Samfund

Kolleger i oprør over fyring af overlæge: - Det er en svinestreg

Ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg, der nu er blevet fyret. TV 2 Østjylland
TV 2 Østjylland logo
I samarbejde med TV 2 Østjylland

Overlæge Ulrich Fredberg blev for få dage siden fyret, og nu er hans kolleger rasende. De mener, der er tale om en heksejagt.

Han er blevet bakket op af Kræftens Bekæmpelse og roses af kolleger for "fantastiske resultater".

Men trods det valgte Region Midtjylland tirsdag at afskedige ledende overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg Ulrich Fredberg.

Regionen begrunder fyringen med omfattende samarbejdsproblemer i en sag, hvor en række patienter ikke er blevet tilbudt den anbefalede scanning for lungekræft.

Men Fredberg selv og hans kolleger mener i stedet, der er tale om en personlig sag efter kritik af ledelsen og langer nu i voldsomme vendinger ud mod ledelsens håndtering af sagen.

Medarbejdere i chok: Sorgens dag

Flere af de ansatte på hospitaler i Region Midtjylland er rystede over fyringen og siger, at de har mistet tillid til ledelsen.

- Jeg har ikke hørt én medarbejder sige, at det var godt, at han blev fyret, og at ham kan vi godt undvære, siger sygeplejerske Marianne Mariegaard fra Diagnostisk Center på Silkeborg Sygehus til TV 2 Østjylland.

- Vi har det præcis modsat. Han er vores fyrtårn og vores vogter i forhold til at passe på Silkeborg Sygehus, det tør jeg godt sige på alles vegne. Jeg synes, det var en svinestreg, siger hun.

Det samme mener afdelingslæge Lotte Fynne fra Regionshospitalet Silkeborg.

- Det er en sorgens dag, siger hun til TV 2 Østjylland.

- Han har haft fantastiske resultater på så mange fronter og har turdet at holde på dem og få Silkeborg Sygehus til at blomstre. Det tror jeg, at der er nogle, der har været trætte af, siger hun.

Læger erkender brud på reglerne

Ulrich Fredberg har været ansat på hospitalet siden 1999.

Han har skabt sig et navn i lægekredse landet over ved, at Diagnostisk Center i Silkeborg siden 2015 har brugt såkaldte lavdosis CT-scanninger til at scanne patienter for lungekræft - selv om det ikke er i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Lavdosis CT-scanninger er blevet anvendt til udredning af patienter, der har beskedne symptomer på lungekræft og derfor ikke kan omfattes af den etablerede lungekræftpakke.

Og årsrapporter fra Dansk Lunge Cancer Gruppe viser, at Diagnostisk Center har fundet flere patienter med lungekræft i tidligere stadier og et konstant antal patienter i senere stadier af sygdommen sammenlignet med andre hospitaler i Danmark.

Fredberg erkender, at han har brudt reglerne, men forsvarer sig med de gode resultater.

- Vi har de bedste resultater i landet for udredning af lungekræft, sagde han til Viborg Folkeblad efter fyringen tirsdag.

Ledelse afviser heksejagt

Sagen om de mangelfulde scanninger betyder, at 625 patienters forløb nu skal gennemgås i en intern undersøgelse af regionshospitalet, der skal afleveres til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Derudover skal mindst 93 patienter scannes på ny for lungekræft.

Derfor afviser hospitalsledelsen blankt, at der er tale om en heksejagt.

- Det er ikke nogen hetz. Det handler om patienternes tarv, men samarbejdsproblemerne har selvfølgelig ikke gjort sagen lettere, siger Claus Brøckner Nielsen, lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt, til TV 2 Østjylland.

Brugen af lavdosis CT ved mistanke om lungekræft er blevet problematiseret af fagfolk, mens Kræftens Bekæmpelse omvendt kaldte tilbuddet i Silkeborg for "et stort fremskridt" i 2018 ifølge Midtjyllands Avis.

Men efter fyringen er Kræftens Bekæmpelse "ked af det" og "bekymret".

- Det må være skrækkeligt for patienterne at have været igennem noget, hvor de har haft tillid til, at diagnosticeringen var i orden, og så var den det ikke alligevel, siger Kirsten Halskov Madsen, der er formand for Regionsudvalget for Kræftens Bekæmpelse i Region Midt, til TV 2 Østjylland.

Fyret læge vil sagsøge ledelse

Ulrich Fredberg er ifølge Midtjyllands Avis så utilfreds med hospitalsledelsens håndtering af hans afskedigelse, at han ønsker at anlægge sag mod denne.

Årsagen er den pressemeddelse, Region Midtjylland sendte ud mandag aften, hvor de varslede fyringen af Fredberg.

- Den pressemeddelelse indeholder så mange angreb på min person og så mange urigtigheder, at det bliver en sag, som Foreningen af Speciallæger vil gå videre med, og jeg må også sige, at den pressemeddelelse indtil nu har været det værste, jeg har oplevet i denne sag, sagde Ulrich Fredberg til Midtjyllands Avis før samtalen tirsdag, der endte med en fyring.

Ledelsen valgte at beklage pressemeddelelsen, og derfor går Foreningen af Speciallæger ikke videre med sagen, oplyser de til TV 2.

Ulrich Fredberg overvejer nu selv at sagsøge ledelsen.