Samfund

"Coronakrisen er langtfra overstået på arbejdsmarkedet": - Voldsom udvikling, siger minister om nye tal

Stigningen af ledige danskere er hurtigere end under finanskrisen. TV 2s erhvervskommentator spår flere fyringsrunder og konkurser i de kommende uger.

Ledigheden bliver ved med at vokse herhjemme under coronakrisen.

Alene fredag var der 5.402 personer, der meldte sig i arbejdsløshedskøen. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet til TV 2.

- Det er trist, at så mange flere meldte sig ledige fredag, for mister man jobbet, går det hårdt ud over den enkelte og deres familier, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

På en gennemsnitlig 1. maj i perioden 2015-19 er tallet 3.464 personer.

Voldsom udvikling

Selv om tallet er markant højere end før coronakrisen, er antallet af nye ledige lavere sammenlignet med for en måned siden, hvor 7.819 personer meldte sig ledige 1. april.

- Fredag var første dag i måneden, hvor flere ledige også under normale omstændigheder vil melde sig ledige og i den nuværende situation ekstra mange, men vi kan se, at det er færre nye end for en måned siden, siger Peter Hummelgaard.

- Det ændrer ikke på, at det er en voldsom udvikling, siger ministeren.

Det samme mener TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn.

- Der er tale om den mest dramatiske stigning af ledige i nyere tid, og stigningen er hurtigere end under finanskrisen. De nye tal viser desværre, at coronakrisen langt fra er overstået på arbejdsmarkedet endnu, siger han.

- Vi har set, store fyringsrunder i for eksempel SAS og konkurser som eksempelvis Arnold Busck gennem de seneste uger, og der vil givet komme flere i de kommende uger, vurderer Ole Krohn.

Minister: Mange penge, men god investering

For at tage hånd om coronakrisen har regeringen lanceret flere hjælpepakker, der blandt andet skal hjælpe virksomheder med at undgå afskedigelser. En af hjælpepakkerne blev lavet sammen med arbejdsmarkedets parter, og den handler om lønkompensation til virksomheder.

Med den kan virksomhederne sende ansatte hjem på grund af coronakrisen, hvor staten går ind og dækker op til 30.000 kroner af lønnen hver måned.

Ordningen betyder, at mindst 150.000 lønmodtagere bevarer fuld løn, mens de er sendt hjem. Over seks milliarder kroner er udbetalt til virksomhederne mod, at de til gengæld ikke fyrer medarbejderne.

- Det er mange penge, men en god investering for samfundet, fordi det er med til at redde rigtig mange job, siger Peter Hummelgaard.

Men TV 2's erhvervskommentator Ole Krohn advarer om, at faren for en endnu voldsommere arbejdsløshed langt fra er drevet over.

- Håbet er, at de statslige hjælpepakker vil holde arbejdsløsheden i ave, siger han.

- Men at hjælpepakker bruges af så mange virksomheder viser, at endnu flere jobs er i fare. For flere af de virksomheder, der netop nu benytter sig af pakkerne, er på et tidspunkt nødt til at trække en streg i sandet, og det vil føre til øget ledighed, forklarer Ole Krohn.

I alt er 182.975 meldt ledige per 1. maj. Det er en stigning på 51.360 fra 9 marts i år.