Coronavirus

Flere danske hospitaler vil nu bruge remdesivir

Oprindeligt blev remdesivir udviklet til at bekæmpe ebola.

Mindst ti danske læger eller hospitalsafdelinger har indtil videre ansøgt om at få lov til at bruge lægemidlet remdesivir til at behandle coronapatienter.

Det oplyser Lægemiddelstyrelsen, der står for at godkende ansøgningerne. Fredag i sidste uge gjorde Lægemiddelstyrelsen det lettere for lægerne at få adgang til remdesivir.

- Vi kalder det generelle udleveringstilladelser, som kan dække mere end en patient, siger Merete Hermann, enhedschef for lægemiddelkontrol i Lægemiddelstyrelsen.

- Det vil sige, at den læge eller afdeling, der har ansøgt, kan behandle alle de patienter, man vurderer til at ville have gavn af den her behandling, tilføjer hun.

Nyt studie tegner godt

Midlet er ikke blevet udviklet specifikt til behandling af den nye coronavirus. Oprindeligt blev midlet udviklet til at bekæmpe ebolavirussen. Remdesivir har dog tidligere været anvendt til behandling af blandt andet SARS og MERS, der også er coronavirusser.

Et globalt studie, som også har dansk deltagelse, har vist, at covid-19-patienter, der får lægemidlet, var på hospitalet i 11 dage i gennemsnit. Patienter, der fik placebo - det vil sige "snydemedicin" uden effekt - var på hospitalet i 15 dage.

Dyreforsøg har tidligere vist, at remdesivir bremser formeringen af virus i kroppen.

TV 2 har tidligere fortalt historien om 72-årige Erik Froskov, som har deltaget i forsøget med remdesivir mod covid-19.

Når man deltager i sådan et forsøg, ved man ikke, om man får det rigtige præparat eller placebo.

- Uanset hvad, så har jeg det trods alt bedre nu, sagde Erik Froskov til TV 2.

Dødeligheden falder

I forsøget faldt dødeligheden desuden fra 11 til 8 procent for de patienter, der blev behandlet med remdesivir.

Midlet er endnu ikke godkendt til behandling for coronavirus. Men læger har alligevel lov til at bruge det, og på grund af studiet blev det altså gjort lettere fra i fredags.

De første ti ansøgninger om at bruge midlet fordeler sig med to fra Region Nordjylland, tre fra Region Midtjylland, tre fra Region Hovedstaden og to fra Region Syddanmark.