Det kan tage måneder for covid-19-indlagte at komme sig, advarer danske læger
Patienter, som bliver alvorligt syge med covid-19, må se frem til måneder med genoptræning og i værste tilfælde åndenød.
Antallet af covid-19-smittede patienter på landets intensivafdelinger og i respirator har været støt faldende siden 1. april - men der er en historie, som tallene ikke fortæller.
Selvom patienter bliver udskrevet fra hospitalet og forsvinder fra opgørelsen, så kan de se frem til mange måneder med mén efter sygdommen.
Ikke kun på grund af selve coronavirus - men også fordi symptomerne kræver så lang en indlæggelse, forklarer Palle Toft, der er overlæge og professor på Odense Universitetshospital.
- Det, der har overrasket mig mest blandt de alvorligst ramte patienter, er, hvor lang tid det tager for dem at blive raske, siger han til TV 2.
Patienterne på hospitalet har brug for hjælp til vejrtrækningen i både tre og fire uger - langt længere end en typisk patient har brug for intensiv pleje.
- Det betyder, at den største bivirkning på længere sigt er den muskelsvækkelse, patienterne oplever af at være på intensiv i så lang tid, siger Palle Toft.
En måned bliver til mange
Når en patient ligger i respirator, ligger de ned og er ofte uden for bevidsthed - altså fuldstændig inaktive. Fortsætter dette i uger, så begynder man at miste sine muskler.
- Har man været en måned på intensiv, tager det mindst tre gange så lang tid at træne sig op igen, siger Thomas Benfield, som er professor på Hvidovre Hospital og har med sygehusets covid-19-patienter at gøre.
Dem, der overlever og bliver udskrevet efter en indlæggelse, skal derfor have genoptræning i at gå, stå og sågar sidde op igen.
- Mange har tabt 20-30 procent af deres kropsvægt i ren muskel, siger Thomas Benfield.
Covid-19-læge: Lunger kan tage skade
En svækket muskulatur er formentlig ikke den eneste konsekvens af et sygdomsforløb med covid-19, lyder det fra læge Louise Tønnesen, som lige nu arbejder på Roskilde Hospitals covid-19-afsnit.
- Jeg kan godt frygte, at de, der har været hårdest ramt, også får længerevarende lungeskader, siger hun.
Det vil formentlig betyde, at patienterne vil få åndenød ved sport, cykling eller ved helt almindelige dagligdags gøremål - alt efter, hvor hårdt de har været ramt.
Lægen baserer sin vurdering på resultater fra Kina, hvor man har scannet covid-19-patienters lunger både under og få måneder efter deres indlæggelse. Derudover ligner den tilstand, som nogle covid-19-patienters lunger er i, om såkaldte choklunger.
Man ved fra denne type patienter, at de kan have svært ved at få deres normale lungefunktion tilbage - eksempelvis efter en svær lungebetændelse eller inhalering af et giftigt stof, som også forårsager tilstanden.
Optimisme at spore
Palle Toft og Thomas Benfield er dog fortrøstningsfulde.
- Generelt kommer lungen sig rimelig godt efter infektionssygdomme. Et år efter sygdom ser man typisk, at lungen er intakt, siger Palle Toft.
- Men det skal selvfølgelig siges, at vi ikke har prøvet det her før. Covid-19 er ukendt land.
Også Thomas Benfield mener, at det er for tidligt at sige, hvordan covid-19-patienterne klarer sig på længere sigt.
- Dem med de alvorligste forløb er knapt udskrevet endnu, siger han.
Svaret vil komme i løbet af de næste år. Når de tusindvis af forskere, som er i gang med at undersøge virussen til bunds, begynder at få resultater i hus, vil lægerne kunne sige mere om, hvordan coronavirus påvirker de smittede på længere sigt.