Svensk corona-general: Danmark nærmer sig Sverige
Der er stor forskel på at være svensk og dansk statsborger midt i en corona-tid, siger TV 2s korrespondent i Stockholm.
Der er ligheder. Bestemt.
Men at Danmark nu begynder at nærme sig svenske tilstande er alligevel at stramme den. Sådan lyder det fra TV 2s korrespondent i Sverige, Jesper Zølck, der følger dagligdagen i Sverige.
Den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell sagde søndag, at der ikke tale om svensk enegang. Snarere om eksempel til efterfølgelse.
- Tværtimod så begynder flere lande nu, blandt andet Danmark, at rette sig efter den svenske vej ved at åbne skolerne og gå efter en blidere model, siger chefen for Folkhälsomyndigheten i et interview med DR.
Helt forkert er det ikke. Hvis man ser på, at danskerne nu kan komme til frisøren, få sig en tatovering eller sende de mindste børn i skoler og institution.
Ikke desto mindre er der mange tydelige forskelle, for det er anderledes at være dansker end svensker i en corona-tid, siger Jesper Zølck, der har base i Stockholm.
Mini-golf og fadøl
Hvor Danmark lukkede store dele af samfundet ned i midten af marts, fortsatte den svenske hverdag stort set som den plejede med åbne skoler, caféer, træningscentre og butikker.
Det kan ses og mærkes.
- Her i weekenden gik jeg forbi et anlæg med mini-golf og talte 34 personer i gang med at spille. Lidt derfra var der en boldbane, hvor der blev spillet fodbold med forældre på sidelinjen. Helt som normalt. Man kan også gå ud og få en fadøl eller få noget at spise, uden at der er tale om take away. Jeg var inde på en Joe & The Juice forleden, hvor der var stuvende fuldt, og jeg talte 38 personer. Listen over det relativt normale er altså meget længere herovre, siger Jesper Zølck.
Danmark kan banke covid-19 ud af samfundet
Spørger man Lone Simonsen, professor ved Institut for Naturvidenskab på Roskilde Universitet, står Danmark ved lidt af en skillevej.
- Vi kan faktisk banke covid-19 ud af samfundet, hvis vi sørger for at forfølge en meget offensiv test-strategi, siger Lone Simonsen til TV 2.
Ved at teste flere og kortlægge coronasmitten mere præcist, vil det være muligt at åbne samfundet i takt med, at antallet af smittede falder.
- På den måde kan vi satse på, at der bliver udviklet en vaccine. Jo flere vi får testet, desto bedre muligheder får vi for at inddæmme med en kombination af karantæne og smitteopsporing. Når det er på plads, kan vi åbne samfundet mere op og risikogrupperne vil kunne bevæge sig ud igen, siger Lone Simonsen, som har uddybet sine synspunkter på videnskab.dk.
Danmark står ved en skillevej
Ifølge professoren står myndighederne i Danmark nu overfor et valg mellem at gå samme vej som Norge og Island - eller forfølge den svenske strategi, hvor man i højere grad risikerer at komme til at presse sundhedssektoren.
Sverige, og især Stockholms-regionen, er da også hårdere ramt af coronavirussen end deres nordiske nabolande.
Det kan især mærkes på byens sygehuse, hvor presset betegnes som "ekstremt" af Björn Eriksson, der er sundheds- og hospitalsdirektør.
- Behovet for behandling vokser hele tiden, og lige nu har vi nået toppen, både på hospitalerne og i behandlingen af covid-19-patienter generelt, siger han til SVT.
Cirka 550 coronapatienter er indlagt på intensiv i Sverige, og i Stockholm gælder det 230 patienter. Desuden er et stort antal coronapatienter indlagt på andre afdelinger, forklarer Björn Eriksson.
I weekenden passerede de nordiske lande 3000 coronarelaterede dødsfald, og flere end to tredjedele af dødsfaldene er registreret i Sverige.