GO'

Tidligere kollega til Yahya Hassan: Han vidste det kunne slutte når som helst

Ifølge litteraturredaktør formåede Yahya Hassan at forene det bedste fra rapmusik med 70'ernes socialrealistiske knækprosa.

Det kom bag på de fleste, da den nu afdøde digter Yahya Hassan i april 2015 gik ind i politik.

Hassan ville stille op til Folketinget for Nationalpartiet, og her tog formand Kashif Ahmad imod den unge digter med åbne arme.

De kendte ikke hinanden i forvejen, men ifølge Kashif Ahmad blev forholdet hurtigt meget tæt.

Torsdag aften besøgte Ahmad 'Go' aften Live' for at beskrive sin relation til digteren, efter det tidligere i dag kom frem, at Yahya Hassan er død, 24 år.

Han fortæller, at nyheden om digterens død slog ned som et lyn, men at han også havde ventet, at nogen ville ringe alt for tidligt og annoncere Yahya Hassans død.

- Han var fuldstændig bevidst om, at hans liv var truet, og at det kunne være ovre når som helst. Det, der gik ham mest på, var, når folk omkring ham og hans familie blev truet, siger Kashif Ahmad, der siger, at Yahya Hassan var et af de mest geniale talentfulde unge mennesker, han har mødt, men også et af de mest omsorgssvigtede:

- Bag Yahyas hårde facade var der masser af smerte.

Nationalpartiet nåede ikke at blive opstillingsberettiget, og Hassan stillede efterfølgende op som løsgænger, men blev ikke valgt.

- Det mest høflige menneske

Året efter blev Yahya Hassan smidt ud af partiet, efter han var blevet anholdt for narkokørsel.

Siden fulgte Kashif Ahmad digteren, når han var i medierne. Ofte var det dog ikke for det positive:

- Hver gang jeg så ham, efter vores veje skiltes, blev jeg trist, siger Kashif Ahmad, der understreger, at Yahya Hassan trods hans til tider bryske facon var det mest høflige menneske, som politikeren mødte.

Digteren nåede at udgive to roste digtsamlinger.

Den første, 'Yahya Hassan' fra oktober 2013, blev den bedst sælgende danske debut-digtsamling nogensinde med 120.000 solgte eksemplarer.

I 2019 udgav Yahya Hassan sin anden digtsamling, der også blev kritikerrost.

Hassan forenede dansk socialrealisme med mellemøstlig messen

Ifølge Politikens litteraturredaktør, Jes Stein Pedersen, sivede Yahya Hassans følelser og vrede ud i de digte, Hassan udgav.

- Han havde mange følelser, og hele hans debutsamling er gennemsyret af vrede, hvor han skriver om sine egne erfaringer i et patriarkalsk og voldeligt miljø. Her kan man mærke, hvor indigneret og vred han er, siger Jes Stein Pedersen, der forklarer, at vreden særligt var rettet mod sine forældres generation, men også mod religionen islam.

Hassan blev ifølge Jes Stein Pedersen populær, da både hans tekster og stil var unik:

- Han forenede det bedste fra rappen med 70'ernes socialrealistiske knækprosa. Og så havde han den her sans for den mellemøstlige rim og remsen, hvor man tydeligt kunne høre, at hans baggrund og forældre var palæstinensiske.

Kvinde blev dømt for forhold til Hassan

Yahya Hassan blev født 19. maj 1995 i Aarhus Vest af palæstinensiske forældre, der blev skilt, da han var syv år. Som 13-årig blev han fjernet fra hjemmet og anbragt på institution.

På et socialpædagogisk opholdssted udviklede den dengang 16-årige Hassan et kæresteforhold til en 38-årig kontaktperson. Kvinden blev senere dømt for at have haft samleje med Hassan.

Efter succesdebuten kom en række hårde år for Yahya Hassan, hvor han i de senere år modtog en række domme for blandt andet tyveri, hæleri og for at have skudt en 17-årig mand i foden, og han blev også indlagt på psykiatrisk hospital.