Gaden

Efter 'Gaden': Sådan går det Mette, Danny og Wesley i dag

Fire måneder efter, at optagelserne til 'Gaden' blev afsluttet, er der sket meget i Mettes liv. Her er seneste nyt om seriens tre hovedpersoner.

I dokumentarserien 'Gaden' drømte 48-årige Mette om at komme væk fra det hårde miljø i Istedgade og genopbygge forholdet til sine voksne børn.

34-årige Wesley, som boede på herberget Mændenes Hjem, havde et stort ønske at komme i behandling for sit stofmisbrug, og 27-årige Danny håbede på at finde bare én ven, som ikke var stofmisbruger.

I seriens tredje og sidste afsnit, som blev vist på TV 2 torsdag aften, var Mette godt på vej ud af hjemløsheden og sit misbrug af alkohol og stoffer, mens situationen stadig var uafklaret for Wesley og Danny.

De sidste optagelser til 'Gaden' fandt sted i begyndelsen af året. Her kan du få en update på, hvordan de tre hovedpersoner har det i dag, fire måneder senere.

Mette - nu har mine børn brug for mig

Da vi forlod Mette fra ’Gaden’, befandt hun sig et godt sted i sit liv. Hun havde fået lejlighed på Østerbro, var i gang med at genoprette forholdet til sine to børn og havde genoptaget sin løbetræning for første gang i to år.

Siden hun tog turen hjem til familien i Jylland 5. april sidste år, har hun da heller ikke rørt hverken stoffer eller alkohol.

- Jeg tog en 'kold tyrker', og i fem måneder boede jeg hjemme hos min mor og stedfar. Det var den mest effektive behandling for mig, fordi jeg kom langt væk fra miljøet på Istedgade, siger 48-årige Mette, som nu har været clean i over 13 måneder.

Midt i februar skete der endnu en positiv udvikling i hendes liv: Hun fik tilbudt fast job som pædagog på et bosted i Solrød, hvor hun i 30 timer om ugen tager sig af en dreng med autisme. Derudover har hun et supplerende job cirka én dag om ugen som aflastningspædagog hos en familie med en autistisk pige.

- Det er meget givende arbejde for mig. Jeg lærer noget nyt hver eneste dag, også om mig selv, og det er en stor tilfredsstillelse at kunne bruge min uddannelse og forsørge mig selv fremfor at være afhængig af offentlige ydelser, siger hun til TV 2.

Men den mest glædelige nyhed, Mette kan afsløre fra sit liv, er, at hun i den seneste tid har fået et meget tættere forhold både til sin søn Oliver på 18 år og sin datter Emma på snart 20, som ellers bor i Jylland.

Coronakrisen har en del af æren.

- Min søn har lige boet hos mig i tre uger, hvor han har kunnet passe sine studier i 1.g. på Handelsgymnasiet via online-undervisning fra min lejlighed. Vi har hygget os, lavet mange sjove ting sammen og spist en masse god mad, lyder det med en lille latter fra Mette, som fortsætter:

- Oliver er lige rejst igen, fordi han skulle til køreprøve. Men han overvejer at flytte til København permanent, og det skal vi undersøge mulighederne for i løbet af sommerferien.

Den allerseneste udvikling er, at Mettes datter, Emma, netop har fået job i København og i denne uge er flyttet ind i Mettes lejlighed på Østerbro. Måske betyder det, at de alle tre kommer til at bo sammen til efteråret.

- Jeg føler mig så privilegeret over, at mine børn vil mig nu og har tilgivet mig. Det er bare en gave at kunne støtte dem nu her, hvor de måske har brug for mig, siger Mette.

Stofferne tog lige toppen af frygten, men det havde intet med rus eller glæde at gøre

Mette fra 'Gaden'

Selvom Mettes tilværelse synes lys og problemfri, har hendes vej til en stof- og alkoholfri tilværelse langt fra været nem. Hun har haft flere tilbagefald undervejs, og processen har været krævende.

Til gengæld savner hun nu slet ikke livet på gaden eller rusen fra kokainen og alkoholen.

- Overhovedet ikke. Der var jo slet ingen glæde ved det. Det handlede bare om at pleje min afhængighed. Jeg var jo ved at dø af det, og jeg havde frygt for alt muligt: Frygt for at blive overfaldet, frygt for ikke at se mine børn igen og frygt for ikke at få et sted at bo. Stofferne tog lige toppen af frygten, men det havde intet med rus eller glæde at gøre, konstaterer Mette.

Se TV 2s video-interview med Mette her.

Danny - føler sig mere klar til behandling

Siden de sidste optagelser til ’Gaden’ sluttede i januar i år, er der måske udefra set ikke sket så meget i 27-årige Dannys liv. Han bor stadig på Mændenes Hjem, får sin metadon og har sit sidemisbrug af blandt andet kokain.

