Coronavirus

WHO roser Sveriges coronastrategi: - Det kan blive fremtidens model

Det er dog ikke alt ved den svenske model, der får rosende ord med på vejen.

Megen kritik er gået Sveriges vej, når det kommer til valg af coronastrategi.

Men måske har svenskerne alligevel fat i noget rigtigt, lyder det fra Michael Ryan, der er chef for WHO's krisehåndtering, på et pressemøde onsdag.

- Jeg tror, at Sverige repræsenterer en fremtidig model for, hvordan vi kan leve i et samfund uden nedlukninger, hvis samfundet er nødt til at omstille sig over en længere periode.

Michael Ryan siger, at Sverige har lagt stor vægt på borgernes egen evne til at holde social afstand for at stoppe smittespredning.

Han mener, at andre lande bør finde inspiration i denne model, hvis coronakrisen bliver en ”new normal”.

Anholder misforståelse

Sveriges strategi har ellers vakt opsigt i især de skandinaviske lande, hvor blandt andet Norge og Danmark har lukket skoler, barer og restauranter og samtidig har set langt færre coronarelaterede dødsfald end Sverige.

I modsætning til Danmark har offentlige ansatte været på arbejde i Sverige, mens det svenske forsamlingsforbud har været på 50 personer, hvor det i Danmark kun har været tilladt at mødes ti personer ad gangen.

Michael Ryan bestrider dog den gængse opfattelse af, at intet er blevet gjort hinsidan.

- Der er en opfattelse af, at Sverige ikke har foretaget nogen restriktioner. Intet kunne være længere væk fra sandheden.

- Sverige har implementeret en meget stærk folkesundhedspolitik omkring fysisk afstand, pleje og beskyttelse af mennesker i plejehjem og mange andre ting, siger han.

WHO-chefen roser Sverige for både at have testet og øget antallet af intensivpladser.

Flokimmunitet er en usikker vej

Selvom WHO har rosende ord til vores svenske naboer, stiller Michael Ryan sig dog kritisk over for det svenske mål om at opnå flokimmunitet som løsning på coronakrisen.

Han siger blandt andet, at man i antistoftest har kunnet se, at der stadig er lang vej til at opnå dette mål.

- Det er en bekymring, fordi det betyder, at en stor del stadig kan smitte og blive smittet, siger han.

Flokimmunitet betyder, at virus ikke længere vil sprede sig og dermed vil dø ud, når en tilstrækkelig stor del af en befolkning er immun.

WHO har tidligere advaret kraftigt mod at gå efter en flokimmunitet. Blandt andet fordi det vil koste mange mennesker livet, og fordi man ikke ved, om raske coronapatienter overhovedet bliver immune over for covid-19.

Ros fra Trump

Der var også ros til vores naboland fra USA's præsident, Donald Trump, da han onsdag aften holdt møde med en række erhvervsledere i Det Hvide Hus. Han fremhævede blandt andet, at det ser ud til, at svenskerne selv vælger at blive hjemme.

- Svenskerne springer ikke rundt og giver hånd og krammer og kysser hinanden. Deres barer er lukkede og folk holder sig hjemme, lød det fra Trump ifølge den svenske avis Aftonbladet.

Derfor synes han med rette, at Sverige bliver fremhævet som et godt eksempel på, hvordan coronavirussen bør håndteres.

- De anvendes som eksempel. Men de har haft det hårdt. Der er automatisk distancering, automatisk beskyttelse, men virksomheder er lukket, barer er lukket, og du må ikke stå i baren, fortsatte Trump.

Den udtalelse har dog fået Aftonbladet til at korrigere præsidenten i artiklen, fordi mange virksomheder, barer og restauranter fortsat holder åbent.

Onsdag blev der registreret 107 personer døde med coronavirus i Sverige i døgnet forinden. Dermed er 2462 svenskere døde i alt.

Det er langt over det samlede antal af døde i nabolandene Danmark (443), Norge (207) og Finland (206).

Målt i dødstal per én million indbyggere topper Sverige (244) også listen af de nordiske lande over Danmark (76), Norge (38) og Finland (37).