Coronavirus

Minister får kritik for at blande sig i Ikea-åbning: - Pas nu på!

Borgerlige politikere kritiserer erhvervsministeren for at blande sig og kalder det uholdbart.

Mandag åbnede varehuset Ikea, inden der er fastlagt klarere rammer for en yderligere genåbning af landets butiksliv.

Det skete, til trods for at regeringen har anbefalet virksomheder som Ikea at holde lukket grundet coronakrisen.

Ikea har loven på sin side. Men alligevel har varehus- og møbelgigantens ageren ført til kritik fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der har varslet en "opfølgning" på Ikeas genåbning.

Det får blandt andre Liberal Alliance-leder Alex Vanopslagh til at gå i rette med ministeren.

- Det er uholdbart, at ministeren nu blander sig over for et erhvervsliv, som formelt gerne må åbne. Det nytter ikke, at man på den måde kommer med personlige synsninger i forhold til det her, siger Alex Vanopslagh til TV 2.

Løkke: - Hvor er vi på vej hen?

Også de konservatives formand, Søren Pape Poulsen, kritiserer erhvervsministeren, ligesom den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blander sig i debatten.

- De blev ikke tvunget til lukning. Åbner igen. Følger sundhedsmæssige forskrifter. Ministeren kan ikke lide det. Hvor er vi på vej hen? Skal borgere og erhvervsliv pejle efter ministres fornemmelser eller landets lovgivning? Pas nu på!, skriver Løkke på Twitter.

Venstre, Liberal Alliance, de konservative og de radikale kræver nu en klar udmelding fra regeringen om, hvilke regler der helt præcist gælder for danske butikker og andre virksomheder.

Intet konkret påbud

Da Ikea åbnede mandag, stod de købeglade kunder klar i lange køer. Ministeren havde anbefalet, at virksomheder ikke åbnede, før næste fase i genåbningen af Danmark var koordineret.

- Der er ikke noget, jeg ønsker mere, end at danskerne og dansk erhvervsliv kan komme tilbage til en normal hverdag. Men det skal ske på en ansvarlig måde, så vi ikke risikerer, at smitten løber løbsk, sagde Simon Kollerup mandag.

Ikea meddelte i marts, at kædens fem varehuse i Danmark ville lukke 18. marts, efter der blev sat loft over størrelsen på forsamlinger på maksimalt ti mennesker.

Ikea har forsvaret åbningen med, at der ikke har været noget konkret påbud om at holde lukket, at man i flere uger frivilligt har haft lukket, og at man i forbindelse med åbningen har indført en række corona-foranstaltninger.

Analytiker: - Ukontrolleret er nøgleordet

At Ikea nu er tilbage i dansk detailhandel, vækker bekymring i regeringen, vurderer TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen.

- Nøgleordet her er "ukontrolleret". Regeringen er bekymret for, at for mange åbner for tidligt. Ikea er kommet udviklingen i forkøbet, og erhvervsministeren havde gerne set, at man havde ventet 14 dage, så der formentlig var retningslinjer for en genåbning af storcentre, siger Peter Lautrup-Larsen.

Han mener, at kundetilstrømningen i Ikea vil blive fulgt tæt af både politi og myndigheder.

- Der skal nok ikke stimle mange mennesker sammen om en sovesofa, før der kan blive problemer, men jeg tror ikke, erhvervsministeren vil skride til en lukning, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Regeringen og partierne i Folketinget er i øjeblikket i gang med at forhandle om rammerne for en genåbning af butiks- og erhvervsliv i Danmark.