Samfund

Afføring kan være kur mod diabetes, viser studie

Studie udført på mus viser, at afføring fra slanke mus kan gøre underværker for overvægtige. Håbet er, at det samme gør sig gældende for mennesker.

Afføring kan vise sig at være nøglen til at undgå overvægt og diabetes 2.

Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet foretaget i mus.

Kort fortalt går forsøget ud på, at man overfører en speciel virus, der kun angriber bakterier (såkaldte bakteriofager, red.) fra tarmen hos sunde mus til tarmene hos overvægtige og usunde artsfæller.

På den måde genopretter man balancen i den usunde tarm, fortæller Dennis Sandris Nielsen, der er professor MSO fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og seniorforfatter på studiet.

- I mange år har vi haft en idé om, at overvægt er forbundet med en ubalance i bakterisammensætningen i vores tarme. Derfor giver det mening at skubbe til den balance - og resultaterne fra studiet er gode, siger han.

Særligt én ting overraskede

De københavnske forskere har i forsøget fulgt 40 mus inddelt i flere hold, hvoraf et hold fulgte en meget fedtholdig kostplan.

- På den kost kommer musene næsten til at ligne små tennisbolde og er egentlig ret nuttede, men også på alle måder usunde, siger Dennis Sanderis Nielsen.

Efter seks uger fik de små runde mus et skud af virussen fra et hold slanke mus, inden deres usunde spisevaner fortsatte seks uger mere.

- Da vi undersøgte dem igen, så havde de taget mindre på end dem, der ikke havde fået bakterieviruss overført. Og så var det især overraskende, at musene, der havde fået bakterievirus overført, havde præcis samme glukosetolerance som musene, der havde været på en lav-fedt-kontroldiæt, siger han.

Dermed har virussen fra de sunde mus påvirket tarmfloraen i en retning, så musene, der levede usundt, ikke udviklede en af de mest almindelige følgesygdomme af den usunde livsstil: Diabetes 2.

Forskerne ved endnu ikke, hvor lang tid virkningen af en transplantation varer. Men musestudiet viser, at effekten var mindst seks uger.

Allerede kendt behandling

Transplantationerne af afføring bliver allerede anvendt som behandling mod nogle former for tarmbetændelse og en farlig form for antibiotikaresistent diarré.

- Indtil for fem-syv år siden var fækal transplantation noget, man sjældent gjorde, og havde et lidt dårligt ry. Men så kom der nogle hollandske forsøg, der viste meget gode resultater mod diarré fremkaldt af bakterien Clostridioides difficile, der kan være meget svær at behandle med antibiotika, siger Dennis Sandris Nielsen.

Fæcestransplantation anvendes i dag i de fleste lande i Europa, og i USA og Australien.

I de nuværende behandlinger overfører man en komplet tarm-mikrobiota, men i studiet med fæcesbehandling af fedme og diabetes er det kun en lille del af afføringen, der skal bruges.

- Vi har filtreret det og fjernet alle bakterier, så det grundlæggende kun er de bakterieangribende virusser, der er tilbage. Det gør metoden potentielt mere sikker at bruge, siger Dennis Sandris Nielsen.

Næste skridt er test på mennesker

Efter de succesrige resultater på mus, er målet at få rejst midler til at lave tilsvarende forsøg i mennesker.

Og hvor musene fik dryppet virussen på væskeform i munden, vil mennesker få virussen ind i kroppen enten ”pakket ind” i form af piller eller med en sonde.

- Vi er ret trygge ved at gøre det i mennesker, for de virusser, vi overfører, kan kun formere sig, hvis de bakterier, de kan angribe, er der. Ellers går de i sig selv, siger Dennis Sandris Nielsen.

Faktisk er der allerede en, der selv har taget kontakt og meldt sig som mulig forsøgsperson.

- Folk bliver ikke længere skræmt væk af, at det stammer fra afføring, siger han.