Samfund

Nu svarer Ikea på ministerkritik

Regeringen er klar til at gribe ind, hvis ikke Ikea igen lukker sine varehuse, antyder minister.

Ikea stiller sig undrende over for erhvervsminister Simon Kollerups (S) kritik, efter virksomheden åbnede sine varehuse mandag.

Det siger Christian Mouroux Pedersen, kommunikationsansvarlig for Ikea Danmark, i en skriftlig kommentar sendt til flere medier.

- Vi er overrasket over ministerens direkte kritik af Ikea Danmark, idet vi følger alle gældende lovgivninger.

- Vi lukkede vores varehuse frivilligt i knap seks uger for at udvise samfundssind. Vi har nu delvist genåbnet, fordi vi kan stå 100 procent inde for de sundheds- og sikkerhedsmæssige tiltag, vi har foretaget i vores varehuse i klar overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anvisninger.

Ikea Danmark erklærer sig villige til at indgå i dialog med regeringen og siger, at man nu har tænkt sig at tage kontakt til Erhvervsministeriet, men før det sker, har man ifølge TV 2s oplysninger ikke tænkt sig at lukke sine varehuse.

Kunder i lange køer

Ikea meddelte i marts, at kædens fem varehuse i Danmark ville lukke 18. marts, efter der blev sat loft over størrelsen på forsamlinger på maksimalt ti mennesker.

Da Ikea åbnede mandag, stod de købeglade kunder klar i lange køer. Ministeren havde anbefalet, at virksomheder ikke åbnede, før næste fase i genåbningen af Danmark var koordineret.

- Jeg havde givet en meget klar anbefaling i weekenden på vegne af regeringen. Jeg havde regnet med, at den blev fulgt, og det blev den så ikke. Det ser vi utroligt alvorligt på, og derfor vil vi følge op på denne sag, sagde Simon Kollerup mandag til TV 2.

Møbelgiganten Ikea valgte i dag at åbne deres varehuse landet over. Det får nu erhvervsminister Simon Kollerup til at kritisere møbelkæden for ikke at have fulgt regeringens anbefalinger. Video: Youssef Ayoub

Erhvervsministeren opfordrede i weekenden virksomheder generelt til "ikke på nuværende tidspunkt at lægge sig fast på en tidlig genåbning, eller på hvad der skal ske i maj måned, før der er blevet taget samlet stilling til næste fase af genåbningen".

Klar til at gribe ind

Ikea er ifølge lovgivningen ikke påbudt at holde sine varehuse lukkede, men når Ikea alligevel får kritik fra erhvervsministeren, skyldes det de mulige konsekvenser for smittetrykket, som åbningen kan betyde.

- Hvis genåbningen af Danmark ikke er koordineret længere, og hvis der begynder at åbne virksomheder, som ikke var forudsat at åbne op, så risikerer vi, at kontrollen over smittetrykket ikke er så stærk, som vi alle sammen ønsker, den skal være, siger Simon Kollerup tirsdag og antyder samtidig, at regeringen er klar til at sætte ind over for Ikea.

- Vi ved godt, der ikke er et påbud, men vi siger meget klart: Hjælp os her, følg vores anbefalinger. De zoologiske haver gjorde det. Ikea valgte at gøre noget andet, og det kommer regeringen selvfølgelig til at forholde sig til, siger han.

Kritik fra oppositionen

Tirsdag har en række borgerlige politikere rettet kritik af erhvervsminister Simon Kollerup for at blande sig i, hvorvidt Ikea åbner eller ej.

Borgerlige politikere kritiserer erhvervsministeren for at blande sig og kalder det uholdbart.

Heriblandt Alex Vanopslag fra Liberal Alliance, Søren Pape Poulsen fra de konservative og Venstres Lars Løkke Rasmussen.

- De blev ikke tvunget til lukning. Åbner igen. Følger sundhedsmæssige forskrifter. Ministeren kan ikke lide det. Hvor er vi på vej hen? Skal borgere og erhvervsliv pejle efter ministres fornemmelser eller landets lovgivning? Pas nu på!, skriver Løkke på Twitter.