Coronavirus

Danske forskere kan ikke genkende myndighedernes tal - vi ser ikke en stigning

Virkeligheden passer ikke sammen med Statens Serum Instituts smittetryk, der for nyligt er blevet sat markant op.

Tre danske lĂŠger kritiserer i en kronik i Berlingske de danske sundhedsmyndigheder for at tilbageholde informationer om coronavirus.

Bag kronikken stÄr de to fÞrende forskere Jens Lundgren og Lars Østergaard, der begge er overlÊger og professorer i infektionsmedicin, samt Ida Donkin, som er lÊge og ph.d..

OverlÊge Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling pÄ Aarhus Universitetshospital siger til TV 2, at han mener, det er nÞdvendigt at offentliggÞre beregningerne bag, nÄr Statens Serum Institut siger, smittetrykket i Danmark er 0,9. Det er nemlig en stigning pÄ 50 procent, og det giver ikke mening for ham.

- NÄr jeg ser pÄ antallet af patienter, jeg fÄr indlagt pÄ min afdeling, er det ikke det samme billede, som Statens Serum Institut har givet. Jeg ser meget fÄ nye indlagte, og jeg ser bestemt ikke en stigning, siger Østergaard.

Selvom et smittetryk pÄ 0,9 stadig er sÄ lavt, at det betyder, smitten i det store hele er faldende og ikke stigende, sÄ mener Østergaard ikke, at det passer med virkeligheden. Derfor mener han, at det ville bidrage til Danmarks overordnede indsats mod coronavirus, hvis man frigjorde den data, sundhedsmyndighederne ligger inde med.

- Hvis vi havde den, sÄ kunne vi alle bidrage i fÊllesskab. Der er jo ingen, der har prÞvet det her fÞr, sÄ jo flere vi bidrager, jo bedre kan vi hÄndtere det, siger Lars Østergaard.

GĂžr som i tidligere pandemier

De skriver, at forskerne og sundhedsmyndighederne under pandemier som sars og ebola bistod hinanden i et samarbejde, hvor forskerne leverede viden, og hvor myndighederne leverede data tilbage til forskerne.

Under denne pandemi har vi desvĂŠrre oplevet en modvilje mod deling af data, som vi aldrig fĂžr har oplevet

Jens Lundgren, Lars Østergaard og Ida Donkin i kronik i Berlingske

Men den data har ikke vĂŠret tilstrĂŠkkelig under coronapandemien, mener de tre eksperter.

- Under denne pandemi har vi desvĂŠrre oplevet en modvilje mod deling af data, som vi aldrig fĂžr har oplevet. Det er i den grad hĂŠmmende for vores arbejde med udbruddet, skriver de.

De pÄpeger, at deres arbejde blandt andet bestÄr i at hjÊlpe med at hÄndtere epidemien i sundhedsvÊsenet. Derudover skal de ogsÄ lede forskningen i behandlingsmuligheder mod covid-19.

Noget, som ifÞlge dem er svÊrt, nÄr de ikke kan fÄ adgang til den nÞdvendige viden.

Vigtigt at se data i et stĂžrre billede

Et politisk flertal opfordrede mandag sundhedsmyndighederne til at lĂŠgge de data frem, som udgĂžr baggrunden for beregningerne.

Blandt andre Stinus Lindgren, sundhedsordfĂžrer for de radikale, mener, at det er vigtigt, at informationerne bliver offentliggjort.

- Det er de vigtigste matematiske modeller, som er udviklet i Danmark i nyere tid. De bliver brugt til at bestemme, hvad der skal ske med vores samfund fremadrettet. Derfor er det vigtigt at vide, hvilke forudsĂŠtninger man har lagt ned over modellerne, siger han.

NĂ„r vi selv efterprĂžver tilgĂŠngelige data og tabeller, stemmer tallene simpelthen ikke

Jens Lundgren, Lars Østergaard og Ida Donkin i kronik i Berlingske

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at det er "dybt ubegribeligt", at forskerne og offentligheden ikke fÄr del i tallene.

- Vi skal have langt stÞrre indsigt i det her. Alt bliver holdt hen i mÞrke. Alt bliver holdt gemt i en sort boks. Vi politikere kan ikke fÄ indsigt i de ting, som vi skal forhandle om, forskere kan ikke fÄ indsigt i ting, som berÞr den pandemi, der er livsfarlig for mange mennesker. Det er utilstedeligt, siger han til TV 2 onsdag formiddag.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at det er "dybt ubegribeligt", at forskerne og offentligheden ikke fÄr del i sundhedsmyndighedernes beregninger. Video: TV 2 Danmark

- Tallene stemmer simpelthen ikke

IfÞlge de tre forskere betyder de manglende data, at der er vigtig viden, som hverken nÄr medierne eller den danske befolkning. Det betyder desuden, at der er en del af den offentliggjorte data, som de ikke kan fÄ til at stemme.

Som eksempel nĂŠvner de smittetrykket, der i sidste uge blev opgraderet fra 0,6 til 0,9.

- NÄr vi selv efterprÞver tilgÊngelige data og tabeller, stemmer tallene simpelthen ikke. Vi kan ikke fÄ oplyst, hvordan myndighederne opgÞr tallet, selvom det er en af de mest essentielle oplysninger for at forstÄ udbruddets udvikling. Der er sikkert en god forklaring. Vi kender den bare ikke, skriver de.

I et skriftligt svar til Berlingske skriver Sundhedsministeriet, at der "i Þjeblikket arbejdes pÄ en lÞsning, sÄ alle data, der i dag kun kan aflÊses pÄ tabeller i rapporten, vil kunne hentes ned i talform".

Sundhedsministeriet har tirsdag desuden lagt et notat ud, hvor beregningerne bag smittetrykket bliver beskrevet. TV 2 har spurgt Lars Østergaard, om han mener, det nye notat hjÊlper ham med at forstÄ beregningerne, men han mener, det stadig er uklart.

- Jeg er ikke blevet klogere. Det ville vÊre interessant, hvis der blev lavet en systematisk overvÄgning af reprÊsentative grupper i samfundet, hvor man undersÞger smitteudbredelsen i forhold til alder, kÞn, erhverv og sÄ videre. SÄ ville vi kunne se, hvor meget virus, der er.