Coronavirus

Eksperter bekymrede for hurtig genåbning: - Vi risikerer at tabe det hele mellem hænderne

Statens Serum Institut kender endnu ikke effekterne af første genåbning, og det skaber usikkerhed for næste fase, som politikerne forhandler om.

Det kan være for tidligt og risikabelt at åbne for samfundet igen, advarer to forskere. Det gør de på baggrund af en rapport fra Statens Serum Institut og på en dag, hvor partilederne forhandler om anden fase af genåbningen, der kan begynde i næste uge.

For tre uger siden begyndte første fase af genåbningen af Danmark, og regeringen lægger op til, at anden fase kan begynde i næste uge.

Muligvis med åbning af cafeer, restauranter og folkeskoler for de ældste elever, lød det onsdag eftermiddag fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Men ifølge Statens Serum Instituts (SSI) seneste ekspertrapport er scenarierne for fase to forbundet med store usikkerheder – i høj grad fordi det endnu er uvist, hvordan genåbningens første fase påvirker smittetallene.

Det får to professorer til at opfordre politikerne til at udvise forsigtighed og tålmodighed.

- Åbner vi for meget op på en gang, risikerer vi at tabe det hele mellem hænderne og må lukke ned igen, siger Jan Pravsgaard, professor i immunologi på Københavns Universitet, til TV 2.

Særlig stor usikkerhed

Første fase af genåbningen af Danmark blev iværksat i ugen efter påske, hvor børn i daginstitutioner og mindre klasser fik lov at vende tilbage.

Men eksperterne i SSI understreger i rapporten, at det på nuværende tidspunkt ikke vides, "om effekten af første fase af genåbningen er slået igennem, eller om denne første fase vil forårsage en stigning i antallet af nye indlæggelser i den nære fremtid."

Uden denne viden er det ifølge SSI også mere usikkert at forudsige antallet af indlæggelser i næste fase af genåbningen. Det ses i grafikken herunder.

SSI skriver, at vi endnu ikke ved, om Danmark er på den røde, den orange eller den gule kurve efter fase et.

Ifølge SSI kan det tage tre til fire uger fra genåbningen af samfundet, til effekten kan ses på antallet af indlæggelser.

Det skyldes, at det muligvis er de unge, som først smittes, og at de ikke i særlig høj grad indlægges. Derfor vil man først kunne se effekten i indlæggelsestallene, når smitten er nået videre til de ældre generationer, som i højere grad bliver indlagt.

Det vides endnu ikke, om det er tilfældet med første fase af genåbningen.

- Det medfører særlig stor usikkerhed i forhold til at estimere effekterne af scenarier for den anden fase af genåbningen, skriver Statens Serum Institut i rapporten.

Kan stadig gå den forkerte vej

Jan Pravsgaard vurderer på baggrund af SSI’s rapport, at det vil være forsvarligt af politikerne at åbne forsigtigt op allerede mandag i næste uge. Men han advarer om risikoen ved at åbne for mange ting samtidigt.

- Når vi ikke kender effekten af folks adfærd efter første del af genåbningen, for eksempel hvor god man er til at holde afstand, så kan vi se, at det pludselig kan gå den forkerte vej med smitten, siger han med henvisning til, at SSI-rapporten viser, at der stadig kan ske markante stigninger i antallet af indlæggelser, hvis folk ikke overholder retningslinjerne om fysisk afstand og hygiejne.

- Hvis jeg skulle bestemme, ville jeg sørge for, at der var tid til at lave en fuld evaluering af fase et, inden jeg åbner det hele op. Så ville risikoen for at skulle lukke ned igen være langt mindre.

Man bør vente en uge

Nedlukningen af Danmark har igennem de seneste måneder haft store konsekvenser for erhvervslivet og dansk økonomi, og det presser i øjeblikket politikerne til at ville genåbne større dele af samfundet.

Det mener professor og virolog på Københavns Universitet, Allan Randrup Thomsen, der er nervøs for, at de sundhedsfaglige hensyn bliver tilsidesat under presset.

- Optimalt set bør man vente en uge, før man træffer beslutningerne for fase to. Så ville man være mere sikker på effekterne af første fase, og selvom det sandsynligvis kommer til at gå fint, så ved vi reelt ikke, hvordan antallet af indlæggelser ser ud om en uge, siger han til TV 2.

Allan Randrup Thomsen læser mellem linjerne i rapporten, at de lave indlæggelsestal har sat Statens Serum Institut under stort politisk pres.

- Instituttet er klemt og skal levere. Det går jo rigtigt godt lige nu, og så er det svært for politikerne at skulle forsvare overfor vælgerne, hvorfor man skal vente endnu længere tid. Men som jeg læser rapporten, anbefaler SSI egentlig at vente lidt med næste fase.

Udtryk for forsigtige myndigheder

På trods af de ukendte virkninger af den første genåbning mener formanden for de konservative, Søren Pape Poulsen, at en større del af erhvervslivet skal åbnes op snarest.

- Det ligger i enhver myndighedsfunktion at være forsigtige og passe meget godt på. De er vel så forsigtige, som man forventer, at en myndighed er, og så har vi politikere et ansvar for at sige, at vi faktisk godt tror på, at danskerne kan håndtere det her, siger han til TV 2.

Antallet af indlagte patienter med covid-19 har den seneste måned været faldende og ligger langt under sygehusvæsenets samlede kapacitet. Det ser Søren Pape Poulsen som et tegn på, at det er forsvarligt at åbne mere op.

- Vi kan ikke holde hele Danmark lukket i det omfang, vi har nu på denne her baggrund. Folk mister deres arbejde. Folk går konkurs. Det kan vi ikke bare stå at kigge på.

Samme melding kommer fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl:

- Jeg tror, vi bliver nødt til at åbne mere. Det er vigtigt, at danskerne kan mærke, at når man følger de her anbefalinger, så får man også lov til at gøre mere, og så får vi gang i økonomien. Det er ligesom med fartgrænser på vejene. Hvis man ikke synes, de er et udtryk for logik og sund fornuft, så følger man dem ikke. Og her er det logik og sund fornuft, når man kigger på tallene, at få åbnet noget mere.

SF: Vi risikerer at skulle lukke ned igen

I den anden ende af Folketingssalen maner SF's sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen ligesom forskerne til forsigtighed.

- Vi får først de reelle fakta, når vi kan se effekten af fase et, og så begynder vi at kunne bruge de matematiske modeller bedre. Indtil vi har dem, kan jeg godt være bekymret for, at vi kommer til at åbne alt for meget op, fordi der er så stort pres.

- Vi er selvfølgelig også bekymrede for økonomien, arbejdsløsheden, og at studerende ikke kan komme i skole, så vi vil gerne åbne mere op. Men vi risikerer at få en eksponentiel smittekurve igen og sker det, risikerer vi at lægge Danmark ned endnu engang – og det kan vi heller ikke være tjent med, siger Kirsten Normann Andersen.

I løbet af torsdag fortsætter forhandlingerne om næste genåbningsfase.