Samfund

Overlæge fyres - tilbød forkerte scanninger til kræftpatienter

Skandalesag på Regionshospitalet i Silkeborg udløser fyring og tilbud om nye scanninger.

Mindst 93 patienter skal tilbydes en ny scanning for lungekræft, efter at en overlæge ved Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg ikke har tilbudt dem den rette scanning.

Desuden vil Region Midtjylland fyre overlægen på afdelingen, oplyser regionen en pressemeddelelse.

Ifølge Region Midtjylland er patienterne ikke blevet tilbudt den rette scanning efter Sundhedsstyrelsens retningslinjer pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen rettes der skarp kritik mod overlægen, som blandt andet anklages for at have givet ledelsen på hospitalet forkerte oplysninger.

- Han har undladt at følge Sundhedsstyrelsens retningslinjer, selvom han har oplyst hospitalsledelsen om, at retningslinjerne overholdes, står der i pressemeddelelsen.

Stoppede tilbud 4. marts

Siden sommeren 2015 har Regionshospitalet tilbudt lavdosis-CT-skanning til patienter med beskeden mistanke om lungekræft.

Siden indledningen af projektet har diskussionen om tilbuddet været stor. Blandt andet har Sundhedssstyrelsen faglige rådgiver på feltet, udtalt sig kritisk om brugen af lavdosis-CT ved selv lille mistanke om lungekræft i 2017 og 2019.

På den baggrund stoppede hospitalsledelsen 4. marts i år tilbuddet om lavdosis-CT-skanning til patienter med beskeden mistanke om lungekræft, og en task force indledte en intern kvalitetsundersøgelse af 625 patienters forløb på hospitalet.

Gennemgang af de 625 patienters forløb har ifølge Region Midtjylland vist behov for at tilbyde indtil videre 93 patienter en ny skanning, denne gang en fulddosis CT-scanning.

Anklages for at være illoyal

Ifølge pressemeddelelsen fra Region Midtjylland har overlægen fastholdt, at den scanning der er blevet tilbudt, var god nok.

I pressemeddelelsen anklages han dog blandt andet for ikke at ville samarbejde med den den task force, der skal lave kvalitetsundersøgelsen. Og han anklages for at være "illoyal".

- Overlægen udviser desuden illoyalitet mod hospitalsledelsens beslutninger i kvalitetsundersøgelsen ved at kontakte blandt andet Styrelsen for Patientsikkerhed uden hospitalsledelsens vidende for at give sin udlægning af sagen, skriver Region Midtjylland i pressemeddelelsen.