Coronavirus

Hvorfor må Ikea åbne, når Magasin ikke må? Ekspert kritiserer de nuværende regler

Om man går i Ikea eller et storcenter kommer ud på et, mener ekspert. Dog er der endnu ingen åbne storcentre. Sær vægtning, lyder det.

I går slog de fem Ikea-varehuse i landet dørene op efter at være frivilligt lukket i knap seks uger.

Genåbningen fik erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at reagere og sige, at det var i strid med regeringens anbefalinger.

Hele forløbet undrer Troels Kasper Høyer Scheel. Han er lektor på Institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet og forsker i virologi.

Han mener ikke, at det er en god idé, at Ikea åbner allerede.

Ikea falder under kategorien "butik", hvorfor det er tilladt for varehuset at åbne. I kraft af sin størrelse kan man dog mene, at det minder mere om et storcenter, når det kommer til smittefare, mener lektoren.

Man burde have ventet, mener ekspert

Virksomheder i storcenter-kategorien skal fortsat holde lukket, lyder påbuddet. Og det er en "sær vægtning fra myndighedernes side", mener lektoren.

- Men generelt kan man godt ønske, at der er lidt mere ens regler, lyder det.

Politiet har udarbejdet retningslinjerne, der afgør, om en forretning må holde åben. Kravene er følgende:

  • Mindst fire kvadratmeter gulvareal per besøgende
  • God hygiejne blandt de ansatte
  • Opsættes informationsmateriale om, at personer, der føler sig syge, skal blive hjemme
  • Opsættes information om god hygiejne og hensigtsmæssig adfærd
  • Håndsæbe og -sprit skal ”så vidt muligt” være tilgængeligt
  • Medarbejdere skal bruge handsker ved salg og udlevering af madvarer uden emballage
  • Nok plads til at kunder kan holde den korrekte afstand

Afstanden er vigtigst

Mest centralt for butiksåbningerne er ifølge Troels Kasper Høyer Scheel, at kravet om afstand bliver overholdt. Det kan dog være en udfordring i store forretninger som for eksempel Ikea – eller i storcentre, for den sags skyld. Derfor synes han, at det dybest set ville være bedst for folkesundheden, at man ventede med at åbne store forretninger som Ikea.

Problemet i for eksempel Ikea er, at kunderne har svært ved at overholde afstandskravene ved flaskehalse, som for eksempel i indgange, trapper eller kasseområder, mener lektoren. Folk vil gerne frem, hvor de skal hen, og man går den vej, man har planer om. Det kræver en vis disciplin fra kunderne, som skal finde sig i at vente i en kø.

Smitten sker ofte, hvis vi går tæt forbi hinanden, mens en smittet person taler, griner, hoster eller nyser.

- Vi kan ikke regne med, at folk fordeler sig eksemplarisk ud i forretningen, så dette bliver undgået helt, siger lektoren.

I mindre butikker er det nemmere at føre tilsyn med, at der bliver holdt den rigtige afstand.

- Men det kan man ikke nødvendigvis med for eksempel Ikea, hvor indretningen minder mere om en labyrint. Folk stiller sig ikke op i kø med afstand og venter på, at en anden person er færdig med at kigge på gardiner, siger Troels Kasper Høyer Scheel.

Ikea: Vi lever op til anvisningerne

Ikea lever op til de gældende retningslinjer, så ministerens reaktion overraskede virksomheden.

- Vi har nu delvist genåbnet, fordi vi kan stå 100 procent inde for de sundheds- og sikkerhedsmæssige tiltag, vi har foretaget i vores varehuse i klar overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anvisninger, siger Christian Mouroux Pedersen, kommunikationsansvarlig for Ikea Danmark, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Derudover har Simon Kollerup har mødt kritik fra andre sider for sine udtalelser, blandt andet fra blå blok. Tirsdag eftermiddag kom det frem, at Liberal Alliance, Venstre og Konservative har kaldt ministeren i samråd, efter ministerens kritik af møbelkæden.

Forud for det har Alex Vanopslagh, politisk leder i Liberal Alliance, sagt, at det er ”dybt beklageligt”, hvis erhvervslivet skal rette sig efter erhvervsministerens ”meninger og usynlige regler i stedet for gældende lov og ret”.

Erhvervsministeren har ikke mulighed for at stille op til interview, lyder det.