Hvornår kom coronavirus egentlig til Europa? WHO opfordrer lande til at undersøge det

Udmeldingen kommer, efter at Frankrig mandag fandt coronapositive prøver hos en patient fra sidste år.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, opfordrer lande til at undersøge, om de kan have haft tidligere tilfælde af coronavirus end først antaget.

Opfordringen fra organisationen kommer, dagen efter at en fransk læge meldte ud, at man havde fundet coronavirus i prøver fra sidste år.

- Det giver et helt nyt billede af alting. Resultaterne hjælper os med bedre at forstå den potentielle viruscirkulation af covid-19, siger talsperson for WHO Christian Lindmeier.

- Sandsynligt at virussen også kom til Sverige sidste år

Også den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell siger tirsdag til det svenske nyhedsbureau TT, at det er sandsynligt, at coronavirus havde været i Sverige flere måneder før det første bekræftede tilfælde i landet i januar.

- Jeg tror, man kan finde enkelte tilfælde blandt rejsende til Wuhan, som var der i november-december sidste år. Det lyder slet ikke mærkeligt, men helt naturligt, siger Anders Tegnell.

Han fastslår dog samtidig, at der ikke har været spredning af coronavirus blandt svenske statsborgere før i år.

Positive prøver i Frankrig fra 2019

Det var den franske læge Yves Cohen, som mandag meldte ud, at man havde fundet coronavirus i prøver fra 2019.

Prøverne var taget fra en franskmand, som blev indlagt på det franske hospital Jean Verdier 27. december. På daværende tidspunkt kunne patientens sygdom ikke umiddelbart forklares, men mandag viste prøverne, at den i dag raske mand havde coronavirus i kroppen.

Indtil da havde franskmændene troet, at coronavirus først kom til landet 24. januar, hvor det første tilfælde blev registreret.

I december, da manden blev indlagt, havde de kinesiske myndigheder endnu ikke alarmeret resten af verden om den nye coronavirus.

Stor fodboldklub hårdt ramt

Den nye opdagelse kan forklare, hvorfor sygdomsudbruddet blev så voldsomt i Seine-Saint-Denis, hvor den første patient med sikkerhed var smittet 27. december. Det siger eksperten i smittespredning Patrick Pelloux til den franske tv-kanal BFMTV.

Den franske læge Yves Cohen sagde mandag, at det var for tidligt at sige, om patienten på det franske hospital var Frankrigs patient nul.

Også i Italien har der været spekuleret i, hvorvidt coronavirus i virkeligheden ramte tidligere.

Eksempelvis har fodboldspilleren Romelu Lukaku, som spiller for fodboldklubben Inter, påstået, at mellem 23 og 25 spillere fra holdet havde vist symptomer på virussen, inden den officielt om til Italien i januar.

Regionen Lombardiet, hvor Milano ligger, og hvor Inter hører hjemme, var i 2019 ramt af usædvanligt mange tilfælde af lungebetændelse. Noget, som ifølge Reuters, også skal undersøges for, om det kunne have været et udbrud af coronavirus.

Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at der på nuværende tidspunkt ikke er konkrete planer om at kigge efter tidligere eksempler på covid-19. De oplyser, at det på sigt kan blive relevant for eksempel i forbindelse med antistofundersøgelser.