GO'

Deltagere rørt til tårer i eksperiment: Du bliver gladere af at sige “tak”

Forsøget viser vigtigheden af at pleje vores relationer i disse coronatider. Når vi gør andre glade, bliver vi selv gladere, siger hjerneforsker.

- Kære farfar, jeg får aldrig sagt det med ord, men du er grundlaget for, hvor langt jeg er kommet. Jeg har altid set op til dig - både som barn og som voksen.

Sådan indledes det brev, som 27-årige Belkisa Selmani skrev til sin farfar, da hun medvirkede i et eksperiment i ‘Go’ aften LIVE’.

Belkisa Selmani ringede til sin farfar for at sige ham tak. Før eksperimentet vurderede hun, at hendes lykkestatus lå på fem ud af ti. Efter opkaldet var det steget til syv.

I forsøget skulle Belkisa Selman og fem andre medvirkende skrive en tak til en nær ven eller et familiemedlem, som de efterfølgende skulle læse op for vedkommende.

Forsøgspersonerne blev alle bedt om at notere et tal for deres lykkestatus både før og efter, og resultatet var ens for alle.

Samtlige personer følte mere lykke efter deres “tak”.

Eksperimentet bekræftede således tidligere undersøgelser, som Harvard Universit har skrevet om. Undersøgelser, der slår fast, at taknemmelighed og taksigelse kan gøre os gladere.

57-årige Jens Schultz Jørgensen, selvstændig, gik fra fem til otte, da han vurderede sin status af lykke før og efter eksperimentet. Han ringede og takkede sin kone, som han har været sammen med i 30 år.

Hjernen reagerer på et "tak"

Det kan være hårdt for humøret ikke at se sine nærmeste i disse coronatider, og derfor kan dette forsøg være gavnligt.

Der sker nemlig en masse gode ting i hjernen, når vi påskønner andre. Sådan lyder det fra Troels W. Kjær, der er professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet.

- I krybdyrhjernen har vi et belønningssystem, hvor vi frigiver dopamin og serotonin i forbindelse med det at sige "tak", fortæller Troels W. Kjær.

Den reaktion hænger sammen med, at vi mennesker er sociale væsner. Relationer er nødvendige for vores overlevelse.

Derfor er det en god idé at pleje sine relationer, som Belkisa Selmani og de andre gjorde det i forsøget, forklarer hjerneforskeren.

Humøret hos 44-årige Simon Falk, fuldmægtig, steg fra syv til otte, da han havde fået sagt tak til sin gode ven.

- Det at sige tak - både i det små i supermarkedet, men også det at gå i dybden - er med til at styrke relationen. Pludselig ser vi den anden blive glad, og vi mærker også, at vi selv bliver gladere, siger Troels W. Kjær.

Store følelser

Under eksperimentet gav flere af deltagerne udtryk for, at de blev rørt. Nogle endda til tårer.

Det var med rystende stemme og tårer, at den 26-årige kunstner, Mille Mikie Hansen, fik sagt tak til sin far. Efterfølgende vurderede hun, at hendes lykkestatus var steget fra fem til otte.

Også for Belkisa Selmani var eksperimentet forbundet med store følelser.

- Det, at skulle vise en taknemmelighed over for en person, der er så nær, synes jeg, var en stor ting, lyder det fra Belkisa Selmani.

Hendes brev blev da også modtaget med stor glæde.

- Tak skal du have, skat. Det var sødt af dig, lød det fra en tydelig rørt farfar, der fik læst brevet op over telefonen.

44-årige Søren Millung, der arbejder som socialrådgiver, ringede til sin kæreste for at sige tak. "Det var meget, meget dejligt", lød bedømmelsen efterfølgende fra Søren Millung, som rykkede sig fra syv til otte på sin lykkestatus.
"Du gør mig helt vild lykkelig", lød det fra 23-årige Valdemar Skjøth Thøisen, da han ringede og sagde tak til sin kæreste. Inden forsøget lå hans humør på seks ud af ti. Efter forsøget lå det på otte.

For Belkisa Selmani har forsøget været en øjenåbner, og noget hun kan anbefale andre at gøre.

- Det har helt klart givet noget at tænke over, at man også bare skal sætte pris på de personer, der er nær en, fortæller hun.

Se hele indslaget med forsøget i 'Go' aften LIVE' på TV 2 PLAY