Planet ind i en særdeles dyster økonomisk fremtid.

For landets lukkede grænser betyder, at turister i høj grad vil mangle henover sommeren, og akvariet er dybt afhængig af udenlandske gæster, siger Jon Diderichsen. Indsamlingen vil derfor fortsætte året ud, oplyser direktøren.

Den Blå Planet regner med at kunne genåbne 8. juni, men under restriktioner, som endnu ikke er kendt.

500.000 kroner i støtte på én dag

Aalborg Zoo er også havnet i økonomiske problemer.

For den zoologiske have havde oprindeligt regnet med at åbne dørene for publikum 1. maj, men den zoologiske have var til deres store overraskelse heller ikke en del af genåbningens fase to, som statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede 7. maj.

Vi havde ikke troet, at der ville komme så mange penge ind, siger direktøren

Henrik Johansen, direktør Aalborg Zoo

Derfor er der lange udsigter til at se dyrene i Nordjylland, og det har fået en lang række private borgere til at støtte den zoologiske have.

På én dag - søndag 10. maj - modtog Aalborg Zoo i alt 400.000 kroner i støtte fra omkring 7.000 personer.

- Det er helt fantastisk, og jeg er dybt taknemmelig, siger direktør Henrik Johansen fra Aalborg Zoo til Nordjyske.

De enkelte støttebeløb har været op til 1000 kroner, og Henrik Johansen erklærer sig overrasket over beløbets størrelse.

- Vi havde ikke troet, at der ville komme så mange penge ind, siger direktøren.

Samtidig solgte den zoologiske have søndag gavekort for 100.000 kroner via havens webshop. Dermed er der kommet en halv million kroner i støtte til den nedlukkede zoologiske have på én dag.

16.000 solgte støttetrøjer

Fodboldklubben Brøndby IF er også hårdt ramt på økonomien som følge af, at bolden har ligget stille i Superligaen siden marts.

Derfor har Brøndby IF lanceret en støttetrøje kaldet 'Aldrig Alene', der i skrivende stund har rundet et salgstal på mere end 16.000.

Dermed er det den bedst sælgende Brøndby-trøje nogensinde, og marketingchef Thomas Skov er begejstret over salget.

- Jeg tror aldrig, noget lignende er set før. I de svære tider, vi alle går igennem i disse uger, er dette en fantastisk markering fra Brøndby-fansene, der viser fællesskabets styrke, når man mødes af modgang, lyder det fra marketingchefen på klubbens hjemmeside.

'Aldrig Alene'-trøjen koster mellem 349 og 399 kroner, og den har givet fodboldklubben en økonomisk indsprøjtning på mere end 6.000.000 kroner.