Coronavirus

Mens resten af Danmark gør sig klar til genåbning, har 20-årig været isoleret i syv uger

- Mit liv bliver først normalt igen, når der er en vaccine, siger 20-årige Laura Svangård, der lider af en kronisk lungesygdom.

Danmarks regering og Folketingets partiledere har netop offentliggjort, hvordan Danmark skal genåbne i næste fase.

Og genåbningen er noget, som alt fra erhvervslivet til store skolebørn ser frem. For lempelserne vil betyde, at hverdagen bliver mere almindelig og mindre præget af begrænsninger.

Men sådan bliver det ikke for 20-årige Laura Svangård.

Hun er netop flyttet tilbage i sin lejlighed i Vejle efter at have været i fuldstændig isolation i syv uger - fem af dem uden at have set et eneste menneske i virkeligheden.

Genåbning giver mening

Grunden til de syv ugers total isolation er en svær, atypisk form for astma.

Sygdommen, der "ikke er til at regne med", gør Laura Svangård til en del af den særlige risikogruppe, der risikerer at blive ekstra hårdt ramt af covid-19, hvis de bliver smittet. Hun er bange for uvisheden om, hvad der sker, hvis hun bliver smittet.

Derfor valgte hun at gå i isolation dagen efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) så godt som lukkede Danmark ned. Laura Svangårds mor flyttede ud af sit hus, og så datteren kunne flytte ind.

- Jeg ved, at mine lunger er dårlige, og min læge var bekymret, så derfor isolerede jeg mig, siger hun over telefonen til TV 2.

Personer i risikogruppen

Personer i øget risiko ved covid-19 udgør følgende grupper:

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Selv om landet nu begynder at nærme sig mere normale tilstande, fortsætter Laura sin isolation, dog i sin egen lejlighed med sin kæreste. For selv om antallet af smittede er faldende, er virussen lige så farlig, som den hele tiden har været.

- Den tsunami af smittetilfælde, vi havde ventet på, er ikke kommet, så nu må vi selv sætte den i gang ved at åbne. Det giver mening. Men der skal jeg jo ikke stå først i køen, siger hun.

Mere anderledes end ellers

Astma-sygdommen har gjort, at Laura Svangård altid har været ekstra påpasselig med hygiejnen. Hun arbejder normalt som personlig træner, og afspritning var en fast rutine for hende.

- Men efter coronavirussen fylder sygdommen alt. Jeg tænker over alting nu, siger hun.

Al mad får en tur med en spritserviet, når det kommer ind i hendes lejlighed. Forleden fik hun fire søm af sin mors kæreste. De blev også sprittet af. Hendes eneste selskab har været en lille hund, som heller ikke må røre ved eller snakke med nogen andre.

Det har ikke været et svært valg.

Laura Svangård om sin isolation

Når hun går tur er det oftest iført maske og handsker, og så vidt, det er muligt, på steder uden for mange andre mennesker. Hun har "aldrig Snapchattet og Facetimet så meget som de sidste uger", for det er en måde at være social på afstand. Men det er ikke helt det samme.

- Måske er Danmark lukket ned, men mine veninders, families og kærestes liv er jo ikke stoppet på samme måde som mit, siger hun.

De første fem uger havde hun kun set sin kæreste gennem et vindue eller på deres gåture på hver deres fortov. Derefter kom han på besøg på afstand. Men nu er de flyttet sammen i en lejlighed i Vejle. Det er nemmere at holde humøret oppe, når hun ikke er alene, fortæller hun.

- Jeg har fundet en måde at leve på nu, der ikke er supersjov, men dagene går. Jeg står op, træner, går en tur, laver mad, samler måske en ting fra Jysk. Og så tager vi den derfra, siger hun.

Svarer på folks Facebookfrustrationer

I ugernes løb har Laura Svangård læst flere Facebook-tråde, hvor folk skriver, at de særligt udsatte kan holde sig inde, så andre kan leve videre. Restriktionerne, der skal beskytte de få, rammer for mange for hårdt, lyder det.

- Jeg bliver en lille smule ked af det, for det er som om, at mit liv ikke tæller på samme måde. Selv om jeg er i risikogruppen, er jeg jo stadig et menneske, siger hun.

Hun helst vil undgå at blive en "onlinekriger", men alligevel har hun svaret i nogle af kommentarsporene.

- Meget af det handler nok om, at folk ikke ved bedre og glemmer, at os i risikogruppen kan være dem, man møder på gaden, siger hun.

Det normale liv har lange udsigter

Den ufrivillige isolation kan være lang tid endnu, tror Laura Svangård.

- Mit liv bliver først normalt igen, når der er en vaccine, siger hun.

Selv om isolationen er hård og "mega mærkelig", giver den mening, synes hun. For set i det store billede er månederne i isolation kun én brik i et større puslespil.

- Det har ikke været et svært valg. Jo, det har været svært at være væk fra min kæreste, min familie og mine venner - men jeg gør jo det her, fordi jeg ønsker mig mange år med dem endnu, siger hun.

Det, hun ser mest frem til, er at drikke et glas vin ansigt til ansigt med sine veninder igen. Give sin mor et kram. Og glemme sygdommen.

- Jeg glæder mig til at få min hverdag tilbage, være mere normal, mindre sygdom, og mere menneske igen, siger hun.