Coronavirus

Overlæge afviser at være medlem af arrangøren bag hingstekåring

Overlæge Annette Haagerup har været kritiseret for at være medlem af en forening, samtidig med hun forskede i coronavirus-smittekilder i Jylland.

Rettelse: TV2.DK har rettet i denne artikel fra den 07. maj. Det fremgik tidligere, at Annette Haagerup var medlem af Dansk Varmblod. Anette Haagerup afviser at være medlem af foreningen.

Overlæge Annette Haagerup afviser nu, at hun er medlem af foreningen Dansk Varmblod.

Spørgsmålet om hendes medlemskab er interessant, fordi Dansk Varmblod er arrangøren bag den omstridte hingstekåring i Herning, og Anette Haagerup stod i spidsen for et forskerhold, som skulle afklare, hvor og hvordan corona-smittekilder i Jylland opstod.

I et P4-interview 24. april vurderede hun, at hingstekåringen sandsynligvis ikke var årsagen til, at Herning-området i marts var hårdest ramt af coronavirus i Jylland.

- Ud fra den viden vi har om inkubationstid og nu de nye data om, hvornår patienterne fik deres første symptomer, så er det er ikke sandsynligt, sagde Haagerup på dagen, hvor hendes forskningsenhed udkom med dens rapport, der skulle undersøge smitten blandt 109 jyder med covid-19.

Kritik fra professorer

Det mødte kritik fra to professorer, at hun udtalte sig sådan til P4, da de mente, at Annette Haagerup var nødt til at fortælle, at hun havde en tilknytning til Dansk Varmblod, når hun udtalte sig om hingstekåringen.

Selv hvis hun ikke længere var medlem, ville det være problematisk.

Hans Jørn Kolmos, Syddansk Universitet

- Det kan ikke nytte noget, at hun selv er medlem af det, hun frikender. Det går altså ikke. Hun har været en del af branchen i en årrække. Selv hvis hun ikke længere var medlem, ville det være problematisk, fordi hun har kontakter i branchen, sagde professor Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet til avisen Danmark.

En kritik, som Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet, var enig i.

Haagerup: Jeg har intet med arrangementet at gøre

Annette Haagerup skriver nu til TV 2, at hun har været medlem af Dansk Varmblod i tre omgange, da hendes heste skulle have deres ”papirer i orden”, hvilket krævede medlemskab af Dansk Varmblod. Det skete i henholdsvis 2008, 2010 og 2019.

Men hun er altså ikke medlem af foreningen nu, fortæller hun.

- Jeg har intet med arrangementet i Herning at gøre. Jeg kender ingen i bestyrelse eller ledelse for Dansk Varmblod, jeg er ikke en del af hverken inderkreds eller ”branche”, og jeg deltog ikke i Hest & Rytter-messen i marts.

Dansk Varmblod oplyser til TV 2, at medlemskaber automatisk udløber ved årsskift, og at Annette Haagerup ikke har været medlem i kalenderåret 2020.

Spinkelt datagrundlag

Udover kritikken af Annette Haagerups tilknytning til Dansk Varmblod, påpegede de to professorer også, at forskergruppens resultater ikke kunne bruges til at give svar på, om hingstekåringen, Hest & Rytter, var arnested for smittespredningen i Herning-området.

En konklusion, Annette Haagerup også selv drog i en pressemeddelelse på dagen, hvor rapporten udkom.

- Hvilke udenlandsrejser og arrangementer, der konkret er tale om (som smittekilder, red.), er vores datagrundlag for spinkelt til at sige noget om på nuværende tidspunkt, lød det.