Samfund

Årets bedste forskningsbilleder er kåret - hvilket er din favorit?

Dommerpanelet har helt særlige kriterier, og et flot billede er ikke nok til at løbe med førstepladsen.

Rapporter og tørre tal er ikke altid den bedste måde at fange folks opmærksomhed på. Derfor har Danmarks Grundforskningsfond lanceret en fotokonkurrence, hvor det bedste videnskabelige billede bliver kåret.

På den måde håber fonden at skabe opmærksomhed omkring resultater og dermed udvikle verden omkring os.

Af samme årsag er de indsendte billeder blevet bedømt på, hvor godt de fungerer som dokumentation og kommunikation af forskningen - det er altså ikke nok med et flot motiv.

Årets vinder blev derfor en lille fladfisk på blot et par centimeter, der ligger i en hånd lige over vandoverfladen.

'Ung Pighvar'

Bestanden af pighvarrer er presset flere steder i de danske farvande, derfor arbejder en gruppe DTU-forskere med at opdrætte og derefter sætte de unge pighvarrer ud.

En mindre bestand af fisken kan nemlig blive et problem, da den spiser snegle og muslingernes største trussel, kutlingerne. De ville ellers få frit spil til at udrydde skaldyrene – og så ville der ikke være nogen til at rense ålegræsset og sikre et rent havmiljø.

Ifølge dommerne løber billedet med førstepladsen, fordi det udtrykker en grundlæggende menneskelig omsorg for vores medskabninger. Samtidig er det med til at adressere et vigtigt emne i en tid, hvor den biologiske mangfoldighed er truet.

'Skeletteret mus'

Her er der brugt en teknik kaldet diaphanization, der gør hud og væv transparent, men samtidig bevarer form og skelet.

Teknikken har gjort det muligt at undersøge, hvordan knoglerne fungerer i forhold til hinanden, og hvordan leddene kan bevæge sig.

Ifølge dommerne har billedet fået en andenplads på grund af sin imponerende detaljerigdom. Og så ser det ud som om, musen bidder sig selv i halen, hvilket også kan være et billede på naturens kredsløb.

'Øjet af en antarktisk isfisk'

Den antarktiske isfisk har mælkehvidt blod og det tættest kendte netværk af blodkar i øjets nethinde.

Forskerne håber, at studier af fisken blandt andet kan lede til bedre behandling af en række sygdomme hos mennesker. For eksempel nogle diabetespatienter, der kan være plagede af nye, skrøbelige kar i øjet, der kan skabe blødninger.

Ifølge dommerne har fiskeøjet indtaget en tredjeplads, fordi det på en gang er dekorativt og mættet med videnskabelig information.

Afstemning

Hvilket billede i toptre er din favorit?

Udover de tre topplaceringer har dommerpanelet fremhævet yderligere syv billeder:

Protein Purification

'Mennesker i Metroen'

'Soup'

'The Leaf Epidermal Jigsaw Puzzle'

'The Holy Bot'

'Highligted Beauty In Organized Chaos'

'In The Blue'