Samfund

Virksomhed i Hillerød skal hjælpe Bill Gates i kampen mod coronavirus

Fujifilm Diosynth Biotechnologies i Hillerød reserverer en "substantiel" del af virksomheden til at producere lægemidler mod coronavirus.

En fond ejet af Microsoft-stifteren Bill Gates vil sammen med virksomhederne Wellcome og Mastercard poste mange penge i at bekæmpe coronavirussen.

En del af den indsats skal lægges i virksomheden Fujifilm Diosynth Biotechnologies i Hillerød, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.

Konkret vil Hillerød-virksomheden reservere sit produktionsapparat til en mulig medicinsk behandling for covid-19, når den på et tidspunkt er klar.

Afventer kliniske forsøg

Ifølge pressemeddelelsen vil man målrettet arbejde sammen med "en udvalgt" medicinalvirksomhed, og man vil målrettet gå efter at forsyne fattige lande med en behandling.

Nu afventer man imidlertid de mange kliniske forsøg, der skal finde frem til en effektiv medicinkandidat mod sygdommen.

- Når vi har medicinen, så kan vi handle med det samme. Vi sidder reelt bare og venter på kandidaten, siger Lars Petersen, som er Chief Operation Officer for Fujifilm Diosynth Biotechnologies i Hillerød.

Lars Petersen fortæller, at der er tale om en "substantiel" del af virksomhedens kapacitet, der nu afsættes til den fremtidige produktion. Afhængigt af pandemiens længde kan der dog også blive tale om yderligere investeringer for virksomheden.

Beløb fremgår ikke

Finansieringen til projektet kommer fra Bill & Melinda Gates Foundation samt virksomhederne Wellcome og Mastercard, og initiativet er samlet under det, der kaldes Therapeutics Accelerator.

Samlet er der i projektet afsat lige under 860 millioner kroner til at bekæmpe coronavirussen, men det fremgår ikke, hvor stort et beløb der afsættes til faciliteterne i Hillerød.

Lokalerne i Hillerød husede tidligere den amerikanske virksomhed Biogen, men blev i 2019 købt af Fujifilm for lige under seks milliarder kroner.

Siden 2013 er der blevet produceret lægemidler på det store produktionsanlæg, som beskæftiger i omegnen af 800 medarbejdere.