Coronavirus

Sandsynligt at Danmark fik sit første corona-tilfælde tidligere end hidtil troet, mener eksperter

Tirsdag opfordrede Verdenssundhedsorganisationen WHO verdens lande til at undersøge, om coronavirus i virkeligheden har ramt tidligere.

Natten til den 27. februar blev Danmarks første tilfælde af smitte med coronavirus bekræftet.

Men ifølge eksperter er det både realistisk og sandsynligt, at der har været enkelte smittede i Danmark før den famøse nat.

At der har været smitte her før 27. februar, er faktisk ret realistisk

Thomas Benfield, professor på Hvidovre hospital

Tirsdag opfordrede WHO verdens lande til at undersøge, om coronavirussen i virkeligheden er kommet til det enkelte land, før det første tilfælde officielt blev registreret.

Tidligere smitte i Danmark er 'ret realistisk'

Det får to danske eksperter til nu at sige, at det er sandsynligt, at Danmark har haft enkelte tilfælde før det første bekræftede tilfælde i februar.

- Man kan sagtens forestille sig, at der har været enkelte tilfælde af coronavirus, som vi ikke har opdaget, hvis folk har været i Kina på det tidspunkt og er kommet hjem igen, siger Allan Randrup, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

Thomas Benfield, professor på Hvidovre Hospital, er enig:

- Den globale rejseaktivitet og rejseaktiviteten mellem Danmark og Kina er ret betragtelig. Så at der har været smitte her før 27. februar, er faktisk ret realistisk.

Sandsynligt med tidligere tilfælde i Sverige

WHO kommer med opfordringen, efter en fransk læge mandag meddelte, at man havde fundet coronavirus i prøver fra en patient. Prøver, som var taget fra patienten 27. december - altså cirka en måned før det første smittetilfælde blev registreret i Frankrig.

Desuden sagde den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell tirsdag til det svenske nyhedsbureau TT, at det er sandsynligt, at coronavirus har været i Sverige flere måneder før det første bekræftede tilfælde i januar.

Ingen af de to professorer er overrasket over den nye viden, som Frankrig har tilvejebragt. Ifølge Allan Randrup er det naturligt, at sådan noget kan ske.

Han forklarer, at man på sygehusene til at starte med leder efter de mest sandsynlige årsager til en sygdom. Og inden coronavirussen for alvor fik fat i Europa, var det simpelthen ikke en relevant diagnose at teste for.

Allan Randrup mener ikke, at der er noget, som peger i retning af, at der har været en udbredelse af smitte i Danmark lang tid før det første bekræftede tilfælde. Han mener, at der kan være tale om enkeltstående tidligere tilfælde.

- Jeg tror ikke, at de (eventuelle enkeltstående tilfælde, red.) har været af stor betydning for smitteudbredelsen i Danmark. At epidemien tager fart i Danmark falder meget godt sammen med, at vi har et større antal skiturister, der vender hjem fra Norditalien og Østrig.

Lægger op til nye undersøgelser

Men vil det overhovedet ændre noget, hvis man finder ud af, at der reelt var danske smittetilfælde før den 27. februar?

Det kan være vigtigt for vores forståelse af virussen og dens udbredelse, lyder det fra begge eksperter.

- Det kan fortælle os noget om, at det har cirkuleret i længere tid i verden, end vi har været opmærksomme på. Og det kan fortælle os, at det her ikke var noget, der lige pludselig skete. Det var bare toppen af isbjerget, vi pludselig kunne se for os, siger Thomas Benfield.

Han fortæller, at det er sandsynligt, at de på Hvidovre Hospital, hvor han er professor, i efteråret undersøger, om der har været nogen uforklarede forløb med patienter, som kunne passe med smitte med covid-19.