Restauranter efter nyhed om genåbning: Vi er i en umulig situation

På danske restauranter er der både glæde og skepsis ved udsigten til genåbning.

De danske restauranter glæder sig til at kunne åbne igen - men det kræver nye retningslinjer.

Det mener hotel- og restaurationsbranchens organisation Horesta, efter det torsdag p√• et pressem√łde p√• Marienborg kom frem, at regeringen giver restauranter og caf√©er lov at √•bne igen mandag 18. maj som en del af anden fase i gen√•bningen af Danmark.

- Vi er glade for at kunne √•bne igen og at have f√•et halvanden uge til at forberede √•bningen. Men det er n√łdvendigt at bruge tiden p√• at se p√• mulighederne for at revidere retningslinjerne, siger Katia K. √ėstergaard, administrerende direkt√łr i Horesta, if√łlge en pressemeddelelse.

Flere begrænsninger

Statsminister Mette Frederiksen stillede i udsigt, da hun torsdag offentliggjorde planen for de f√łrste faser i gen√•bningen af Danmark, at de danske restauranter vil se anderledes ud, end danskerne var vant til inden coronakrisen.

- Der vil være begrænsninger på antallet af gæster, og der vil være begrænsninger på tiden. For eksempel vil man ikke kunne gå ud at spise sent om aftenen, sagde Mette Frederiksen.

Horestas direkt√łr kalder de danske restauranters situation i √łjeblikket for "urimelig og umulig".

- Med de nuv√¶rende regler vil store dele af restauranterhvervet v√¶re bragt i en urimelig og umulig situation, for uanset om de v√¶lger at √•bne eller holde lukket, vil det v√¶re med √łkonomiske vilk√•r, som mange vil have sv√¶rt ved at overleve p√•, siger Katia K. √ėstergaard.

Direkt√łren for Horesta mener, at afstandskravet skal s√¶ttes ned fra to til √©n meter.

Hun foreslår blandt andet, at de danske myndigheder - som det er sket i Norge - nedsætter kravet om afstand mellem gæsterne på restauranterne fra to til én meter.

- Ellers kan vi ikke skabe den n√łdvendige oms√¶tning, siger Katia √ėstergaard til TV 2.

Hun siger, at hotellerne er i en endnu sv√¶rere situation og har mistet 90 procent af deres oms√¶tning under coronakrisen. Derfor mener hun, at hj√¶lpepakkerne b√łr m√•lrettes til blandt andet hotelbranchen.

- Det kan ikke nytte noget, at man behandler s√•dan et erhverv lige som alle andre erhverv. Der er n√łdt til at v√¶re en hj√¶lpepakke med en √łkonomi, der er st√łrre end de nuv√¶rende, og at de m√•lrettes, siger Katia K. √ėstergaard.

- Når ens kundegrundlag bliver taget væk fra den ene dag til den anden, så har man brug for hjælp, siger hun.

Glæde og skepsis

På flere danske restauranter er der - omend afdæmpet - glæde over udsigten til at kunne åbne igen.

- Vi skal lige have de faktuelle tal p√• plads, f√łr vi ved, om vi er helt oppe at ringe eller bare tilfredse. Lige meget hvad er vi rigtig glade, siger Nicolai Michaelsen, medejer af Randers Street Food, til TV 2 √ėstjylland.

- Vi skal vide, hvor mange kvadratmeter per person, der skal v√¶re. Vi har 600 kvadratmeter indenfor og 800 udenfor, s√• vi har mange kvadratmeter at g√łre godt med. Hvis det bliver ligesom ved butikker, s√• er vi fuldt ud gearet til at kunne opdele det, siger Nicolai Michaelsen.

Også hos indehaverne af restaurantkæden Mash, der driver otte restauranter i Danmark, er man skeptisk.

- Lige s√• meget, som vi √łnsker, at hjulene skal i gang igen, lige s√• katastrofalt vil det v√¶re, hvis vi bliver tvunget til at skulle √•bne op i et milj√ł, som fortsat er pr√¶get af restriktioner, siger Jesper Boelskifte, direkt√łr i Copenhagen Concepts, der st√•r bag Mash, til Finans.dk.