Coronavirus

Smittetrykket falder trods genåbning

Smittetrykket ligger allerede på et niveau, hvor smitten i samfundet falder mere end den stiger.

Smittetrykket for coronavirus har udvist en "faldende tendens", siden det ifølge Statens Serum Instituts beregninger lå på 0,9 i perioden 19.-24. april.

Det skriver seruminstituttet i et mailsvar til Ritzau.

Det er seruminstituttets første udmelding om smittetryk, siden genåbningens fase to blev annonceret.

Det fremgår ifølge mediet ikke af mailen, hvad smittetrykket præcist ligger på nu. Det vides heller ikke, hvor meget det falder.

Til Ritzau skriver Statens Serum Institut, at beregningerne er behæftet med usikkerhed.

Instituttet skriver videre, at der vil blive foretaget nye beregninger allerede i næste uge. Her vil seruminstituttet have fået flere data om genåbningens første fase.

Smittetrykket steg

Omkring to uger efter nedlukningen af Danmark faldt smittetrykket til under 1 ved udgangen af marts, og siden satte det sig midt april nogenlunde stabilt på 0,6. Godt to uger efter den delvise åbning af daginstitutioner og skoler udmeldte Statens Serum Institut 30. april, at smittetrykket var steget til 0,9.

Onsdag 6. maj udtalte overlæge Lars Østergaard dog til TV 2, at han mener, smittetrykket måtte være faldende fra de 0,6 og ikke stigende. Dengang sagde Østergaard, at der simpelthen ikke var nok patienter til, at man burde opjustere smittetrykket.

En vigtig indikator

Smittetrykket er en betegnelse for, hvor mange personer en smittet med coronavirus selv kan smitte.

Et smittetryk på mere end 1 betyder, at et stigende antal personer vil blive smittet, mens et smittetryk på under 1 betyder, at smitten er faldende i samfundet.

Smittetrykket er et af de fem kriterier for, hvorvidt de kommende faser af genåbningen af Danmark kan gennemføres. Mandag 11. maj begynder fase to af genåbningsplanen.

De politiske forhandlinger om fase to, faste tre og fase fire har taget afsæt i løbende vurderinger af smittetryk og risiko lavet af Statens Serum Institut.

Onsdag udgav Statens Serum Institut en rapport, hvor det fremgår, at coronavirussen sandsynligvis vil dø ud, selv hvis storcentre, biblioteker og zoologiske haver med mere genåbner, fordi smittetrykket sandsynligvis ikke stiger til over 1.