Men faktisk er der sket noget.

Først og fremmest føler Danny, at han har fået en større indsigt i familieværdier.

Da TV 2 møder Danny onsdag eftermiddag på Enghave Plads få minutters gang fra Mændenes Hjem, bliver han flere gange stoppet op af forbipasserende:

- Hvor har det været fantastisk at følge dig. Du skal nok klare den, bare tag et skridt ad gangen, siger en mand, der sidder og nyder solen med et par venner, da Danny passerer ham.

Og det er bestemt ikke den eneste dag, Danny er blevet stoppet op. Han har, siden ’Gaden’ blev vist, oplevet, at flere og flere kan genkende ham. Og at han har gjort indtryk på dem.

- Det rører mig på en positiv måde, siger Danny.

Men mellem de mange imødekommende og interesserede folk, der stopper ham på gaden, har der også været nogle, der har set ham som et offer.

- Det gør mig sgu lidt sur. For jeg er ikke et offer. Jeg er en overlever, siger Danny og fortsætter:

- Jeg vil hellere ses som en person, der står frem og siger tingene, som de er, og nedbryde nogle fordomme. Og det føler jeg også, at jeg er lykkedes med.

For som Danny selv slår fast, så er der jo ikke nogen, der har stukket en pistol for hans pande og truet ham til at tage et fix.

- Det er jo noget, jeg selv har valgt at gøre.

Og han skal også selv tage valget om at komme i behandling. Det har han længe ikke følt sig klar til. Og han er der heller ikke helt endnu. Men han er godt på vej.

- Jeg har en pose med noget coke liggende på mit værelse. Det ligner mig ikke, fortæller Danny.

Han håber, at han kan skrue ned for de hårde stoffer og på sigt ende med kun at tage metadon og ryge hash.

Danny fortæller, at hans mor har fundet et behandlingstilbud til ham i Herning. Han er egentlig interesseret i det, men der er noget, der holder ham tilbage.

Den primære årsag til, at han ikke bare springer ud i det, er, at han ikke kan få sin metadon som fix på behandlingstilbuddet. Det skal altså i stedet indtages i eksempelvis pilleform. Og her er der ikke den samme hurtige effekt, som hvis det fixes.

- Det er noget, jeg vil komme til at savne. Så det skal jeg blive klar til at undvære.

I ’Gaden’ fortalte Danny, at han udover en god relation til sin familie virkelig savnede en ven uden for stofmiljøet. Det gør han stadig.

- Jeg tror, det ville være sundt for mig, hvis jeg fandt en, der kan sætte sig ned ved siden af mig og sige: Hey, det skal nok gå. Men de hænger bare ikke på træerne. For tro mig, så havde jeg plukket en for længst.

Men det skal være en ven, der kan rumme hans misbrug på godt og ondt.

Wesley – overvejer at blive mentor for udsatte unge

Også hos Wesley, der i marts fyldte 35 år, er der sket en positiv udvikling i de seneste fire måneder.

Fra at have været boligløs i halvanden måned efter det mislykkede forsøg på at indlede et afvænningsforløb på Bornholm, har han nu igen fået et værelse på Mændenes Hjem.

Han har nu selv taget initiativ til at trappe ud af sin stofafhængighed.

- For et par uger siden begyndte jeg på metadon-behandling, og min plan er, at jeg først trapper ud af heroinen og derefter kokainen. Mit store ønske er at komme helt ud af mit misbrug og finde noget at beskæftige mig med, så jeg kan komme væk fra miljøet på gaden, siger Wesley til TV 2.

Wesley, som, lige fra han var dreng, har drømt om at komme ud at sejle, holder fortsat fast i håbet om at få opfyldt sin barndomsdrøm.

- Jeg kunne stadigvæk godt tænke mig at komme ud at sejle. Ikke nødvendigvis som styrmand, men bare arbejde på havet på en eller anden måde. Måske som skibskok eller dykker-svejser på en boreplatform, siger han.

Udover livet til søs er der også en anden ting, der står Wesleys hjerte nær, og det er de udsatte unge, som slås med nogle af de samme problemer, som han selv måtte kæmpe med gennem sin opvækst. Blandt andet manglen på omsorg og opmærksomhed fra en voksen.

Han overvejer derfor nu at melde sig til den frivillige mentorordning 'Lær for livet', som han har læst om i et DSB-blad i S-toget.

- Hvis jeg kan videregive noget social kapital til et ungt menneske, som måske ikke får den nødvendige opbakning hjemmefra, så vil jeg da være superglad, lyder det fra Wesley.

Du kan se de tre afsnit af 'Gaden' lige nu på TV 2 PLAY.