Coronavirus

Mette F. bekymret over stigende smittetryk - men tror stadig på yderligere åbning

Smittetrykket er på det seneste steget fra 0,6 til 0,9, og statsministeren er meget opmærksom på det faktum.

Statsminister Mette Frederiksen (S) forventer fortsat, at næste fase begynder som planlagt efter 10. maj.

Det sker, selv om smittetrykket er steget i Danmark, siger hun fredag efter at have holdt sin 1. maj-tale på Arbejdermuseet.

- Det er noget, jeg iagttager med meget stor alvor, siger Mette Frederiksen om det stigende smittetryk.

Smittetryk nærmer sig kritisk grænse

De seneste tal viser, at person smittet med coronavirus smitter i gennemsnit 0,9 andre. Dermed er smittetrykket steget i Danmark efter at have været nede på 0,6.

Smittetrykket nærmer sig nu en kritisk grænse, har Kåre Mølbak, faglig direktør i Statens Serum Institut, sagt til Jyllands-Posten, og netop smittetrykket bliver afgørende for, hvad fase 2 af genåbningen af samfundet kan indeholde.

- Vi kigger på, hvor mange der bliver smittet, hvor mange der bliver indlagt og i værste fald har brug for respirator. Vi bliver nødt til at se, hvordan sygdommen udvikler sig.

- Det bliver lige op til 10. maj, at vi kan sige, hvad der kan komme med i fase 2 af genåbningen. For vi skal have et sikkert ståsted. Men vi forventer, at der kommer en fase 2 af genåbningen efter 10. maj, siger Mette Frederiksen.

Lyn-analyse

Det var en tale, der pegede fremad. Vi er ved at være ved enden af fase 1. Coronavirus er under kontrol, og vi er ude af den fase, hvor alt handlede om sundhedspolitik. Vi kigger ind i en ny politisk og en ny økonomisk virkelighed, og det var det, som statsministeren først og fremmest adresserede med den nyhed omkring de 30 milliarder i forhold til den almene sektor. I den forstand var det en meget politisk tale, og det var først og fremmest en tale, som pegede fremad i det rum, der er ved at åbne sig nu, hvor problemerne tårner sig op for vores politikere på Christiansborg

Ser på andet end smittetryk

Fredag eftermiddag mødes hun igen med de øvrige partiledere for at drøfte den videre genåbning af Danmark.

- Det er vigtigt for mig at sige, at det i spørgsmålet om genåbningen er mere end smittetrykket, vi kigger på. Der er ikke noget, der lige nu siger mig, at vi ikke kan genåbne mere efter 10. maj, siger Mette Frederiksen.

I den første fase af genåbningen, som begyndte efter påske, blev der blandt andet åbnet for vuggestuer, børnehaver og skoler - kun for de mindste elever - igen.

Efterfølgende blev åbningen af en række liberale erhverv som eksempelvis frisører også en del af fase 1-åbningen.

Torsdag var der ligeledes forhandlinger om næste fase af genåbningen. Ifølge Jyllands-Posten og Politiken har regeringen blandt andet foreslået, at caféer og restauranter kan åbne for udeservering i næste fase.

Desuden skulle regeringen også have foreslået en yderligere åbning af detailhandlen, herunder storcentre.