Samfund

Coronavirus vækker danskernes dyriske side – nu vil vi have kød

Når en krisesituation rammer, kravler danskerne ”tilbage i hulen” og spiser en mere kødfuld diæt, forklarer forbrugerekspert.

I takt med at coronakrisen har lukket store dele af samfundet ned, er danskerne begyndt at spise langt flere koteletter, medisterpølser og hakkebøffer.

Ifølge tal fra Salling Group, der blandt andet står bag Føtex, Netto og Bilka, er salget af kød i løbet af marts og april nemlig steget med ti procent, mens veganske produkter som falafler, plantefars og plantepostejer oplever en tilsvarende tilbagegang.

Vi føler os truet, og så kommer vores dyriske side virkelig til udtryk

Dorte Wimmer, forbruger- og detailekspert

Dermed er der ifølge pressechefen ved Salling Group, Kasper Reggelsen, blevet sat en effektiv stopper for en tendens, der gennem de seneste år har rykket fundamentalt ved de danske spisevaner:

- Siden nedlukningen er der sket et skifte fra, at veganske varer hittede på landsplan, mens kødforbruget faldt, til at det modsatte gør sig gældende. Det er et ret overraskende skifte, siger han.

Men selvom mange i stadig stigende grad har ladet bøfferne ligge i køledisken, er det et helt grundlæggende instinkt for danskere at vende tilbage til kødet i usikker tid.

Tilbage til det velkendte

Ifølge forbruger- og detailekspert ved Retail Institute Scandinavia Dorte Wimmer tyder det stigende kødforbrug på, at mange danskere lader sig påvirke af deres indre, tryghedshungrende urmenneske.

- På mange måder er vi kravlet hjem i hulen, er blevet mere indadvendte og er gået tilbage til det trygge, som vi kender. Det påvirker vores forbrug, blandt andet ved, at vi spiser mere kød og har mindre fokus på sundhed, forklarer hun.

Selvom grøntsagskost og kødfrie dage gennem de seneste par år er blevet stadig mere populære i hele landet, er den vegetariske madlavning nemlig endnu ikke blevet en fast integreret del af danskernes madkultur, der i århundreder har taget afsæt i retter med kød.

Derfor er det ifølge Dorthe Wimmer også noget af det første, mange vender ryggen, når en krisesituation puster til deres dyriske overlevelsesinstinkter.

Den dyriske side kommer frem

Selvom det kan føles som et bevidst valg at hive en medisterpølse op af køledisken, påvirkes mennesket af en række primitive og underbevidste mekanismer, når vi handler ind.

Menneskehjernen reagerer nemlig stadig på mange af de samme instinkter, som for titusinder af år siden skulle holde os i live i naturen – og de instinkter bliver pirret af coronakrisen, fortæller Dorte Wimmer:

- Det er helt klart en overlevelsesmekanisme. Vi føler os truet, og så kommer vores dyriske side virkelig til udtryk. Det er lidt det samme, som da vi 11. marts stod i supermarkederne og hamstrede forråd af toiletpapir og dåsemad.

Samtidig med at vores dyriske trang til det sikre og velkendte bliver provokeret af coronakrisens usikkerhed, bliver den ifølge Dorte Wimmer også i langt mindre grad udfordret af den moderne verden omkring os.

Når langt de fleste opholder sig derhjemme med begrænset fysisk kontakt til venner og bekendte, tænker mange nemlig langt mindre over, hvad de putter i munden.

- Lige nu får vi jo ikke gæster, så vi har ikke nogen, vi skal vise os selv frem for. Derfor er det virkelig den kødfyldte hverdagsmad, der kommer i fokus, for det er ofte også det, vores børn bedst kan lide, siger Dorte Wimmer.