Coronavirus

Restauranter efter nyhed om genåbning: Vi er i en umulig situation

På danske restauranter er der både glæde og skepsis ved udsigten til genåbning.

De danske restauranter glæder sig til at kunne åbne igen - men det kræver nye retningslinjer.

Det mener hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta, efter det torsdag på et pressemøde på Marienborg kom frem, at regeringen giver restauranter og caféer lov at åbne igen mandag 18. maj som en del af anden fase i genåbningen af Danmark.

- Vi er glade for at kunne åbne igen og at have fået halvanden uge til at forberede åbningen. Men det er nødvendigt at bruge tiden på at se på mulighederne for at revidere retningslinjerne, siger Katia K. Østergaard, administrerende direktør i Horesta, ifølge en pressemeddelelse.

Flere begrænsninger

Statsminister Mette Frederiksen stillede i udsigt, da hun torsdag offentliggjorde planen for de første faser i genåbningen af Danmark, at de danske restauranter vil se anderledes ud, end danskerne var vant til inden coronakrisen.

- Der vil være begrænsninger på antallet af gæster, og der vil være begrænsninger på tiden. For eksempel vil man ikke kunne gå ud at spise sent om aftenen, sagde Mette Frederiksen.

Horestas direktør kalder de danske restauranters situation i øjeblikket for "urimelig og umulig".

- Med de nuværende regler vil store dele af restauranterhvervet være bragt i en urimelig og umulig situation, for uanset om de vælger at åbne eller holde lukket, vil det være med økonomiske vilkår, som mange vil have svært ved at overleve på, siger Katia K. Østergaard.

Direktøren for Horesta mener, at afstandskravet skal sættes ned fra to til én meter.

Hun foreslår blandt andet, at de danske myndigheder - som det er sket i Norge - nedsætter kravet om afstand mellem gæsterne på restauranterne fra to til én meter.

- Ellers kan vi ikke skabe den nødvendige omsætning, siger Katia Østergaard til TV 2.

Hun siger, at hotellerne er i en endnu sværere situation og har mistet 90 procent af deres omsætning under coronakrisen. Derfor mener hun, at hjælpepakkerne bør målrettes til blandt andet hotelbranchen.

- Det kan ikke nytte noget, at man behandler sådan et erhverv lige som alle andre erhverv. Der er nødt til at være en hjælpepakke med en økonomi, der er større end de nuværende, og at de målrettes, siger Katia K. Østergaard.

- Når ens kundegrundlag bliver taget væk fra den ene dag til den anden, så har man brug for hjælp, siger hun.

Glæde og skepsis

På flere danske restauranter er der - omend afdæmpet - glæde over udsigten til at kunne åbne igen.

- Vi skal lige have de faktuelle tal på plads, før vi ved, om vi er helt oppe at ringe eller bare tilfredse. Lige meget hvad er vi rigtig glade, siger Nicolai Michaelsen, medejer af Randers Street Food, til TV 2 Østjylland.

- Vi skal vide, hvor mange kvadratmeter per person, der skal være. Vi har 600 kvadratmeter indenfor og 800 udenfor, så vi har mange kvadratmeter at gøre godt med. Hvis det bliver ligesom ved butikker, så er vi fuldt ud gearet til at kunne opdele det, siger Nicolai Michaelsen.

Også hos indehaverne af restaurantkæden Mash, der driver otte restauranter i Danmark, er man skeptisk.

- Lige så meget, som vi ønsker, at hjulene skal i gang igen, lige så katastrofalt vil det være, hvis vi bliver tvunget til at skulle åbne op i et miljø, som fortsat er præget af restriktioner, siger Jesper Boelskifte, direktør i Copenhagen Concepts, der står bag Mash, til Finans.dk.