Coronavirus

Øde København fanget fra oven: - Jeg har drømt om gader uden mennesker

Solopgang og smuk udsigt over Enghave Plads på Vesterbro i København. Ritzau Scanpix/Astrid Maria Rasmussen

For mange mennesker gør det stort set umuligt at tage dronebilleder flere steder i København - men der er opstået en unik mulighed.

Coronakrisen har de seneste mange uger lagt gader og stræder øde hen i hele Danmark. Og selvom det i sig selv er et usædvanligt syn, har fotografen Astrid Maria Rasmussen benyttet lejligheden til at se landets hovedstad fra et nyt perspektiv.

De tomme gader har nemlig gjort det muligt for hende at sende en drone i luften på kendte steder i København, hvor der normalt er mennesker på alle døgnets timer, fortæller fotografen.

- Jeg har drømt om gader uden mennesker, og pludselig sker det. På den ene side er det fedt og på den anden side utrolig uhyggeligt, siger hun.

Umuligt at holde afstand normalt

For at Astrid Maria Rasmussen kan bruge sin drone, er der krav om en sikkerhedsafstand med en radius på minimum 15 meter – og den stiger, alt efter hvor højt op dronen skal.

Det betyder, at der har været flere steder, hvor det ikke ville kunne lade sig gøre under normale omstændigheder.

- Det er for eksempel helt urealistisk med Nørreport, Rådhuspladsen eller Nyhavn. Jeg vidste godt, at det ville være flot, men det ville ikke være forsvarligt, siger hun.

Derfor har fotografen benyttet de tidlige morgentider de seneste uger på at afbilde København oppefra. Hun er især gået efter steder, der har haft mønstre eller andre repetitioner.

- Dem er der en masse af i måden, vi bygger på. Man tænker nok ikke rigtig over det, før man ser tingene fra oven. Jeg har i forvejen kigget på Google Maps, men det er tit, jeg først opdager det flotte motiv, når dronen er oppe – der er vis portion held med i det, siger Astrid Maria Rasmussen.

Bispebjerg Kirkegård

Kirsebærtræerne er sprunget ud på Kirsebæralléen på Bispebjerg Kirkegård i København.

Grundtvigs Kirke

Grundtvigs Kirke på Bispebjerg i København set ved solopgang.

Strandvejskvarteret

Strandvejskvarteret, også kendt som Komponistkvarteret og Komponistbyen, består af 393 byggeforeningshuse på ydre Østerbro i København.

Cirkelbroen

Cirkelbroen er en 40 meter lang gang- og cykelbro, der er designet af kunstneren Olafur Eliasson. Broen forbinder Christiansbro med Applebys Plads og er betalt af Nordea-fonden og givet som gave til København.

Nyhavn

Et mennesketomt Nyhavn.

Superkilen

Superkilen er en offentlig park på ydre Nørrebro i København. Den er designet af Superflex i samarbejde med Bjarke Ingels Group og det tyske landskabsarkitektfirma Topotek1.

Vester Voldgade

Her ses Vester Voldgade ved Københavns Rådhus.

Israels Plads

Udsigt over Israels Plads i det indre København. Her er skaterbaner, et boldbur og et område til optræden.

Tivoli

Forlystelsesparken Tivoli er i øjeblikket lukket for besøgende på grund af risikoen for smitte med covid-19.

Christiansborg

Solopgang over Christiansborg og indre by i København.

Enghave Plads

Solopgang og smuk udsigt over Enghave Plads på Vesterbro i København.