Samfund

Lars Mikkelsen læser henrettets brev til mor: - Jeg begyndte at tude

I en celle i Vestre Fængsel skrev frihedskæmper Svend Otto Nielsen en sidste hilsen til sine kære kort før sin henrettelse under Anden Verdenskrig.

- Hidtil har jeg taget det mærkværdigt roligt, nærmest med antydningen af et smil. Om Gud vil, går jeg i døden på samme måde.

Sådan skrev 35-årige Svend Otto Nielsen, få timer før han blev henrettet i 1944.

Han er en af mange danske patrioter, der ikke nåede at opleve, da meldingen om Danmarks befrielse tonede ud i æteren kun lidt over et år efter.

I anledning af 75-året for Befrielsen kommer der en særudgave af bogen ’De Sidste Timer', hvor der er samlet 112 breve skrevet af dødsdømte danske frihedskæmpere.

Brevene er skrevet til deres kære kort før mændenes henrettelse i årene 1943-1945, og på initiativ fra Henrik Hartvig Jørgensen i samarbejde med lydbogstjenesten Mofibo bliver de nu til en lydbog.

Sad såret i en celle i fire måneder

Svend Otto Nielsen blev i 1908 født i Herfølge på Sjælland og uddannede sig i 1930 til lærer. Senere blev han ansat ved Gentofte Kommunes skolevæsen.

Under krigen blev han medlem af modstandsgruppen Holger Danske, der med sine omkring 350 medlemmer var Danmarks største.

Grethepige, sørg ikke over mig, vær fornuftig, du kan ikke ændre i det skete

Svend Otto Nielsen, modstandsmand

Her ledede han under navnet ’John’ en gruppe, indtil han i december 1943 blev anholdt efter en ildkamp på Østerbrogade i København. Trods sine svære skader blev Svend Otto Nielsen anbragt i en celle i Vestre Fængsel uden behandling.

Her opholdt han sig til 27. april 1944, hvor han blev henrettet af tyskerne for sabotage og mord.

Læs resten af Svend Otto Nielsens breve længere nede i artiklen.

Inden henrettelsen nåede Svend Otto Nielsen at skrive tre breve. Ét til sin mor, ét til sin bror og hans familie og ét til sin kone og lille pige, Kirsten.

Her beder han dem om ikke at sørge for meget over ham, da det skete alligevel ikke kan ændres. Tag jer godt af min kone og datter, lyder bønnen til broren.

- Jeg ønsker inderligt, at hun måtte opleve lykken. Bare hun måtte finde en mand, der kan være noget for hende og min lille datter, skrev Svend Otto Nielsen til sin bror og hans familie.

Lars Mikkelsen bliver den henrettedes stemme

Idéen med lydbogsudgaven er i bogstaveligste forstand at give en stemme til hver enkelt dødsdømte. Derfor bliver brevene også læst højt af en med samme geografisk oprindelse som den dødsdømte for at give mest mulig autenticitet.

Svend Otto Nielsens sjællandske ophav bliver repræsenteret af skuespilleren Lars Mikkelsen. Og det var ikke nogen nem opgave, afslører skuespilleren.

- Det er meget bevægende breve, og jeg begyndte at tude. For at komme igennem dem endte jeg med at tage fat i noget af det, Svend selv ønskede i brevet, siger han.

- Lad nu være med at føle for meget, for jeg er afklaret. Dét beder han sine nærmeste om, så det må også være det, han beder mig om.

Blandt oplæserne af de andre breve er også andre danske skuespillere som Cyron Melville, Niels Olsen, Claes Bang og Jens Jørn Spottag, mens Bodil Jørgensen lægger stemme til biografierne.

Vil fortælle historien til de unge

Lydbogen er et frivilligt projekt og en gave til Frihedsmuseet i København, et museum for Danmarks modstandskamp.

Befrielsen 75 år sendeplan

Hele 4. maj kommer TV 2 til at markere 75-året for Befrielsen med særudsendelser.

- GO Morgen og Aften Danmark vil have fokus på Befrielsen.

- 17.55 sender TV 2 særudsendelse med transmission fra Mindelunden. Natasja Crone er vært.

- 20.00 Andet afsnit af 'Ingemann og Besættelsen'.

- 20.50 særudsendelsen fra Mindelunden fortsætter.

Det hele kan også ses på TV 2 PLAY.

Selve bogen med brevene er dog allerede blevet udgivet flere gange. Men med det nye lydformat håber initiativtageren Henrik Hartvig Jørgensen at nå ud til de unge.

- Det er enormt vigtigt at vide og forstå og erkende, at det samfund, vi har i dag, det er ikke et, vi har trukket i en automat - det koster noget. Der er flere af dem, der skriver, at de dør for Danmarks sag, og det er jo store ord. Men det gjorde de, siger han.

Henrik Hartvig Jørgensen opfordrer samtidig til, at man tager kontakt til ham gennem Facebooksiden 'De Sidste Timer – et digitalt monument', hvis man som efterkommer sidder med et lignende brev og gerne vil dele det.