Samfund

Erik Froskov deltog i forsøg med Remdesivir - og fik det bedre

Flere undersøgelser vise, om det antivirale middel skal bruges i større skala.

72-årige Erik Froskov har deltaget i et forsøg med det antivirale middel, Remvidesir.

I forsøget fik nogle af patienterne Remdesivir mod covid-19, mens andre fik placebo, der ingen effekt har.

Erik Froskov ved ikke, hvilken gruppe han blev sat i. Han ved dog, at han i dag føler sig rask, efter at have været indlagt med sygdommen, som skyldes den pandemiske coronavirus.

- Der kom en overlæge en dag og spurgte: Vil du være med i et forsøg? Og så tænkte jeg: Hvis det kan gavne nogen, så ja, siger Erik Froskov.

Han tænkte, at et stik fra eller til ikke ville gøre den store forskel.

Omfattende undersøgelse

Dermed blev Erik Froskov en del af en verdensomspændende undersøgelse, som har fundet sted med patienter fra 21 øvrige lande. Undersøgelsen er formelt stadig i gang, men de første resultater peger på, at der er godt nyt: Overordnet set kan Remvidesir ifølge de første resultater hjælpe patienterne hurtigere igennem sygdommen.

Konkret viser resultaterne, at patienter, der får Remdesivir, bliver raske i løbet af 11 dage i stedet for dem fra følgegruppen, der blev raske på 14 dage. Det svarer til en forbedring på 31 procent.

"Meget betydningsfuldt"

Forsker og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet, Jens Lundgren, kalder i et interview med TV 2 resultatet for "meget betydningsfuldt."

- For os er det et meget vigtigt skridt, fordi behandlingen - efter alle de solemærker, vi forstår - virker, og derfor nu bliver grundpillen i yderligere at forbedre behandlingstilbuddet til de patienter med moderat til alvorlig sygdom (efter smitte med coronavirus, red.), siger han.

Erik Froskov ved med god grund ikke, om behandlingen har virket:

- Uanset hvad, så har jeg det trods alt bedre nu. Så jeg går ud fra, at jeg er rask, siger han.

Remdesivir blev i første omgang udviklet til at bekæmpe ebola i Afrika. I den første undersøgelse af præparatet blev det konstateret, at det ikke virkede.

Men de positive resultater fra den nye undersøgelse betyder, at alle fortsat syge forsøgspersoner i placebo-behandling nu bliver tilbudt at få behandling med Remdesivir, selvom forsøget ikke er helt afsluttet.