Deltagere rørt til tårer i eksperiment: Du bliver gladere af at sige “tak”

Forsøget viser vigtigheden af at pleje vores relationer i disse coronatider. Når vi gør andre glade, bliver vi selv gladere, siger hjerneforsker.

- Kære farfar, jeg får aldrig sagt det med ord, men du er grundlaget for, hvor langt jeg er kommet. Jeg har altid set op til dig - både som barn og som voksen.

Sådan indledes det brev, som 27-årige Belkisa Selmani skrev til sin farfar, da hun medvirkede i et eksperiment i ‘Go’ aften LIVE’.

I forsøget skulle Belkisa Selman og fem andre medvirkende skrive en tak til en nær ven eller et familiemedlem, som de efterfølgende skulle læse op for vedkommende.

Forsøgspersonerne blev alle bedt om at notere et tal for deres lykkestatus både før og efter, og resultatet var ens for alle.

Samtlige personer følte mere lykke efter deres “tak”.

Eksperimentet bekræftede således tidligere undersøgelser, som Harvard Universit har skrevet om. Undersøgelser, der slår fast, at taknemmelighed og taksigelse kan gøre os gladere.

Hjernen reagerer på et "tak"

Det kan være hårdt for humøret ikke at se sine nærmeste i disse coronatider, og derfor kan dette forsøg være gavnligt.

Der sker nemlig en masse gode ting i hjernen, når vi påskønner andre. Sådan lyder det fra Troels W. Kjær, der er professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet.

- I krybdyrhjernen har vi et belønningssystem, hvor vi frigiver dopamin og serotonin i forbindelse med det at sige "tak", fortæller Troels W. Kjær.

Den reaktion hænger sammen med, at vi mennesker er sociale væsner. Relationer er nødvendige for vores overlevelse.

Derfor er det en god idé at pleje sine relationer, som Belkisa Selmani og de andre gjorde det i forsøget, forklarer hjerneforskeren.

- Det at sige tak - både i det små i supermarkedet, men også det at gå i dybden - er med til at styrke relationen. Pludselig ser vi den anden blive glad, og vi mærker også, at vi selv bliver gladere, siger Troels W. Kjær.

Store følelser

Under eksperimentet gav flere af deltagerne udtryk for, at de blev rørt. Nogle endda til tårer.

Også for Belkisa Selmani var eksperimentet forbundet med store følelser.

- Det, at skulle vise en taknemmelighed over for en person, der er så nær, synes jeg, var en stor ting, lyder det fra Belkisa Selmani.

Hendes brev blev da også modtaget med stor glæde.

- Tak skal du have, skat. Det var sødt af dig, lød det fra en tydelig rørt farfar, der fik læst brevet op over telefonen.

For Belkisa Selmani har forsøget været en øjenåbner, og noget hun kan anbefale andre at gøre.

- Det har helt klart givet noget at tænke over, at man også bare skal sætte pris på de personer, der er nær en, fortæller hun.

Se hele indslaget med forsøget i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY