Coronavirus

Trump godkender mulig corona-behandling – testes også i Danmark

Nye data fra forsøg med det antivirale middel Remdesivir viser positive tendenser i kampen mod coronavirus.

På mandag vil halvanden million doser af medicinen Remdesivir, der produceres af virksomheden Gilead, blive distribueret til amerikanske hospitaler.

Medicinalvirksomheden har fået en særgodkendelse af den amerikanske lægemiddelstyrelse til at bruge lægemidlet i behandling af coronavirus. Det bekræfter Donald Trump på et pressemøde.

- Jeg sætter stor pris jeres store bidrag til at hjælpe mennesker, sagde Donald Trump henvendt til medicialvirksomheden.

Godkendelse gælder kun i nødstilfælde og forudsætter, at der ikke er andre behandlingsmuligheder.

Danmark med i forsøg

Danmark er blandt 22 lande, der i øjeblikket også tester lægemidlet, og som håber på et gennembrud.

Forsøg med midlet i udlandet indikerer, at coronapatienter, der har taget Remdesivir, kommer sig hurtigere end patienter, der har fået et placebomiddel, og at midlet forbedrer restitutionstiden for covid-19-patienter fra 15 dage til 11 dage.

Et resultat, som forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, i et interview med TV 2 har kaldt for "meget betydningsfuldt":

- For os er det et meget vigtigt skridt, fordi behandlingen virker - efter alle de solemærker, vi forstår - og derfor bliver grundpillen nu yderligere at forbedre behandlingstilbuddet til de patienter med moderat til alvorlig sygdom (efter smitte med coronavirus, red.).

Forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, kalder i et interview med TV 2 resultatet for "meget betydningsfuldt."

Mangel på medicin

Selvom Gilead nu har fået en særgodkendelse, så er der et flaskehalsproblem, for der er ikke mere Remdesivir på lager end de halvanden million doser, der mandag bliver kørt ud på hospitalerne.

På nuværende tidspunkt er derfor kun nok medicin til at behandle 140.000 patienter. I USA alene er der mere end en million smittetilfælde.

Allerede i starten af udbruddet begyndte virksomheden en halveringsproces af produktionstiden, således at lægemidlet fremover kan produceres på seks måneder i stedet for et år. Men det betyder, at der fortsat vil gå en rum tid, før der er nok til ”bare” at behandle de amerikanske patienter.

Såfremt det virker.

Tidligt i processen

Remdesivir er oprindeligt udviklet til at bekæmpe SARS, MERS og ebola, og i de første tests mod coronavirus floppede lægemidlet.

Her fremgik det af et dokumentudkast, som WHO offentliggjorde ved en fejl, at midlet ikke gjorde nogen særlig forskel, når man testede det på coronapatienter. Nyere forsøg har dokumenteret bedre resultater.

WHO har afvist at kommentere på de seneste resultater, da det er for tidligt i processen, og ifølge Maria Van Kerkhove, der er epidemiolog ved WHO, er det meget sjældent, at et enkelt studie er en ’game changer’.

Hun siger, at WHO generelt skal bruge beviser fra flere forskellige forsøg, før de gennemgår og kritiserer dokumentationen.