Samfund

Yahya Hassan er blevet begravet - hundreder mødte op til hans sidste rejse

Op mod 200 mennesker var med til at sende Yahya Hassan på sin rejse.

Digteren Yahya Hassan er tirsdag eftermiddag blevet begravet på den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus.

Her stod grønt græs, blå himmel og træer og buske i forårstøj i skarp kontrast til Yahya Hassans barske poesi - og mørket, der gemte sig i Hassans eget sind.

Inden Yahya Hassan blev lagt i graven, havde hans grandonkel, imam Abu Khaleed, bedt en begravelsesbøn.

Ifølge TV 2s journalist på stedet var der mødt 150-200 mennesker op.

Digteren Yahya Hassan blev tirsdag begravet fra den muslimske gravplads på Vestre Kirkegård i Aarhus Video: Søren Frandsen

De fleste mænd. Inden begravelsen samlede de sig på begravelsespladsens stier, hvor de stod samlet i grupper under lyserøde blomster på kirsebærtræerne.

På Twitter oplyser Østjyllands Politi, at forsamlingen af så mange mennesker - trods regler om forsamlingsforbud - er lovlig, da der er tale om en begravelse. For at give begravelsesgæsterne mulighed for at overholde coronakrisens regler om at holde afstand til hinanden, var der opstillet selvlysende kegler til at markere afstande.

Da Abu Khaleed var færdig med bønnen, bar Yahya Hassans venner og pårørende den hvide kiste til den åbne grav på begravelsespladsen.

Yahya Hassan blev torsdag fundet død i sin lejlighed i Århus V. Han blev 24 år gammel.

Inden da havde han nået at udgive to roste digtsamlinger. Den første, 'Yahya Hassan', udkom i oktober 2013. Med over 120.000 solgte eksemplarer blev 'Yahya Hassan' den blev bedst sælgende debutdigtsamling i danmarkhistorien.

I 2019 udgav Yahya Hassan sin anden digtsamling, der også blev kritikerrost.

Hans indflydelse i indvandrermiljøerne - på godt og ondt - kan ikke undervurderes.

- Han er en, man har set op til. Han har båret en masse håb, siger integrationsrådgiver Uzma Ahmed til TV 2.

”Jeg skriver om mig selv”

Yahya Hassan blev født 19. maj 1995 i Aarhus V af palæstinensiske forældre, der blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

Digtene i Hassans udgivelser kredser om hans opvækst, indvandrermiljøet, vold, overfald, om at sidde i fængsel, om stoffer og om psykisk sygdom.

- Jeg skriver om mit liv og mig selv, og det er elendighed og sorg, der er katalysatoren. 90 procent af min motor kører på pis, lort og gylle. Ufortyndet pis og lort, sagde han om sin poesi.

”Uafrystelige og meget voldsomme”

Ifølge litteraturredaktør på Berlingske, Søren Jacobsen Damm, er Yahya Hassans digte ”uafrystelige og meget voldsomme”.

- Her var ingen ønsker om at blive knuselsket, men alligevel havde Yahya Hassan en gang imellem et element af magi – noget drømmende – i sine digte. Først og fremmest var hans digte dog socialrealisme, for han ville sandheden, hvilket i høj grad var med til at tvinge øjnene op hos politikerne om, at der er parallelsamfund i Danmark, siger Søren Jacobsen Damm.

Digterscenen, som Yahya Hassan ramte, var ifølge Søren Jacobsen Damm ”intellektuel og minimalistisk”.

- Alt det ændrede Yahya Hassan, og han åbnede døren for andre minoritetsforfattere, der uden ham ikke ville have fået samme opmærksomhed. Det er for eksempel Sara Omar og Ali Aminali, der udsendte bogen ’Alis danmarkshistorie’, siger Søren Jacobsen Damm.

Sara Omar kalder Yahya Hassan ”utrolig dygtig”:

- Yahya var en stærk poet.

I 2017 udgav Sara Omar bogen ’Dødevaskeren’. Her fortsætter hun Yahya Hassans opgør med indvandrermiljøet ved at gøre op med muslimsk undertrykkelse af kvinder.