Coronavirus

Remdesivir er den ene byggeklods - nu skal vi finde de andre, siger forsker

Sammenhængen mellem Remdesivirs evne til at bremse virus, og at det går patienten bedre, kan virke logisk, men den er helt afgørende, siger ekspert.

Det var det første stadie.

Sådan lyder det fra forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, efter delkonklusioner fra et verdensomspændende studie har vist, at lægemidlet Remdesivir ser ud til at have en virkning på coronasmittede, der er indlagt på sygehuset med moderat eller alvorlig sygdom.

Udover at være et "meget betydningsfuldt resultat" er de kliniske forsøg med Remdesivir nemlig springbræt til yderligere forskning i andre præparater.

Remdesivir er ikke blevet udviklet som en behandling specifikt mod den nye coronavirus, men derimod som behandling af blandt andet SARS og MERS, der også er coronavirusser.

I forsøg med aber har det vist sig, at lægemidlet bremser formeringen af virus i kroppen, og i forbindelse med covid-19 har det altså nu også vist sig, at det går indlagte coronasmittede bedre, efter de har modtaget behandling med Remdesivir.

Sammenhæng er "fuldstændig afgørende"

Den direkte sammenhæng er "fuldstændig afgørende" mener Jens Lundgren, der er blandt de forskere i 22 lande, herunder USA, Grækenland og Storbritannien, som deltager i det internationale studie med i alt 1063 patienter.

Det har nemlig med Jens Lundgrens ord "ansporet" forskerne til at lede efter andre præparater, der kan have samme effekt, og som kan kombineres med Remdesivir.

Tidligere vidste vi ikke, hvilket stof vi skulle give

Jens Lundgren, professor, Rigshospitalet

- Vi vil nu gå i gang med en intensivering af behandling med andre præparater. Tidligere vidste vi ikke, hvilket stof vi skulle give, siger Jens Lundgren.

Han forklarer, at forskerne den seneste måned har diskuteret, hvad næste stadie af forskningsprotokollen, der beskriver studiet i detaljer, skal være.

- Det er klart, at resultatet fra det første stadie ville have en meget stor betydning for, hvordan stadie 2 skulle designes.

Patienter i nye forsøg får to slags medicin

Med delkonklusionen fra stadie 1 er det i denne uge blevet besluttet, at halvdelen af de personer, der i studiet har fået behandling med Remdesivir, nu får behandling med yderligere et præparat.

- Alle forsøgspersoner, der bliver inkluderet i stadie 2, vil få Remdesivir, men halvdelen vil også få et andet præparat, som ændrer på immunsystemets reaktion overfor infektionen, forklarer Jens Lundgren.

Årsagen er, at forskerne vil undersøge, om en ændring af immunsystemets reaktion vil give en yderligere effekt, end den, som Remdesivir har vist sig at give.

Jens Lundgren forventer, at alle detaljer for stadie 2 vil blive klar i løbet af den kommende weekend.

Remdesivir er endnu ikke godkendt som lægemiddel, og det er derfor ikke muligt, at personer udenfor forsøget kan blive behandlet med midlet.