Coronavirus

Mange overvægtige danskere indlagt med coronavirus

Overvægtige personer er endnu ikke med i risikogruppen, men kan komme det inden for de kommende par uger.

Søndag steg antallet af indlagte danskere med 11 til samlet 243.

Og af statistikkerne fremgår det, at særligt de ældre generationer er eller har været indlagt med covid-19 på ét af landets sygehuse.

Men nu viser data fra Hvidovre Hospital samt universitetshospitalerne i Odense og Aarhus også, at en stor del af de indlagte har været overvægtige.

Således har 35 procent været svært overvægtige – en gruppe, der udgør 17 procent i befolkningen.

- Betydende overvægt ser ud til at betyde lige så meget som at have en følgesygdom eller være ældre, siger Thomas Benfield, der er professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital, til TV 2

Stor mave trykker på lungerne

Samlet har 62 procent af de indlagte covid-19-smittede på de tre hospitaler været overvægtige.

Til sammenligning er det tal blandt Danmarks godt 5,8 millioner indbyggere 51 procent, oplyser Sundhed.dk.

Spørger man Jens-Christian Holm, der er overlæge på Enheden for overvægtige børn og unge ved Holbæk Sygehus, så er tallene ikke så overraskende:

Hvad er covid-19 og coronavirus?

  • Corona er en familie af virusser, der kan være årsag til milde forkølelser, men også til alvorlige infektioner i luftvejene. De almindelige CoV er globalt udbredte og forekommer hyppigst efterår og vinter.
  • Der findes nu seks forskellige CoV, som kan smitte mennesker. MERS og SARS er mest sjældne og alvorlige.
  • Den aktuelle virus hedder SARS-CoV-2  (Severe acute respiratorysyndrome coronavirus 2) og havde sit udbrud fra Kina i december 2019. 
  • Verdenssundhedsorganisationen, WHO), meddelte 11. februar 2020, at den sygdom, man får af den nye virus, har navnet covid-19 (coronavirus disease 2019).

- Vi har set det ved lignende influenzaepidemier og pandemier tidligere, og vi ser i Frankrig, England og USA, at der er en overrepræsentation af overvægtige blandt de smittede med covid-19, siger han.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har defineret grænser for forskellige grader af overvægt, og den benytter blandt andet BMI som en måleenhed. Har man et BMI på over 25, defineres det som overvægt, mens det er fedme, hvis tallet er over 30.

Fagmedarbejderne bag Sundhed.dk understreger, at BMI ikke er et perfekt mål, hvorfor myndighederne også kigger på talje- og hoftemål.

Har man samtidig en stor mave, så presser det lungerne op i brystkassen, så man har en mindre lungevolumen

Thomas Benfield, professor

Men det skal tages alvorligt i forhold til covid-19, og overvægtige skal tage sine forholdsregler, siger Thomas Benfield:

- Overvægten er et problem, når man skal trække vejret, for man skal yde et større arbejde for at trække vejret ind og ud. Og har man samtidig en stor mave, presser det lungerne op i brystkassen, så man har en mindre lungevolumen, siger han.

Et landsdækkende overblik over covid-19-indlagte forventes at være klar inden for de næste par uger. Herefter vil Sundhedsstyrelsen vurdere, om risikogrupperne skal opdateres.

Bekymret for samfundets modtagelse

I dag er ældre over 65 år, personer og børn med en række kroniske sygdomme, personer med nedsat immunforsvar, gravide samt svært overvægtige med BMI over 35-40 i risikogruppen, oplyser Sundhedsstyrelsen

Og selvom overvægtige med BMI fra 25 skulle blive en del af listen, tvivler Thilde Halgren Bøjlund på, at det vil blive en accepteret undskyldning i samfundet

- Selvfølgelig bliver jeg også bekymret. Jeg har da ikke lyst til at dø fra min familie.

Thilde Halgren Bøjlund

Hun har været på kure hele sit liv, men har i dag et BMI over 35.

- Jeg kunne godt tænke mig at se, hvordan min chef ville reagere, hvis jeg sagde, at jeg ikke kom på arbejde, fordi jeg var overvægtig. Det, tror jeg ikke, ville blive taget særlig godt imod.

- Når du er overvægtig, er det jo din egen skyld, og hvorfor skulle du så have ret til at blive taget vare på af samfundet? Det er jo en selvforskyldt tilstand, så hvorfor skulle du blive hjulpet? spørger hun retorisk.

Thilde Halgren Bøjlund forsøger at tabe sig med havearbejde, motion og sund kost, fortæller hun.

- Selvfølgelig bliver jeg også bekymret. Jeg har da ikke lyst til at dø fra min familie.