De radikale vil hæve forsamlingsforbuddet til 25 eller 50

Det er samtidig vigtigt at opsætte konkrete retningslinjer for større forsamlinger, lyder det.

Forsamlingsforbuddet skal hæves fra de nuværende ti til 25 eller måske 50 som i Norge. I hvert fald hvis det står til Morten Østergaard, leder for Det Radikale Venstre.

Udmeldingen kommer forud for onsdagens forhandlinger om genåbningens fase 2.

- Jeg synes, det er tydeligt, at danskernes sunde fornuft betyder, at vi har smitten så meget under kontrol, så vi godt kan tillade os at kigge på nogle af de store greb. Det, som kan normalisere samfundslivet på tværs af privatlivet, arbejdslivet og fritidslivet, siger Morten Østergaard.

Vigtigt at opsætte retningslinjer

Onsdag udgav Statens Serum Institut en rapport, som viser, at coronavirus sandsynligvis langsomt vil dø ud midlertidigt, også selvom det danske samfund genåbner.

Rapporten viser samtidig, at det er afgørende for smittetrykket, at danskerne fortsat holder afstand og vasker hænder.

Og derfor mener Morten Østergaard, at det er vigtigt at opsætte konkrete retningslinjer for eksempelvis efterskoler, restauranter og andre steder med større forsamlinger.

- Det er værd at overveje, om det ikke er lettest for folk at forstå, hvis den generelle grænse for, hvor mange man må være sammen, bliver hævet. Og så skal der være forskellige krav og vejledninger til, hvad det betyder, hvis man for eksempel driver en efterskole.

Morten Østergaard mener, at der er en risiko for at sætte befolkningens opbakning over styr, hvis de ikke kan se, hvad meningen er.

- Jeg tror, at forsamlingsforbuddet er det letteste at regulere. Og det bliver svært at forklare folk, at de godt må gå på fortovscafé, men at de ikke må holde børnefødselsdag derhjemme.

Regeringen vil åbne caféer og restauranter

Onsdag aften skal regeringen forhandle med folketingets partier om genåbningens fase 2. Inden forhandlingerne har statsminister Mette Frederiksen (S) sagt, at regeringen er klar til at åbne caféer, restauranter og butikker samt at sende de store børn i skole.

- På baggrund af de foreløbige ønsker fra partierne vil det være regeringens forslag, at vi med fase 2 blandt andet genåbner hele detailhandelen, herunder storcentre, at restauranter og cafeer kan begynde at åbne igen og at de store skolebørn får mulighed for at få mere af deres hverdag tilbage, også selvom der måske ikke bliver tale om en fuld skolegang, siger hun i en pressemeddelelse.

Mette Frederiksen regner desuden med, at der kommer flere elementer i spil til onsdagens forhandlinger.