53-årig delte provokerende video fra svensk restaurant - og så blev folk vrede

Hannah Lund har været i Sverige flere gange under corona-pandemien. Hun mener, folk i Danmark har for travlt med at agere ‘moralsk politi’.

Lukkede restauranter og cafeer, tomme diskoteker og to meters afstand i supermarkederne.

Sådan er situationen fortsat i Danmark.

I nabolandet Sverige har de dog en noget anden tilgang.

Her er landegrænserne åbne, og restauranter, barer og folkeskoler holder åbent næsten som normalt.

Det har fristet flere danskere til at vove sig over grænsen og tilbage igen.

En er dem er Hannah Lund. To gange i løbet af de seneste par uger har hun taget bilen fra sit hjem i Espergærde og sat kursen mod sit og mandens sommerhus i Småland.

Det fortæller hun i ‘Go’ aften LIVE’.

På vej hjem fra en af sine sommerhusture valgte hun derudover at lægge vejen forbi en svensk burgerrestaurant og delte efterfølgende en video af det på Facebook.

Videoen har affødt et hav af vrede kommentarer fra forargede danskere, der ikke forstår hendes prioritering, fortæller Hannah Lund.

Den selvstændige kogebogsforfatter forklarer, at hun gjorde det som en provokation.

I Sverige har dødstallet nået 2.854 svarerende til 284 dødsfald per million indbygger.

Til sammenligning har 501 personer mistet livet til virussen i Danmark svarende til 87 per million indbygger. Dog mener Hannah Lund, at den svenske måde at håndtere coronakrisen på er den rigtige.

I Sverige er det blandt andet tilladt at spise og drikke på restauranter og barer, hvis man sidder ved et bord, og personalet tager mod bestillingen.

Gæsterne må dog gerne selv hente deres mad ved eksempelvis buffeter, hvis det ikke medfører kø og trængsel, skriver Folkhälsomyndigheten, som er det offentlige sundhedsagentur i Sverige.

Jeg står tættere på folk, når jeg handler nede i Netto i Espergærde, end jeg gør, når jeg er i Sverige

Hannah Lund, forlægger og kogebogsforfatter

- Man kan sagtens tage på restaurant og gøre det med hensyn til hygiejne og afstand, siger Hannah Lund.

Hun understreger, at hun sprittede af både før og efter måltidet og sørgede for at holde god afstand til de andre spisende.

Ifølge den 53-årige har hun dog oplevet, at det virkelig er et emne, der deler vandene.

- Folk har lov til at have en anden holdning, men der er rigtig meget “corona-politi”, der går mod, at hvis folk ser ud som om, de har det sjovt, så er det ekstra egoistisk - uden tanke for, om man rent faktisk overholder retningslinjerne for hygiejne og afstand, siger Hannah Lund i ‘Go’ aften LIVE’.

Sundhedsmyndighederne anbefaler karantæne

TV 2 har spurgt Sundhedsministeriet, om det er forsvarligt, at andre danskere følger Hannah Lunds eksempel.

Sundhedsministeriet ønsker ikke at dykke ned i enkeltsager, men understreger, at det ikke er forsvarligt, og at deres klare anbefaling er, at man afholder sig fra ikke-nødvendige rejser til udlandet.

Udenrigsministeriets rejseanbefalinger

Statsminister Mette Frederiksen lukkede officielt de danske grænser 14. marts.

I skrivende stund fraråder Udenrigsministeriet alle rejser til udlandet, som ikke er presserende

Indtil da appellerer Udenrigsministeriet til, at alle danskere holder sig inden for landets grænser. Er man udrejst, bør man snarest muligt komme hjem, lyder ministeriets opfordring.

Kommer du hjem fra privat rejse i udlandet opfordres du kraftigt til at holde dig hjemme i 14 dage efter hjemkomst, skriver Udenrigsministeriet.

Kilde: Udenrigsministeriet

Også selvom man under rejserne gør sit for at holde afstand og spritte af.

Hvis man alligevel har været i udlandet, så anbefaler sundhedsmyndighederne, at man efterfølgende går i 14 dages karantæne for at sikre, at man ikke videregiver en potentiel smitte.

Det mener Hannah Lund dog ikke er nødvendigt i sit tilfælde.

- Jeg har groft set ikke været i kontakt med nogen mennesker, og jeg står tættere på folk, når jeg handler i Netto i Espergærde, end jeg gør, når jeg er i Sverige. Også selvom jeg er på restaurant, lyder argumentet.

Og Hannah Lund er ikke den eneste dansker, der tager fra Danmark til Sverige.

I gennemsnit krydsede 632 danske fritidskunder Øresundsbroen hver dag fra uge 12 til 14, og 1239 krydsede broen i bil hver dag i ugerne 15-17.

Sammenlignet med samme periode sidste år er det dog en nedgang på henholdvis 72 og 67 procent, oplyser Øresundsbroen.

Ifølge rederiet Stenaline har færgerne fra Danmark til Sverige haft omkring 1000 danskere med ombord siden nedlukningen af de danske grænser i marts.

På færgeruten mellem Helsingør og Helsingborg i Sverige ligger antallet af passagerer 82 procent under niveauet for sidste år.

Dog har tallet for danske rejsende været svagt stigende de seneste to måneder, når man trækker pendlersegmentet fra, oplyser rederiet Forsea, der står for trafikken.

Den seneste uge har rederiet registreret cirka 1500 privatbiler ud af Danmark til Sverige, svarende til cirka 200 biler om dagen, og rederiet har også set en større aktivitet på antallet er pendlere, lyder det.

Vi mennesker er flokdyr, og jeg havde brug for at føle mig social og føle kærlighed

Ivy Rosenauer, aktivist

“Vi bliver nødt til at leve”

29-årige Ivy Rosenauer er svensk statsborger, men er bosat i Danmark.

Ligesom Hannah Lund er hun en af dem, der har taget turen fra Danmark til Sverige og tilbage igen med god samvittighed.

I løbet af de seneste uger har hun været i Sverige flere gange for at besøge sin familie, få lavet sine læber og for at gå på diskotek, fortæller hun i 'Go' aften LIVE'.

- Du kan ikke stoppe hele dit liv. Du bliver nødt til at leve. Vi mennesker er flokdyr, og jeg havde brug for at føle mig social og føle kærlighed, lyder Ivy Rosenauers forklaring på, at hun har valgt at trodse sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

På den baggrund er Ivy Rosenauer blevet kaldt både “egoistisk” og “en klam skid uden hjerneceller” på sociale medier, fortæller hun.

Det er dog ikke noget, hun tager så tungt.

- I stedet for at pege fingre af hinanden, så bør vi i de her tider se hinanden og forstå, at vi alle sammen er forskellige og har forskellige behov, lyder opfordringen fra Ivy Rosenauer.

Afstemning

Mener du, at det er i orden at rejse til Sverige?

Se hele indslaget om Hannah Lund og Ivy Rosenauer på TV 2 PLAY