Natteliv og universiteter må vente med åbning til august

Diskoteker og videregående uddannelser kan først åbne i fase fire, fremgår det af aftale mellem partierne.

Hvis man studerer på universitetet, skal man nok ikke regne med at komme tilbage før sommerferien.

I en aftale, der er indgået blandt Folketingets partier fredag morgen, fremgår det, at universiteterne først bliver en del af fase fire af genåbningen af Danmark.

Fase fire begynder først i starten af august. Her lyder formuleringen i aftalen, at "alle øvrige uddannelser" genoptages.

I fase to skal eksempelvis de ældste elever tilbage i folkeskolen, og efterskoleelever kan ligeledes komme tilbage og gøre deres år færdigt. I fase tre bliver højskoler nævnt.

Derfor mangler blandt andet universiteter og gymnasieelever.

Værtshuse med i fase to

Diskoteker, spillesteder og øvrigt natteliv bliver også en del af fase fire, som begynder i starten af august.

Statsminister Mette Frederiksen indikerede torsdag en lille åbning for nogle udskænkningssteder.

I fase to fra 18. maj genåbner restauranter, caféer og lignende. Mette Frederiksen uddybede på et efterfølgende pressemøde torsdag aften, at det også inkluderer værtshuse.

Men dem, der har lyst til at danse på et diskotek, må altså væbne sig med tålmodighed indtil august.

Fitnesscentre med i fase fire

De træningshungrende må også vente indtil fase fire med at komme ned på løbebåndet igen. Indendørs sports- og fritidsfaciliteter, herunder fitnesscentre og svømmehaller, kan først åbne i starten af august.

Dette inkluderer også badelande og legelande.

Der er ligeledes lange udsigter for store arrangementer med flere end 500 personer. Dette forbud vil blive opretholdt til minimum 31. august.

Genåbningen af faserne er samtidig betinget af, at der ikke sker en større stigning end ventet blandt smittede og indlagte med covid-19.

Påbegyndelsen af de enkelte faser vil ligeledes bero sig på Statens Serum Instituts ekspertgruppe løbende matematiske modeller.