Coronavirus

Rystede zoologiske haver efter genåbningsplan: - Kan ende med færre dyr

Flere zoologiske haver var helt klar til at åbne for gæster i morgen, men blev torsdag aften skuffede.

Zoologiske anlæg med adgang via bil kan åbne straks.

Men zoologiske haver, hvor gæsterne har adgang til fods, må vente med at åbne til senere på året.

Det står klart, efter at regeringen og Folketingets partier torsdag har præsenteret anden fase af genåbningen af Danmark.

Og det kan få katastrofale følger og i sidste ende betyde, at dyrebestanden i eksempelvis Københavns Zoo bliver mindre. Det siger administrerende direktør Jørgen Nielsen til TV 2.

- Jeg er både rystet og skuffet. Det her betyder, at vi må se på, om vi skal reducere vores dyrebestand. Vi kan ikke have så høje udgifter og ingen indtægter samtidig, siger han.

Ser ind i stort underskud

Københavns Zoo lukkede ned 18. marts og sendte i den anledning mange af havens medarbejdere hjem. Siden har en gruppe af dyrepassere sørget for at passe og pleje dyrene, som de plejer – men uden tilskuere.

Og det er dyrt, fortæller Jørgen Nielsen:

- Vi kigger ind i et underskud på cirka 50 millioner kroner for 2020 – med hjælpepakker. Vi mistede al indtægt 18. marts, og det koster cirka 650.000 kroner at holde den kørende hver dag. Det er ikke så svært et regnestykke, siger han.

Derfor er det også med en endnu større skuffelse, at jeg modtager aftenens besked

Jørgen Nielsen, administrerende direktør Københavns Zoo

Direktøren er glad for, at de kan få hjælpepakker, men det rækker, ifølge ham, ikke så langt. Derfor havde de også set frem til igen at tage imod gæster:

- Vi har haft en rigtig god dialog med kulturministeriet. Det vil jeg gerne rose. Derfor er det også med en endnu større skuffelse, at jeg modtager aftenens besked, siger Jørgen Nielsen.

Københavns Zoo har mere end 40.000 kvadratmeter udeareal, og det var gjort klar med skilte, afkridtede områder og ensrettede stier i løbet af de seneste fire dage. Og den offentlige fodring af dyrene var aflyst, så gæsterne ikke stimlede sammen, fortæller direktøren.

Lukker midt i en højsæson

Jørgen Nielsen er langt fra den eneste, der er skuffet. Også i Aalborg Zoo var man klar til at tage imod gæster:

- Det er nu, vi skal tjene penge. Uvisheden er jo den værste følelse, man kan have. Hvad ender året med? Vi har vidst, vi ville ende med et underskud, men nu bliver det endnu større, end vi har regnet på. Det sætter os i stå, siger direktør i Aalborg Zoo Henrik Johansen til TV 2 Nord

Ifølge Henrik Johansen havde haven sit bedste år siden 1935 sidste år.

- Jeg har medarbejdere, der går hjemme på lønkompensation. De vil bare gerne tilbage på arbejde og formidle om dyr. Det bliver svært at skulle forklare medarbejderne den her, siger han.

Samme melding kommer fra København:

- Vi var helt klar til at åbne. Nu må vi annullere, at vores medarbejdere kommer tilbage – igen. Det er sørgeligt, siger Jørgen Nielsen.

Det er kun Knuthenborg Safaripark og Givskud Zoo, hvor det er muligt at transportere sig selv rundt mellem dyrene.