Coronavirus

Skoler får indskærpet forbud: - Jeg kan simpelthen ikke se logikken

Trods gode erfaringer forbyder Undervisningsministeriet lærere at samle de ældste elever i mindre grupper.

Lærere må under ingen omstændigheder samle de hjemsendte elever fra 6.-10.-klasse på eller uden for skolen.

Heller ikke, hvis de overholder kravene om to meters afstand og om maksimalt at være ti personer sammen.

Det fremgår af de seneste retningslinjer til kommunerne, som Børne- og Undervisningsministeriet sendte ud i fredags.

For at imødekomme et voksende socialt behov hos de store elever var flere skoler ellers begyndt at samle nogle stykker til at gå en tur sammen eller spille lidt bold. Det har blandt andet enkelte skoler i Odense Kommune indtil weekenden gjort med succes.

Bekymret for de store skolebørn

Af samme grund kan rådmanden for kommunens børn- og ungeforvaltning, Susanne Crawley Larsen (R), ikke forstå, hvorfor ministeriet nu forbyder en lærer at være sammen med eksempelvis fem elever ad gangen.

- Jeg vil opfordre børne- og undervisningsministeren til at finde en måde, så vi kan mødes i små grupper, der selvfølgelig overholder de sundhedsmæssige retningslinjer, siger Susanne Crawley Larsen.

Specielt når de samme elever ifølge myndighedernes retningslinjer godt må mødes efter skoletid.

- Jeg kan simpelthen ikke se logikken i, at man ikke kan gøre det. Både i forhold til læringstab og trivsel. Derfor vil jeg opfordre børne- og undervisningsministeren til at finde en måde, så vi kan mødes i små grupper, der selvfølgelig overholder de sundhedsmæssige retningslinjer, siger Susanne Crawley Larsen, der ud over at være rådmand også er læge, til Ritzau.

Elevformand: - Man får ondt i maven

Thea Enevoldsen, der er formand for Danske Skoleelever, siger til TV 2, at de store årgange har hårdt brug for at vende tilbage til både kammerater og skolebænk.

- Vi får mange henvendelser fra vores medlemmer, som siger, at undervisningen ikke er, hvor den bør være. Det gør en forskel at kunne lære i et fællesskab, og mange føler sig ensomme, siger Thea Enevoldsen, som understreger, at de sundhedsfaglige vurderinger skal respekteres.

Thea Enevoldsen siger, at det handler om at kunne se hinanden i øjnene igen og finde alternative måder at gribe skolegangen an på.

- Men mange skoler har meldt ind, at man godt kan have de ældste klasser tilbage på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Overalt i landet er der biblioteker og messehaller, som melder ind, at man godt må låne pladsen, hvis det kniber. Der er lærerstuderende, som er parate til at træde ind som vikarer, hvis der mangler undervisningskraft, påpeger elevformanden.

- Mange elever føler sig glemt og utrygge lige nu. De har ondt i maven ved tanken om, at de ikke kommer i skole igen inden sommerferien.

Elever er ikke glade for deres hverdag

Det sidste understreges af en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet og Syddansk Universitet blandt 6000 store elever.

Her svarer ni ud af ti, at de savner deres kammerater fra skolen, og knap halvdelen giver udtryk for, at de ikke er glade i deres nuværende hverdag.

Bag undersøgelsen står blandt andre professor i pædagogik Karen Wistoft.

Hun advarer om, at det kan få konsekvenser for nogle, hvis de ældste elever fortsat skal isoleres i deres hverdag.

- De bliver triste, modløse, orker ingenting, og der er ikke noget, der betyder noget for dem, siger hun.

Børne- og ungdomsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver i en mail til TV 2, at der ikke er udsigt til undervisning i fysiske rammer for de ældste folkeskoleelever.

- Der er ikke noget nyt i reglerne. Genåbningen gælder kun for 0.-5. klasse. Der er altså desværre ikke åbent for skolegang for de ældste elever, uanset om det er på skolens matrikel eller ej. Det er af hensyn til den samlede smittespredning i samfundet, hvor vi skal undgå, at flere smittes, end vi kan håndtere i sundhedsvæsenet.