Coronavirus

Kvickly-chef: Nu ser vi for første gang, hvad grænsehandlen betyder

Små besparelser, bilforurening og de pantløse tyske dåser, der ender i den danske natur, får varehuschef til at sætte spørgsmålstegn ved grænsehandel.

Mens den danske grænse mod syd er lukket under coronakrisen, er også grænsehandelen sat i bero, og det kan man mærke i Kvickly i Ribe, skriver Jydske Vestkysten.

Her har supermarkedet indenfor de sidste 14 dage solgt 100 europaller med dåsesodavand mod normalt én palle på 14 dage, fortæller varehuschef Peter Lauritzen, der også oplever, at salget af øl, slik, kød og andre dagligvarer er steget kraftigt.

- Politikere taler ofte om, hvad det ville betyde for dansk erhverv, hvis grænsehandlen lukkede. Det ser vi nu for første gang helt konkret, og jeg synes, det er bekymrende, at vi sender skatter og arbejdspladser ud af landet på den måde, siger Peter Lauritzen til JydskeVestkysten.

Varehuschefen sætter samtidig spørgsmålstegn ved, om det er godt for klimaet, at danskere sætter sig ind i deres biler og kører over grænsen for at handle - ofte med minimale besparelser. Eksempelvis er der lige nu kun omkring 20 kroners forskel på tre kasser Coca-Cola i Kvickly i Ribe og på den anden side af grænsen.

I næste uge har Peter Lauritzen fået et møde med det socialdemokratiske folketingsmedlem og fødevareordfører Anders Kronborg, hvor Kvickly-chefen vil fremlægge sine argumenter for konsekvenserne af grænsehandelen.

Sælger lige så meget som i Nordjylland

Også hos Salling Group, der blandt andet har Bilka i Sønderborg samt Føtex i Ribe, Haderslev, Aabenraa og Sønderborg, oplever man et markant øget salg. Nu sælger varehusene i Sønderjylland lige så meget som en Føtex i Nordjylland eller på Sjælland, oplyser pressechef i Salling Group Kasper Reggelsen til TV 2.

Således er salgstal i drikkevarekategorien steget med en tredjedel i Føtex i Ribe, Varde og Aabenraa, mens Føtex i Haderslev har fordoblet salget, siden grænsen blev lukket.

- Den lukkede grænse har haft en ganske mærkbar betydning. Det kan vi se på salget af varer, som vi normalt ikke sælger meget af i Sønderjylland, siger han og tilføjer, at der især er tale om øl, vand og vin, men også slik og rengøringsmidler.

Ligesom hos varehuschefen i Kvickly i Ribe, mener også Salling Group, at situationen med al tydelighed viser, at grænsehandelen er et problem.

- Det var ikke på den her bekostning, vi håbede at opleve stigende salg eller udfordre grænsehandelen, siger Kasper Reggelsen med henvisning til coronakrisen, som har fået grænserne lukket.

- Men de seneste ugers salg illustrerer grænsehandelsproblematikken, som vi og mange andre har påpeget konsekvenserne af gennem årerne, meget tydeligt.

Han fremhæver, at mange tyske dåser ender i den danske natur - mens danskerne derimod er gode til at bringe pant retur. Samtidig går den danske stat glip af mange penge i form af skatter og arbejdspladser, som kunne være havnet i statskassen, men i stedet lander syd for grænsen.

På den måde eksporterer Tyskland miljøproblemet til Danmark, mens de selv sikrer sig arbejdspladserne, mener Kasper Reggelsen.

- Jeg tror, de fleste kan se de fordele, der ville være, hvis der ikke var en helt speciel særordning i grænsehandelsbutikkerne, siger pressechefen i Salling Group, som gerne ser, at tyskerne får sat pant på de øl og vand, som også danske kæder sælger i nabolandet.

Grænsebutikker lukker

På den tyske side af grænsen er handelen også mærket af de manglende danske besøg. Blandt andet hos familiekoncernen Fleggaard, som derfor har lukket syv ud af sine otte Fleggaard-butikker samt syv ud af ni Calle-butikker ifølge mediet Finans. Også grænsehandelsbutikken Otto Duborg er midlertidigt lukket, og det samme er én af Faktas grænsebutikker.

Tyskland har siden 16. marts ikke anset grænsehandel som et anerkendelsesværdigt formål for danskere, der ønsker at rejse ind i landet. Derimod kan danskere fortsat rejse ind i Sverige.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har indtil videre lukket den danske grænse frem til 10. maj.